Cuprins
- INTRODUCERE 2
- CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALĂ A SC CRAMA LA SALINA SRL 5
- I.1 Scurt istoric 5
- I.2 Obiectul de activitate 5
- I.3 Structura organizatorică 6
- CAPITOLUL II. FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND CONCEPTELE DE COST ȘI DECIZIE 8
- II.1 Structuri de costuri utilizate la SC CRAMA LA SALINA SRL 8
- II.1.1 Concepte și definiții 8
- II.1.2 Tipuri de costuri utilizate în cadrul SC CRAMA LA SALINA SRL 9
- II.1.3 Utilizarea informațiilor de tip cost în luarea deciziilor 12
- II.2 Tipuri de decizii fundamentale pe baza costurilor la SC CRAMA LA SALINA SRL 13
- II.2.1 Conceptul de decizie și proces decizional 13
- II.2.2 Tipuri de decizii luate în cadrul SC CRAMA LA SALINA SRL 15
- II.2.3 Facilitarea procesului decizional prin analiza costurilor 16
- CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ PRIVIND FUNDAMENTAREA DECIZIILOR LA 17
- SC CRAMA LA SALINA SRL 17
- III.1 Fundamentarea deciziilor pe baza metodei Direct Costing 17
- III.2 Analiza cost - profit - volum 21
- III.3 Analiza pe baza costului marginal 30
- III.4 Tabloul de bord - instrument de monitorizare a performanței 31
- CONCLUZII 34
- BIBLIOGRAFIE 36
Extras din disertație
INTRODUCERE
În cadrul oricărei societăți, contabilitatea managerială se diferențiază de cea financiară print-un factor esențial, și anume luarea deciziilor, contabilitatea financiară fiind cea care oferă informații despre modul de funcționare al acestuia.
Pentru luare unor decizii în condiții favorabile sunt necesare informații coerente și relevante. Pentru a prezenta valoare pentru manageri informațiile trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care:
-să contribuie la scăderea incertitudinii în ceea ce privește viitorul;
-să prezinte efecte asupra deciziilor;
-sa prezinte influență asupra modificărilor „sensibile” privind rezultatele deciziilor luate.
Prosperarea activității societăților este influențată de factorul decizional, iar eficiența are ca și rezultat reușita activității. Viitorul unei societăți durabile și productive depinde în mod direct de modul de formare al eficienței decizionale care se poate realiza prin schimbarea modului pe care îl aplică pentru depășirea punctelor slabe, în unul nou, care constă în căutarea punctelor tari și elaborarea premiselor necesare obținerii unor performanțe de nivel înalt pentru fiecare parte componentă a societății.
Eficiența unei societăți, precum și capacitatea ei de lucru se află în interdependență cu eficiența managerilor. Un manager eficient devine factorul principal în asigurarea succesului societăți. De asemenea, pentru a obține rezultate este necesar să se pună accent pe eficiență, deoarece fără aceasta degeaba există inteligență sau cunoștințe, eficiența fiind cea care le transformă în rezultate.
Progresul societăților este condiționat, în mare parte de activitatea managerilor, mai exact de eficiența deciziilor luate la aceștia la fiecare nivel ierarhic.
Economia țării noastre este una deficitară, iar soluțiile pentru a putea rezista în aceste condiții trebuie să vină de cele mai multe ori din interior, și prea puțin din exterior. Una din soluțiile de care dispune o societate pentru a putea face față acestei situați constă în regândirea sistemului decizional prin utilizarea informațiilor de tip cost în vederea luării deciziilor.
„Metodologia de calculație a costurilor reprezintă un ansamblu coerent de soluții în raport cu care trebuie să se desfășoare toate acțiunile necesare realizării obiectivului fundamental al contabilității de gestiune și anume controlul condițiilor interne de producție prin intermediul costului de producție”
Lucrarea are ca temă „Fundamentarea deciziilor pe conceptele de costuri și eficiență” are în vedere tocmai alegerea soluțiilor necesare luări deciziilor corecte pentru desfășurarea activității în condiții de profitabilitate.
Am ales această temă cu scopul de a analiza modul de luare al deciziilor pe bază de costuri în cadrul unei societăți care are ca obiect de activitate obținerea vinului.
