Gestiunea Analitica a Materialelor

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Introducere 4
2. Fundamentare teoretica 6
2.1. Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD) FoxPro 6
2.2. Structura unei baze de date 6
2.3. Proiectarea unei baze de date 7
2.4. Tipuri de fisiere in FoxPro 8
3. Principalele instructiuni foxpro folosite 9
3.1. Variabile de memorie 9
3.2. Crearea / modificarea structurii unui fisier baza de date 9
3.3. Actualizarea/modificarea/editarea unui fisier baza de date 11
3.4. Activarea (deschiderea) / dezactivarea (inchiderea)unui fisier baza de date 11
3.5. Adaugarea / stergerea informatiei din fisierele baza de date 12
3.6. Comenzi de intrare (citire de la tastatura) 13
3.7. Instructiuni repetitive si conditionale specifice programarii structurate 
Comanda IF ENDIF 16
Comanda DO CASE ENDCASE 19
Comanda FOR ENDFOR 20
Comanda SCAN ENDSCAN 22
Comanda DO WHILE ENDDO 22
3.8. Ordonarea unei baze de date 23
3.9. Introducerea si extragerea informatiilor din baze de date 27
3.10. Extragerea informatiilor din bazele de date Rapoarte (fisiere REPORT) 29
3.11. Meniuri in FoxPro 30
4. Prezentarea aplicatiei de gestiune a materialelor 36
4.1. Baza de date a aplicatiei 36
4.2. Prezentarea meniului principal 38
4.3. Prezentarea optiunii NOMENCLATOR GRUPE 39
4.4. Prezentarea optiunii EXISTENT MATERIALE 39
4.5. Prezentarea optiunii IESIRI MATERIALE 41
4.6. Prezentarea optiunii CALCUL STOC LA DATA DE 42
4.7. Prezentarea optiunii RAPOARTE 43
4.8. Prezentarea optiunii SALVARE/RESTAURARE cu PKZIP/PKUNZIP 46
4.9. Optiunea EXIT 46
5. Metodica 47
5.1. Proiect de activitate didactica nr.1 - Crearea unei baze de date in EXCEL 47
5.2. Proiect de activitate didactica nr.2-Modificarea si actualizarea bazei de date 52
5.3. Proiect de activitate didactica nr.3 - Sortare, calcul, verificare baza de date 57
5.4. Organizatori cognitivi 62
Harta conceptuala - tehnica ciorchinelui 62
Diagrama arbore verticala 63
Diagrama arbore orizontala 63
Diagrama secventiala 64
Diagrama Venn 65
Cvintetul 65
Matricea conceptuala 66
Tabel liniar vertical 66
5.5. Norme de protectie a muncii in laboratorul de informatica 67
6. Concluzii si dezvoltarea ulterioara a aplicatiei 72
7. Bibliografie 73
8. Anexe 74
8.1. Raport - grupe de materiale 74
8.2. Raport - existent materiale 75
8.3. Raport - iesiri materiale - sintetic 86
8.4. Raport - iesiri materiale - analitic 87
8.5. Raport - documente iesite 93
8.6. Raport - stoc sintetic 97
8.7. Raport - stoc analitic 98
8.8. ECRI.PRG - program sursa pentru: programul principal 110
8.9. ECREXI.PRG - program sursa pentru: existent materiale 114
8.10. ECRGRU.PRG - program sursa pentru: grupe materiale 123
8.11. ECRIES.PRG - program sursa pentru: iesiri materiale 128
8.12. CALCSTO.PRG - program sursa pentru: calcul stoc 138
8.13. RAPFIN.PRG - program sursa pentru: rapoarte finale 143
8.14. SAVRES.PRG - program sursa pentru: salvare - restaurare 161


Extras din disertatie Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Evolutia tehnicii de calcul a dus la o crestere substantiala a capacitatii de memorare si a vitezei de prelucrare a datelor. Astfel calculatoarele personale s-au dezvoltat din necesitatea stocarii si prelucrarii cat mai rapide a informatiilor.
In ultimii ani, dezvoltarea sistemelor de baze de date reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in domeniul tehnologiei informatiei, avand un impact decisiv asupra modului de organizare si functionare a numeroaselor institutii si servicii cum ar fi companiile de comunicatie, intreprinderile de comert, serviciile bancare, serviciile de transport, asigurarile, universitatile etc. 
Acestea sunt dependente de functionarea corecta si neintrerupta a sistemelor de baze de date. 
Sistemele de baze de date reprezinta o componenta importanta a vietii cotidiene in societatea moderna. Zilnic, majoritatea persoanelor desfasoara activitati care implica interactiunea cu o baza de date: depunerea sau extragerea unei sume de bani din banca, rezervarea biletelor de tren sau de avion, cautarea unei carti intr-o biblioteca computerizata, gestiunea angajatilor dintr-o firma, cumpararea unor produse etc. 
Sistemele de gestiune a bazelor de date reprezinta sisteme informatice specializate in stocarea si prelucrarea unui volum mare de date, deci in rezolvarea problemelor de primul tip.
