Fundamentarea deciziilor pe conceptele de costuri și eficiență

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A SC CRAMA LA SALINA SRL 5
I.1 Scurt istoric 5
I.2 Obiectul de activitate 5
I.3 Structura organizatorica 6
CAPITOLUL II. FUNDAMENTARI TEORETICE PRIVIND CONCEPTELE DE COST SI DECIZIE 8
II.1 Structuri de costuri utilizate la SC CRAMA LA SALINA SRL 8
II.1.1 Concepte si definitii 8
II.1.2 Tipuri de costuri utilizate in cadrul SC CRAMA LA SALINA SRL 9
II.1.3 Utilizarea informatiilor de tip cost in luarea deciziilor 12
II.2 Tipuri de decizii fundamentale pe baza costurilor la SC CRAMA LA SALINA SRL 13
II.2.1 Conceptul de decizie si proces decizional 13
II.2.2 Tipuri de decizii luate in cadrul SC CRAMA LA SALINA SRL 15
II.2.3 Facilitarea procesului decizional prin analiza costurilor 16
CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ PRIVIND FUNDAMENTAREA DECIZIILOR LA 17
SC CRAMA LA SALINA SRL 17
III.1 Fundamentarea deciziilor pe baza metodei Direct Costing 17
III.2 Analiza cost -  profit -  volum 21
III.3 Analiza pe baza costului marginal 30
III.4 Tabloul de bord -  instrument de monitorizare a performantei 31
CONCLUZII 34
BIBLIOGRAFIE 36


Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
In cadrul oricarei societati, contabilitatea manageriala se diferentiaza de cea financiara print-un factor esential, si anume luarea deciziilor, contabilitatea financiara fiind cea care ofera informatii despre modul de functionare al acestuia.
Pentru luare unor decizii in conditii favorabile sunt necesare informatii coerente si relevante. Pentru a prezenta valoare pentru manageri informatiile trebuie sa indeplineasca anumite criterii, printre care:
-sa contribuie la scaderea incertitudinii in ceea ce priveste viitorul;
-sa prezinte efecte asupra deciziilor;
-sa prezinte influenta asupra modificarilor ,,sensibile" privind rezultatele deciziilor luate.
Prosperarea activitatii societatilor este influentata de factorul decizional, iar eficienta are ca si rezultat reusita activitatii. Viitorul unei societati durabile si productive depinde in mod direct de modul de formare al eficientei decizionale care se poate realiza prin schimbarea modului pe care il aplica pentru depasirea punctelor slabe, in unul nou, care consta in cautarea punctelor tari si elaborarea premiselor necesare obtinerii unor performante de nivel inalt pentru fiecare parte componenta a societatii.
Eficienta unei societati, precum si capacitatea ei de lucru se afla in interdependenta cu eficienta managerilor. Un manager eficient devine factorul principal in asigurarea succesului societati. De asemenea, pentru a obtine rezultate este necesar sa se puna accent pe eficienta, deoarece fara aceasta degeaba exista inteligenta sau cunostinte, eficienta fiind cea care le transforma in rezultate. 
Progresul societatilor este conditionat, in mare parte de activitatea managerilor, mai exact de eficienta deciziilor luate la acestia la fiecare nivel ierarhic.
Economia tarii noastre este una deficitara, iar solutiile pentru a putea rezista in aceste conditii trebuie sa vina de cele mai multe ori din interior, si prea putin din exterior. Una din solutiile de care dispune o societate pentru a putea face fata acestei situati consta in regandirea sistemului decizional prin utilizarea informatiilor de tip cost in vederea luarii deciziilor. 
,,Metodologia de calculatie a costurilor reprezinta un ansamblu coerent de solutii in raport cu care trebuie sa se desfasoare toate actiunile necesare realizarii obiectivului fundamental al contabilitatii de gestiune si anume controlul conditiilor interne de productie prin intermediul costului de productie" 
Lucrarea are ca tema ,,Fundamentarea deciziilor pe conceptele de costuri si eficienta" are in vedere tocmai alegerea solutiilor necesare luari deciziilor corecte pentru desfasurarea activitatii in conditii de profitabilitate.
Am ales aceasta tema cu scopul de a analiza modul de luare al deciziilor pe baza de costuri in cadrul unei societati care are ca obiect de activitate obtinerea vinului.
Obiectivul principal al lucrarii consta in perceperea procesului decizional si asimilarea deprinderilor necesare luarii deciziilor pe baza de costuri si eficienta pentru asigurarea performantelor.
Metodologia lucrarii 
Pentru realizarea prezentei lucrari au fost folosite doua tipuri ale cercetarii stiintifice: cercetarea fundamentala si cercetarea aplicativa.
Prin cercetarea fundamentala am urmarit crearea cadrului teoretic al temei de cercetare prin prezentarea notiunilor importante legate de costuri si de decizii.
Cercetarea aplicativa a fost folosita pentru realizarea studiului de caz. Astfel am ales sa analizez situatia deciziilor pe baza costurilor in cadrul unei societati producatoare de vinuri. Calculul costurilor a fost facut prin aplicarea metodei Direct Costing dar si prin utilizarea Costului marginal. Rezultatele obtinute contribuind in mod direct la luarea deciziei de a continua sau nu producerea tuturor produselor.
Pe parcursul lucrarii am folosit atat cercetarea calitativa cat si cea cantitativa prin utilizarea diverselor metode: comparatia, observarea, analiza dar si prin folosirea informatiilor date de catre societate.
Se realizeaza o combinatie intre cercetarea cantitativa si cea calitativa, ceea ce inseamna ca s-a folosit o abordare deductiva. Notiunile teoretice vin in sprijinul intelegerii analizei facute pe baza situatiei prezentate de societate. Cercetarea calitativa a constat in folosirea metodei interpretative pentru a analiza rezultatele obtinute in urma analizei facute.
Pentru a atinge obiectivul propus am impartit continutul lucrarii in trei capitole, astfel:
CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A SC CRAMA LA SALINA SRL
In acest capitol am urmarit prezentarea principalelor date aferente societatii asupra careia mi-am indreptat atentia pentru realizarea lucrarii. M-am axat pe istoricul acesteia, pe obiectul de activitate dar si pe structura organizatorica. 
CAPITOLUL II. FUNDAMENTARI TEORETICE PRIVIND CONCEPTELE DE COST SI DECIZIE 
In continuare am creat cadrul teoretic al lucrarii prin prezentarea peincipalelor notiuni: decizie, cost, informatii, proces decizional, eficienta.
CAPITOLUL III. Studiu de caz privind fundamentarea deciziilor la SC CRAMA LA SALINA SRL 
In ultima parte a lucrarii am realizat o analiza a fundamentarii deciziilor in cadrul SC CRAMA LA SALINA SRL pe baza metodei Direct Costing si pe baza Costului Marginal. In urma rezultatelor obtinute am prezentat deciziile potrivite pentru continuarea activitatii in conditii de profitabilitate. De asemenea, in acest capitol am realizat si elaborarea unui tablou de bord pentru a putea monitoriza performantele societatii intr-un mod cat mai simplu, prin analiza principalilor indicatori economici.


Fisiere în arhivă (1):

  • Fundamentarea deciziilor pe conceptele de costuri si eficienta.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

1. Constantin Aurelian Ionescu Contabilitate de gestiune, Editura Pro Universitaria, Bucuresti 2018
2. Cucui Ion, Horga Vasile, Radu Mariana Contabilitate de gestiune, Editura NICULESCU SRL, Bucuresti 2003
3. Dumitru Andreea Paula Contabilitate de gestiune. De la teorie la practica, Editura Pro Universitaria, Bucuresti 2017
4. K. Ebbeken. L.Possler, M.Ristea Calculatia si managementul costurilor, Editura Teora, Bucuresti 2000
5. Louis Dubrulle Contabilitate de gestiune, Editura Economica, Bucuresti 2002
6. Radu Mariana Contabilitate de gestiune, Editura Bibliotheca, Targoviste 2010
7. Ph.Avare, L.Ravary,
G.Legros, P.Lemonnier Gestiune si Analiza Financiara, Editura Economica, Bucuresti 2002
8. Toma Maria Contabilitatea si gestiunea trezoreriei, Editura Pro Universitaria, Bucuresti 2016
9. Tegledi Adriana Monica Contabilitate de gestiune, Editura Pro Universitaria 2015
10. Zamfir Mariana Controlul de gestiune prin sistemul de bugete, Editura Pro Universitaria, Bucuresti 2017


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!