Obiectivul principal al lucrării constă în perceperea procesului decizional și asimilarea deprinderilor necesare luării deciziilor pe bază de costuri și eficiență pentru asigurarea performanțelor.
Metodologia lucrării
Pentru realizarea prezentei lucrări au fost folosite două tipuri ale cercetării științifice: cercetarea fundamentală și cercetarea aplicativă.
Prin cercetarea fundamentală am urmărit crearea cadrului teoretic al temei de cercetare prin prezentarea noțiunilor importante legate de costuri și de decizii.
Cercetarea aplicativă a fost folosită pentru realizarea studiului de caz. Astfel am ales să analizez situația deciziilor pe baza costurilor în cadrul unei societăți producătoare de vinuri. Calculul costurilor a fost făcut prin aplicarea metodei Direct Costing dar și prin utilizarea Costului marginal. Rezultatele obținute contribuind în mod direct la luarea deciziei de a continua sau nu producerea tuturor produselor.
Pe parcursul lucrării am folosit atât cercetarea calitativă cât și cea cantitativă prin utilizarea diverselor metode: comparația, observarea, analiza dar și prin folosirea informațiilor date de către societate.
Se realizează o combinație între cercetarea cantitativă și cea calitativă, ceea ce înseamnă că s-a folosit o abordare deductivă. Noțiunile teoretice vin în sprijinul înțelegerii analizei făcute pe baza situației prezentate de societate. Cercetarea calitativă a constat în folosirea metodei interpretative pentru a analiza rezultatele obținute în urma analizei făcute.
Pentru a atinge obiectivul propus am împărțit conținutul lucrării în trei capitole, astfel:
CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A SC CRAMA LA SALINA SRL
În acest capitol am urmărit prezentarea principalelor date aferente societății asupra căreia mi-am îndreptat atenția pentru realizarea lucrării. M-am axat pe istoricul acesteia, pe obiectul de activitate dar și pe structura organizatorică.
CAPITOLUL II. FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND CONCEPTELE DE COST ȘI DECIZIE
În continuare am creat cadrul teoretic al lucrării prin prezentarea peincipalelor noțiuni: decizie, cost, informații, proces decizional, eficiență.
CAPITOLUL III. Studiu de caz privind fundamentarea deciziilor la SC CRAMA LA SALINA SRL
În ultima parte a lucrării am realizat o analiză a fundamentării deciziilor în cadrul SC CRAMA LA SALINA SRL pe baza metodei Direct Costing și pe baza Costului Marginal. În urma rezultatelor obținute am prezentat deciziile potrivite pentru continuarea activității în condiții de profitabilitate. De asemenea, în acest capitol am realizat și elaborarea unui tablou de bord pentru a putea monitoriza performanțele societății într-un mod cât mai simplu, prin analiza principalilor indicatori economici.
Bibliografie
1. Constantin Aurelian Ionescu Contabilitate de gestiune, Editura Pro Universitaria, București 2018
2. Cucui Ion, Horga Vasile, Radu Mariana Contabilitate de gestiune, Editura NICULESCU SRL, București 2003
3. Dumitru Andreea Paula Contabilitate de gestiune. De la teorie la practică, Editura Pro Universitaria, București 2017
4. K. Ebbeken. L.Possler, M.Ristea Calculația și managementul costurilor, Editura Teora, București 2000
5. Louis Dubrulle Contabilitate de gestiune, Editura Economică, București 2002
6. Radu Mariana Contabilitate de gestiune, Editura Bibliotheca, Târgoviște 2010
7. Ph.Avare, L.Ravary,
G.Legros, P.Lemonnier Gestiune și Analiză Financiară, Editura Economică, București 2002
8. Toma Maria Contabilitatea și gestiunea trezoreriei, Editura Pro Universitaria, București 2016
9. Țegledi Adriana Monica Contabilitate de gestiune, Editura Pro Universitaria 2015
10. Zamfir Mariana Controlul de gestiune prin sistemul de bugete, Editura Pro Universitaria, București 2017
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fundamentarea deciziilor pe conceptele de costuri si eficienta.docx