Gestionarea Crizei din Invatamant

Extras din disertatie Cum descarc?

Lucrarea de fata isi propune sa realizeze o radiografie a invatamantului romanesc de dupa 1990, insistand asupra crizelor succesive prin care a trecut, generate de o reforma care nu-si gaseste o cale fericita de finalizare. Introducerea analizeaza realitatea ingrijoratoare in care se efectueaza educatia in Romania, prin raportare la atitudinile majore exprimate in presa, in parlament sau in declaratii politice.
Prima parte este consacrata surprinderii aspectelor caracteristice ale invatamantului autohton, in timp ce al doilea capitol, analizeaza modul in care e receptata criza din invatamant de factorii implicati : guvernantii, sindicatele, elevii si mass media. Am insistat asupra recent prezentatul raport al comisiei prezidentiale cu privire la invatamantul romanesc, intitulat << ROMANIA EDUCATIEI, ROMANIA CERCETARII >>. Pentru exemplificare, am ales articole publicate intr-un cotidian local de informare, << Monitorul de Botosani >>. Astfel, partea a doua a lucrarii este dedicata surprinderii modului in care o situatie de criza din invatamant, cea legata de examenele nationale, este reflectata in publicatia sus - mentionata. 
Multi dintre compatriotii nostri impartasesc parerea ca invatamantul din tara noastra are un nivel deosebit, care poate fi constatat atat prin rezultatele remarcabile obtinute de elevii si studentii romani ce iau parte la competitiile stiintifice internationale, precum si prin faptul ca numerosi specialisti romani, cu studii in tara si care lucreaza in strainatate sunt foarte apreciati in munca lor. Nu putem decat sa ne bucuram de succesele internationale ale olimpicilor romani, precum si de cele ale absolventilor nostri care lucreaza in Occident. Acestea sunt, intr-adevar, un motiv de mandrie si speranta pentru noi, romanii. Dar nu fiindca invatamantul romanesc are merite deosebite in aceste succese. Meritele sunt ale tinerilor, ale celor care prin talentul si inteligenta specifica natiunii noastre s-au ridicat deasupra conditiilor nefavorabile ale unui invatamant deficitar si au ajuns sa exceleze. Poate ca tocmai conditiile nefavorabile au stimulat vointa acestor tineri de a arata lumii ca si romanii pot obtine performante profesionale de exceptie. Sa fie acesta un argument ca trebuie sa lasam invatamantul la nivelul actual ?
In Romania anilor 2000, nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca analfabetismul a atins incredibila cifra, neoficiala, de 20%, profesorii au inchis scolile o luna, intrand in greva fiindca nu mai puteau trai din salariu, iar pentru acest "delict" Ministerul Educatiei Nationale, in lipsa unei solutii omenesti, si-a dat in judecata profesorii! In 1997, elevii au iesit pe strazi sa protesteze contra invatamantului prea mult -adica a maririi numarului de probe la bacalaureat (Romania libera, 15.10.1997, pag. 1, "O noua victorie a lenei"). Scandalul din 1999 al manualelor alternative in care Eminescu era simbolic prezentat, iar documentele (nu miturile!) care atestau istoria poporului roman erau ignorate, aminteste nu de reforma anului 1999, ci de reforma sau - reorganizarea comunista din 1948 a invatamantului romanesc! Atunci s-au produs celebrele manuale ale lui Roller care falsificau istoria Romaniei, iar manualele de literatura includeau pagini de lectura menite sa trezeasca in sufletele elevilor ideile "mari" ale vremurilor noastre. Unele contineau o poezie de Eminescu, altele niciun text (cf. Mircea Anghelescu, Romania literara, nr. 11, 2000, pag.14). Deci, nimic sau aproape nimic schimbat intre 1948 si 1999 in reformarea invatamantului romanesc?


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea Crizei din Invatamant.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!