Finantarea Afacerilor Internationale din Surse Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 1
PARTEA I- FINANTAREA AFACERILOR INTERNATIONALE PRIN INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
I. FINANTAREA ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA
1.1. Contextul aderarii la Uniunea Europeana 4
1.2. Planul de Actiune pentru consolidarea capacitatii administrative si judiciare a tarilor candidate 5 
1.3. Criteriile de aderare 6
1.4. Instrumente de finantare a preaderarii 7
1.5. Spre primele aderari 8
II. FINANTAREA AFACERILOR INTERNATIONALE DIN SURSA BERD
2.1. Proiecte ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 10
2.2. BERD si cofinantarea 11 
2.3. Instrumentele financiare ale BERD 12 
2.3.1. Imprumuturi 13 
2.3.2. Capital social 14 
2.3.3. Facilitati comerciale 15 
2.4. Criterii de eligibilitate impuse in cadrul proiectelor cu finantare BERD 16 
2.5. Surse alternative de finantare a proiectelor mici si mijlocii 17 
2.6. Participarea BERD in Romania 18
III. GRUPUL BANCII EUROPENE DE INVESTITII SI FINANTAREA AFACERILOR INTERNATIONALE
3.1. Banca Europeana de Investitii 20
3.2. Fondul European de Investitii 21
IV. FINANTAREA PROIECTELOR DE CERCETARE- DEZVOLTARE
4.1. Programul Cadru 5- prezentare generala 23
4.2. Programul pentru cercetare si dezvoltare tehnologica CRAFT 24
PARTEA A II-A
STUDIU DE CAZ - INSTRUMENTE DE PREADERARE FINANTATE DE UNIUNEA EUROPEANA
I. PROGRAMUL PHARE
1.1. Prezentare generala 27
1.2. Prioritati PHARE 28
1.3. Tipuri de programe PHARE 29
1.3.1. Programul PHARE National 30 
1.3.2. Programul PHARE cu Multipli Beneficiari 31
1.4. Implementarea programelor PHARE 32
1.4.1. Mecanisme de coordonare si implementare 33 
1.4.2. Monitorizarea si evaluarea programelor 34
1.5. Programul PHARE in Romania 35 
1.5.1. Implementarea programelor PHARE in Romania 36 
1.5.2. Programe PHARE in perioada 1997 - 2001 37 
II. PROGRAMUL ISPA
2.1. Prezentare generala 39
2.2. Administrarea asistentei financiare 40 
2.3. Modalitati de abordare ISPA 41 
2.4. ISPA in Romania 42
III. PROGRAMUL SAPARD
3.1. Prezentare generala 44
3.2. Finantarea din fonduri SAPARD 45
3.3. SAPARD in Romania 46
CONCLUZII 49
BIBLIOGRAFIE 50


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Finantarea afacerilor internationale din surse europene poate imbraca forma finantarii tranzitiei la economia de piata, finantarii aderarii la Uniunea Europeana ori chiar a finantarii dezvoltarii afacerilor internationale in vederea stimularii progresului economic mondial si a dezvoltarii proceselor de inovare si cercetare. 
Lucrarea aceasta se axeaza mai ales pe partea de finantare a aderarii la Uniunea Europeana in vederea cresterii posibilitatii de adoptare a aquis-ului comunitar si a crearii unei Europe unice si unite care sa faca fata cu succes noilor provocari mondiale. Extinderea UE determina cresterea stabilitatii politice si progresul economic in tarile candidate. Dupa evenimentele din 11 septembrie 2001, o Europa unita si puternica este mai importanta ca niciodata pentru garantarea pacii, securitatii, libertatii si prosperitatii tuturor cetatenilor sai.
Lucrarea este structurata pe doua parti. Prima abordeaza institutiile europene (BERD, BEI, Comisia Europeana) implicate in finantarea afacerilor internationale. Bancile europene urmaresc finantarea afacerilor internationale printr-un spectru larg de instrumente financiare printre care se numara- liniile de credit, garantiile, fondurile de participare la capital; de asemenea ele cauta co-finantatori in scopul cresterii sumelor totale a imprumutului si calitatiii finantarii. Si Comisia Europeana gestioneaza programe ce urmaresc dezvoltarea activitatilor de cercetare- dezvoltare si inovare in special in cadrul IMM-urilor fara posibilitati in acest sens. 
