Functia Publica in Administratia Publica

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cap. 1. ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA 
1.1 Cadrul legal si principiile administratiei publice locale 3
1.2 Consiliul local- autoritate deliberativa a autonomiei locale 4
1.3 Primarul- autoritate executiva a autonomiei locale 8
1.4 Administratorul public 11
Cap. 2. FUNCTIA PUBLICA IN ADMINISTRATIA PUBLICA
2.1 Notiunea de functie publica 13
2.2 Principiile functiei publice 15
2.3 Clasificarea functiilor publice 16
2.4 Conditiile de acces la functiile publice 20
Cap. 3. FUNCTIONARII PUBLICI
3.1 Notiunea de functionar public 26
3.2 Cariera functionarilor publici 27
3.2.1 Recrutarea functionarilor publici 27
3.2.2 Numirea functionarilor publici 28
3.2.3 Evaluarea functionarilor publici. Promovarea si avansarea 29
3.3 Raspunderea functionarilor publici 35
3.3.1 Raspunderea disciplinara 35
3.3.2 Raspunderea contraventionala 36
3.3.3 Raspunderea civila 37
3.3.4 Raspunderea penala 38
3.4 Concluzii 39
BIBLIOGRAFIE 40


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1. 
ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
1.1. CADRUL LEGAL SI PRINCIPIILE ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE
Administratia publica in unitatile administrativ- teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor descentralizarii, autonomiei locale, deconcentrarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit (Art. 2 alin 1 din Legea administratiei locale nr. 215/2001 ).
Prin autonomie locala se intelege dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice. Acest drept se exercita de consiliile locale si primari, precum si de consiliile judetene, autoritati ale administratiei publice locale alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Potrivit art. 4 alin. 2 din Legea administratiei publice locale, autonomia locala priveste organizarea, functionarea, competentele si atributiile, precum si gestionarea resurselor care, potrivit legii, apartin comunei, orasului, municipiului sau judetului, dupa caz.
Autonomia locala este numai administrativa si financiara, fiind exercitata pe baza si in limitele prevazute de lege. Raporturile dintre autoritatile administratiei publice locale din comune, orase si municipii si autoritatile administratiei publice de la nivel judetean se bazeaza pe principiile autonomiei, legalitatii, responsabilitatii, cooperarii si solidaritatii in rezolvarea problemelor intregului judet ( Art. 6 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 ).
Autonomia locala a fost definita de legiuitor ca fiind dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii.
Literatura de specialitate2 a prezentat si analizat elementele componente ale administratiei locale, acestea fiind :
- existenta unei colectivitati locale, ceea ce inseamna ca trebuie sa existe o comunitate de persoane, de locuitori ai unitatii administrativ- teritoriale respective, care sa aiba interese si nevoi specifice, particulare, in raport cu cele ale intregii colectivitati nationale ;
- organele de conducere trebuie sa fie locale in sensul ca trebuie si fie alese de colectivitatea locala respectiva, iar nu sa fie numite de la centru ;
- organele administratiei locale trebuie sa dispuna de o competenta legala pentru a decide in revolvarea problemelor locale, care sa le confere o autonomie fata de organele centrale ale administratiei publice ;
- trebuie sa existe un control al organelor centrale ale administratiei publice asupra activitatii organelor locale ale administratiei publice. Este vorba de controlul de tutela administrativa pe care Guvernul il exercita prin prefect si care vizeaza numai legalitatea actelor, nu si oportunitatea acestora, deosebindu- se prin aceasta de controlul ierarhic, intre prefect si organele locale ale administratiei publice neexistand raporturi de subordonare ierarhica.
Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase sunt consiliile locale, comunale si orasenesti, ca autoritati deliberative si primarii, ca autoritati executive. Consiliile locale si primarii se aleg in conditiile prevazute de Legea privind alegerile locale. Consiliile locale si primarii functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale si rezolva treburile publice din comune si orase, in conditiile legii.
In fiecare judet se constituie un consiliu judetean, ca autoritate a administratiei publice locale, pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. Consiliul judetean este ales in conditiile Legii privind alegerile locale. Alesii locali sunt primarul, consilierii locali si consilierii judeteni. In asigurarea liberului exercitiu al mandatului lor acestia indeplinesc o functie de autoritate publica, beneficiind de dispozitiile legii penale cu privire la persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia Publica in Administratia Publica.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!