Fenomenul Depresiei in Cotidian

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
I. Depresia ca fenomen cotidian 4
I.1. Conceptualizarea depresiei 4
I.2. Simptomele si clasificarea depresiei 6
I.3. Diagnosticarea depresiei 12
I.4. Diagnostic diferential in tulburarile depresive 21
I.5. Cauzele si prevalenta depresiei 27
I.6. Evolutie si prognostic 35
I.7. Evaluarea depresiei si tratament 39
II. Studiu aplicativ a manifestarilor defensive la suferinti depresivi 47
II.1. Valorile promovate ale studiului 47
II.2. Obiective 48
II.3. Esantionarea 48
II.4. Ipoteze 49
II.5. Desfasurarea cercetarii 49
II.6. Descrierea probelor psihologice utilizate 50
III. Prezentarea, analiza si interpretarea datelor 53
III.1. Analiza cantitativa si calitativa a rezultatelor obtinute la ipoteza 1 53
III.2. Analiza cantitativa si calitativa a rezultatelor obtinute la ipoteza 2 57
III.3. Analiza cantitativa si calitativa a rezultatelor obtinute la ipoteza 3 61
III.4. Concluzii 63
IV. Studii de caz 64
Bibliografie 87


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezinta si un fenomen cotidian precum este depresia. Aceasta traire conditioneaza schimbari la nivel fizic si emotional.
Prezumtiile cu care traieste omul, m-au orientat spre a face alegerea asupra temei cercetate, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de jocuri de noroc, considerand ca este un subiect tot mai des intalnit in timpul zilelor noastre, cand principalul mijloc de realizare il constituie mijloacele necuvenite si imbogatirea prematura datorita lipsei locurilor de munca din aceaste vremuri. Pot spune ca depresia ce se datoreaza jocurilor mai sus mentionate se regaseste atat in cazul tinerilor cat si in cazul indivizilor ce au depasit prima tinerete.
Prin intermediul studiilor de caz pe care le-am exemplificat am vrut sa arat atat stadiile prin care trece individul in cauza in cadrul suferintei, cat si pasii prin care acesta este corectat si ajunge sa scape de traumele suferite datorita jocurilor de noroc.
Partea cea mai interesanta a acestei lucrari o constituie pasii realizati de individ in cadrul dependentei acestuia, fapt pe care el nu il vede ca pe un viciu creator de dependent, ci il vede ca pe o placere, ce nu creaza probleme in viata acestuia. Psihologul este persoana care are capacitatea de a dovedi ca orice persoana merita inca o sansa si orice greseala realizata de aceasta poate fi corectata cu ajutorul buneivointe celui in cauza.
Depresia nu constituie o problema psihiatrica, ci este o stare provocata de modificarile aparute in viata oamenilor, ea putand fi corectata doar prin modalitati cunoscute de psihologi.
Pentru depasirea acestei probleme este necesara respectarea intocmai a indicatiilor prevazute de acesta, iar orice pas ce nu este respectat intocmai face ca rezultatul sa nu fie cel asteptat.
Vreau sa atrag atentia ca in acest caz nu este necesara internarea, iar putea trece in totalitate peste aceste probleme, pacientul trebuie sa urmeze toate sedintele impuse de psihologul sau.
In cadrul acestor sedinte se pot vedea inca primele rezultate chiar dupa prima sedinta, cand individul incepe sa scape de starile de agitatie, neliniste, nervozitate si incepe sa coopereze treptat cu psihologul, fapt ce denota ca pacientul isi recapata "libertatea de altadata". Pentru ca sedintele sa aibe un rezultat pozitiv, acestea trebuie sa fie tratate cu foarte multa atentie si rabdare.Pacientul nu trebuie grabit pentru a avea rezultate rapide, ci trebuie ca fiecare pas in cadrul intalnirilor sa fie lent si bine pregatit din timp pentru ca scopul sa fie cel contat.
I. Depresia ca fenomen cotidian
I.1. Conceptualizarea depresiei
Depresia este o problema de sanatate publica majora care ne afecteaza, intr-o masura mai mare sau mai mica, pe toti, cel putin o data in viata. Ea ocupa locul doi pe lista celor mai intalnite afectiuni medicale, fiind depasita doar de hipertensiunea arteriala. Se estimeaza ca cel putin unul din zece pacienti care se prezinta la medic sufera de depresie. Din nefericire, majoritatea cazurilor raman nerezolvate. 
Constituind o problema majora de sanatate publica, aceasta durere morala, psihica este deosebit de intensa, asociindu-se in general cu anxietatea. Pacientul depresiv traieste cu impresia de neputinta, de inutilitate, de fatalitate disperata, de culpabilitate si adesea tinde sa se autodeprecieze si de asemenea pot aparea gandurile de suicid ce pot fi finalizate.
Depresia este un fenomen raspandit pe intreaga planeta si de aceea multi oameni de stiinta au fost si sunt preocupati de studiul acesteia. In literatura de specialitate depresia este definita ca fiind o ,,maladie mentala caracterizata printr-o modificare profunda a starii timice, a dispozitiei, in sensul tristetii, al suferintei morale si incetinirii psihomotorii" 
Aceasta stare de dispozitie poate fi determinata de diverse cauze, atat biologice, cat si psihologice, cele mai frecvente fiind tulburarile la nivelul neurotransmitatorilor, travaliul doliului, lipsa afectiunii in copilarie, esecul profesional, viata de cuplu nesatisfacatoare sau lipsa unei relatii de cuplu, absenta unui suport social, tulburari depresive sau alcoolism in familie, lipsa stimei de sine pe o perioada lunga de timp, etc. 
Toate acestea conduc la un comportament dezadaptativ - neglijarea aspectului fizic, lipsa interesului si a sentimentului placerii, slaba capacitate de concentrare, indecizie, autocritica, tendinta de retragere, culpabilitate, tulburarea somnului -, implicit la degradarea personalitatii. 
Conceptul de depresie este intalnit intr-o varietate de domenii cum ar fi: psihiatrie, farmacologie, neurofiziologie, fiziopatologie, psihanaliza, teoria cognitiv-comportamentala. Deoarece aceasta lucrare trateaza tema ameliorarii depresiei prin metoda terapiei, prezentam in continuare punctele de vedere ale psihanalistilor si cognitiv-comportamentalistilor cu privire la tulburarea de dispozitie. 
Pentru psihanalisti depresia poate fi comparata cu travaliul doliului care nu se realizeaza, Eul se identifica cu ,,obiectul pierdut", luand pe seama sa sentimentele ambivalente (cel de dragoste si mai ales de ura) fata de obiect. S. Freud spune ca ,,umbra obiectului cade astfel pe Eu, care poate fi in acest caz judecat de o instanta speciala ca un obiect abandonat. In felul acesta, pierderea obiectului se transforma intr-o pierdere a Eului, iar conflictul dintre Eu si persoana iubita se transforma intr-o sciziune intre critica Eului si Eul modificat prin identificare" Astfel, depresivul trebuie sa infrunte o pierdere imaginara si isi adreseaza siesi agresivitatea si reprosurile destinate in mod firesc obiectului pierdut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul Depresiei in Cotidian.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!