Finantarea si Evidenta Cheltuielilor la o Institutie Publica

Extras din disertatie Cum descarc?

1.1.Autonomie si functionalitate la unitatile administrativ - teritoriale
Finantele publice sunt procesele si relatiile economice la care participa statul, pe de o
parte si persoane fizice sau juridice, pe de alta parte prin care se constituie, distribuie si utilizeaza fondurile banesti necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor sale publice,
Finantele publice isi au originea in autonomizarea autoritatilor teritoriale in administrarea comunitatilor respective.
Finantele publice locale sunt o parte componenta a finantelor publice alaturi de finantele publice ale administratiei centrale de stat si care exprima resurse banesti la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale pentru satisfacerea unor cerinte colective reprezentate de invatamant, cultura, asistenta sociala, servicii publice, dezvoltare 
Din punct de vedere teritorial, finantele publice se organizeaza pe unitati administrativ - teritoriale, structurate pe niveluri ierarhice in limitele fiecarei unitati administrative (comune, orase, municipii si judete) unitatile administrativ - teritoriale fiind : administratiile publice locale(comunale, orasenesti, municipale, judetene si ale capitalei): administratiile publice judetene si ale capitalei; institutiile publice subordonate administratiilor publice locale si serviciile publice economice de interes local, unde functioneaza administratia publica.
In dictionarul limbii romane verbul ,,a administra" inseamna a conduce, a carmui, iar pentru "administratie" gasim urmatoarea interpretare; ,,totalitatea autoritatilor administrative existente intr-un stat, sectie sau serviciu care se ocupa de problemele administrative ale unei institutii sau agent economic" 
In opinia autorilor romani, administratia publica desemneaza acea activitate care consta in organizarea si asigurarea exercitarii nemijlocite a prevederilor Constitutiei, a tuturor actelor normative si a celorlalte acte juridice emise de autoritatile statului, activitate realizata de catre autoritatile administratiei publice.
Administratia publica locala conform dispozitiilor constitutionale, pune in evidenta existenta a doua componente serviciile publice centrale descentralizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoale, inclusiv prefectul ce formeaza administratia teritoriala;
- serviciile publice centrale descentralizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoale, inclusiv prefectul ce formeaza administratia teritoriala;
- autoritatile administrative autonome ale comunelor, oraselor si judetelor care constituie administratia publica locala.
Administratia publica in unitatile administrativ - teritoriale se organizeaza si functioneaza conform principiilor descentralizarii, autonomiei locale, descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deodebit. Administratia publica locala este reglementata prin dispozitiile constitutionale care prevad principiile de baza autoritatile comunale si orasenesti, consiliul judetean si prefectul.
Autonomia locala presupune organizarea si functionarea administratiei publice locale in mod independent, asigurarea capacitatii de persoana juridica, a dreptului de a elabora, aproba si executa bugetul propriu si de a percepe impozitele in conditiile legii si de a administra resursele financiare 
In conformitate cu prevederile" Cartei Europene" autonomia locala implica dreptul si capacitatea efectiva pentru autoritatile publice locale sa reglementeze si sa administreze in vederea indeplinirii atributiilor prevazute de lege, sub propria lor raspundere si in favoarea colectivitatii respective, o parte importanta din treburile publice.
Autonomia locala presupune si cresterea raspunderii autoritatilor administratiei publice in administrarea resurselor financiare locale, in dimensionarea cheltuielilor in limitele veniturilor, in intarirea controlului asupra utilizarii resurselor din bugetele locale si in administrarea datoriei cu prudenta.
Organizarea si functionarea administratiei publice locale pe baza autonomiei presupune o latura juridica, care se reflecta prin asigurarea personalitatii juridice ale colectivitatilor locale. Acestea se pot organiza si administra autonom, au capacitatea de a realiza atributiile prevazute de lege, dispun de resurse si de dreptul de a administra un patrimoniu distinct.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea si Evidenta Cheltuielilor la o Institutie Publica.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!