Organizarea datelor ocupa un loc important in proiectarea sistemelor informatice, de aceasta depinzand eficienta sistemului informatic. Organizarea datelor presupune definirea, structurarea, ordonarea si gruparea acestora in colectii omogene de date, stabilirea legaturilor (relatiilor) intre date, intre elementele unei colectii de date, respectiv intre colectii de date, dar si reprezentarea datelor pe un suport informational prelucrabil intr-un sistem de calcul.
Pe langa cerintele legate de timpul de acces la date, de spatiul de memorie, organizarea datelor urmareste realizarea unicitatii datelor.
Marea majoritate a sistemelor de baze de date existente in momentul de fata sunt relationale si exista un numar mare de astfel de sisteme comerciale care pot fi achizitionate si folosite pentru propriile dezvoltari. Modelul relational de baze de date a fost introdus in anul 1970 de catre E.F.Codd. 
Istoria cercetarilor in domeniul bazelor de date din ultimii 30 de ani s-a dovedit a fi de o productivitate exceptionala, ceea ce a facut ca sistemele de baze de date sa reprezinte, dupa cum se poate demonstra, cea mai importanta dezvoltare in domeniul ingineriei programarii. Baza de date reprezinta acum cadrul fundamental al unui sistem informational si a modificat radical modul de operare al multor organizatii. In particular, dezvoltarea acestei tehnologii de-a lungul ultimilor ani a dus la crearea unor sisteme mai puternice, ce pot fi utilizate intr-un mod mai intuitiv. Rezultatul a fost ca sistemele de baze de date au devenit din ce in ce mai accesibile pentru o mai larga varietate de utilizatori. 
Metodologia sistemelor de gestionare a bazelor de date (SGBD) (In limba engleza Database Management System) relationale predomina, asa cum am amintit, in prezent in aplicatiile din domeniul afacerilor. Metodologia consta in trei faze principale ale proiectarii: conceptuala, logica si fizica. Prima faza incepe cu realizarea unui model de date conceptual, care sa fie independent de toate consideratiile fizice. Apoi, acest model este perfectionat in decursul celei de-a doua faze si transformat intr-un model de date logic, prin eliminarea constructiilor ce nu pot fi reprezentate in sistemele relationale. In cea de-a treia faza, modelul de date logic este implementat intr-un proiect fizic pentru sistemul SGBD avut in vedere. In faza proiectarii fizice se iau in considerare structurile de stocare si metodele eficiente de acces al bazei de date de pe capacitatile de stocare secundare.
Caracteristica principala a aplicatiilor de baze de date consta in faptul ca accentul este pus pe operatiile de memorare si regasire, efectuate asupra unor volume de date, si mai putin asupra operatiilor de prelucrare a acestora asa cum este cazul in alte domenii de aplicare a informaticii (calcule tehnico-stiintifice, proiectare, comanda - control). 
Cele mai cunoscute medii de programare pentru baze de date sunt: 
- pentru baze de date de dimensiuni mici si medii: FoxPro, Access, Excel, Delphi
- pentru baze de date complexe: Oracle, Informix, SyBase.
O unitate scolara nu este o institutie cu un volum foarte mare de date din punct de vedere administrativ. Cu toate acestea se impune existenta unei baze de date informatice pentru evidenta gestiunii materialelor din magazia unitatii.
In contextul celor prezentate mai sus, am ales sa creez o baza de date cu gestiunea materialelor din magazia scolii si o aplicatie care sa usureze munca administratorului in efectuarea rapoartelor lunare cu privire la miscarile de materiale. 
Limbajul ales pentru aceasta aplicatie este foxpro 2.6.
In capitolele urmatoare voi dezvolta baza teoretica a mediului ales pentru proiect, pentru ca apoi sa prezint aplicatia creata.
2. FUNDAMENTARE TEORETICA
2.1. SISTEMUL DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE (SGBD) FoxPro
Mediul de programare FoxPro este un sistem software pentru gestiunea bazelor de date, asigurand o interfata foarte eficienta si prietenoasa intre sistemul de operare si programator. A fost realizat de firma FoxSoftware si este foarte raspandit si utilizat la noi in tara, dar si in strainatate. Din punct de vedere al limbajului propriu-zis de programare (comenzi, functii) FoxPro este extrem de asemanator cu dBase. Componenta principala care le diferentiaza este interfata grafica de prezentare si lucru. De fapt, este destul de dificil ca, la o simpla studiere a unui program sursa sa se poata preciza daca acesta a fost scris in FoxPro sau in dBase.
O lunga perioada de timp, suprematia in domeniu a apartinut firmei Ashton-Tate cu produsul ei de baza dBase (III, III+, IV), avand ca principali concurenti firmele Borland (cu produsele Paradox), Nantucket (Cliper). Spre deosebire de dBase si Paradox, FoxPro este un compilator al aplicatiilor cu baze de date, asigurand o viteza de lucru mult sporita si o buna protectie a datelor. Unele operatii executate in FoxPro sunt de peste 100 de ori mai rapide decat cele ale concurentului direct, dBase. Obtinerea acestei viteze este data de folosirea unei tehnologii speciale de optimizare a interogarii bazelor de date (tehnologia Rushmore). De asemenea, este asigurata o compatibilitate aproape totala cu programele dBase (avantaj de loc de ignorat, tinand cont de volumul mare de aplicatii scrise deja in acest limbaj). Sunt prevazute si o serie de instructiuni SQL.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Analitica a Materialelor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!