In partea a doua a lucrarii- studiul de caz- sunt abordate pe larg cele trei instrumente de preaderare finantate de Uniunea Europeana- PHARE, ISPA si SAPARD- orientate pe finantarea masurilor privind preluarea aquis-ului comunitar si intarirea capacitatii administrative, infrastructura de transporturi si de mediu, agricultura si dezvoltarea rurala. Convergenta economiilor candidate cu economia comunitara presupune o infrastructura corespunzatoare precum si imbunatatirea competitivitatii, acestea necesitand investitii considerabile si asistenta tehnica si financiara din partea UE.
Multumesc domnului Profesor universitar doctor VASILE C. NECHITA pentru sprijinul acordat la elaborarea acestei lucrari.
PARTEA I
FINANTAREA AFACERILOR INTERNATIONALE PRIN INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
I. FINANTAREA ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA
1.1. Contextul aderarii la Uniunea Europeana
In rapoartele sale anuale, Comisia Europeana evidentiaza substantialele progrese realizate de catre toate tarile candidate, indeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, Comisia considera ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru transpunerea corespunzatoare in practica si asigurarea aplicarii regulilor si standardelor Uniunii Europene ('acquis communautaire') inaintea aderarii. In acest scop, Comisia Europeana propune un plan de actiune pentru a ajuta tarile candidate sa-si consolideze capacitatea administrativa si institutionala.
Acquis-ul comunitar sau patrimoniul comunitar reprezinta ansamblul de drepturi si obligatii comune ce unesc Statele Membre in cadrul Uniunii Europene. Se afla intr-o evolutie permanenta si cuprinde: - continutul, principiile si obiectivele politice ale Tratatelor; - legislatia adoptata in aplicarea tratatelor si jurisprudenta Curtii de Justitie; - declaratiile si rezolutiile adoptate in cadrul Uniunii Europene; - actele relevante din domeniul politicii externe si de securitate comune; - actele adoptate in domeniul justitiei si afacerilor interne; - acordurile internationale incheiate de catre Comunitate si de catre Statele Membre intre ele in domeniile de activitate ale Uniunii. 
Acquis-ul comunitar cuprinde deci, nu numai legislatia comunitara propriu-zisa, ci si toate actele adoptate in cadrul pilonilor doi si trei ai Uniunii Europene si, in primul rand, obiectivele comune stabilite prin Tratate. Statele candidate trebuie sa adopte acquis-ul comunitar inainte de a adera la Uniunea Europeana. Exceptiile si derogarile de la acquis se acorda numai in situatii exceptionale si sunt limitate ca arie de aplicabilitate. Uniunea s-a angajat sa mentina in vigoare acquis-ul comunitar in integralitatea sa si sa-l dezvolte in continuare. Revenirea la o etapa deja parcursa este exclusa. In prezent, in perspectiva aderarii a noi state, Comisia Europeana si tarile candidate examineaza conformitatea legislatiei acestora din urma cu accquis-ul comunitar. 
Negocierile vor continua conform planului de actiune si programului adoptat de catre Consiliul European, care prevede incheierea negocierilor de aderare cu cele mai bine pregatite tari, pana la sfarsitul anului 2002. Uniunea Europeana nu va introduce noi conditii in vederea aderarii. In acest sens, Comisia va redacta propuneri de negociere in baza 'aquis'-ului si prevederilor bugetare existente, cu privire la toate domeniile ce vor fi luate in discutie in viitor, in particular cele care au implicatii financiare precum agricultura, politica regionala si bugetul, si care vor trebui rezolvate in prima jumatate a anului 2002. Cu privire la prevederile bugetare existente, Comisia Europeana le considera ca fiind suficiente pentru a sustine aderarea a cel mult zece noi State Membre. Negocierile pot fi deci finalizate independent de deciziile privind finantarea Uniunii Europene dupa anul 2006, reforme in politica agricola comuna, politica regionala ori viitorul Europei. Tinand cont de ritmul curent al negocierilor, Comisia ar trebui sa poata recomanda pana la sfarsitul anului 2002, tarile candidate pregatite pentru aderare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea Afacerilor Internationale din Surse Europene.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!