Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 1
Capitolul 1.
Cresterea importantei raporturilor interculturale in economia globala
1.1 Informatii generale despre globalizare 2
1.1.1 Caracteristicile globalizarii 5
1.1.2 Consecinte ale globalizarii 6
1.2 Internationalizarea 8
1.2.1 Intertionalizarea afacerilor si organizatiilor in contextul globalizarii 10
1.2.1.1 Internationalizarea afacerilor 10
1.2.1.2. Globalizarea economiei mondiale 11
1.2.1.3 Stadiile internationalizarii afacerilor 13
1.2.2 Internationalizarea organizatiilor 14
Capitolul 2.
Diversitate interculturala
2.1 Conceptul de cultura 17
2.2. Cultura si coexistenta acestia intr-o singura tara 17
2.2.1. Elementele culturii si caracteristicile acesteia 19
2.2.1.1. Elementele culturii 19
2.2.1.2. Caracteristicile culturii 22
2.3. Culturi nationale si culturi corporatiste 23
2.3.1. Cultura nationala 24
2.3.1.1 Caracteristicile culturii nationale 24
2.3.1.2 Schimbarea culturala 25
2.3.2 Cultura corporatista (organizationala) 27
2.3.3 Influenta culturii organizationale asupra culturii nationale 29
Capitolul 3.
Impactul diversitatii culturale asupra practicilor de afaceri
3.1 Diversitatea culturala 31
3.2 Avantajele si dezavantajele diversitatii culturale 31
3.3 Importanta cunoasterii si valorificarii diversitatii culturale din perspectiva afacerilor 33
3.4 Imortanta diversitatii culturale in dezvoltarea economica si sociala si in mentinerea identitatii locale 39
CONCLUZII 41
BIBLIOGRAFIE 44


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Globalizarea este o tema care provoaca reactii puternice si mai putin obisnuite. Si asta, poate, din pricina ca globalizarea, plasand sistemul economic dincolo de granitele unui singur stat, ne forteaza, de fapt, sa ne dam seama ce simtim cu adevarat in legatura cu mana invizibila. Daca privim pietele ca fiind in esenta un lucru bun, aunci capacitatea globalizarii de a produce avutie - indeosebi puterea ei de a ridica rapid tarile sarace si de a le aduce in lumea moderna - ne poate incanta peste masura. Daca pe de alta parte, nu avem absolut deloc incredere in piete - daca suntem initial refractari in a ingadui ca fie si o economie interna sa fie condusa de interese personale - , atunci perspectiva unui sistem de piata care depaseste orice posibilitate de control din partea unui guvern ne umple de teama.
Globalizarea nu numai ca a devenit unul dintre cele mai la moda cuvinte pentru politicieni, oameni de afaceri , lideri sindicali si economisti deopotriva, ci acest cuvant s-a transformat totodata an tap isapasitor pentru tot ceea ce merge prost in lume. In perceptia multor politicieni si cetateni din taarile in curs de dezvoltare , globalizarea este parte invinuita n crizele financiare si influenta negativa, intrucat capitalul investit in economiile cu potential este retras brusc la primul semn de slabiciune politica sau economica. Pentru multe sindicate si partide politice din lumea dezvoltata, globalizarea este de acuzat pentru ca distruge joburile si face sa creasca inegalitatea veniturilor, deoarece competitia internationala aduce cu ea 
,,dumping-ul social" din tarile cu salarii mici si conditii de munca inumane. Multe guverne blameaza globalizarea pentru rapida pierdere a suveranitatii nationale, intrucat ele isi dau seama ca statele si guvernele isi diminueaza puterea si autoritatea in fata cresterii nestavilite si a influentei pietelor finanicare si a corporatiilor multinationale. 
In cadrul unei abordari interculturale, cel care vrea sa inteleaga fenomene culturale exprimate intr-o alta limba trebuie sa aiba constiinta apartenentei la propria cultura. Cel mai adecvat mod de a dobandi o asemena constiinta consta in compararea propriei culturi cu o alt cultura. Aceasta metoda implica o atitudine deschisa fata de o alta cultura si capacitatea de a relativiza valorile propriei culturi. 
Lucrarea de fata se adreseaza celor interesati de abordarea interculturala si importanta ei in contextul internationalizarii si globalizarii afacerii. 
CAPITOLUL 1
Cresterea importantei raporturilor interculturale in economia globala
1.1 Informatii generale despre globalizare
Globalizarea este un proces complex de dimensiuni multiple, de manifestari contradictorii, care desemneaza la nivel planetar tipul de productie si de consum specific capitalismului, liberalizarea schimburilor comerciale, intensificarea procesului investitional si cresterea importantei fluxurilor de capital pentru competitia internationala.
Globalizarea divide si uneste in egala masura, iar cauzele diviziunii sunt identice cu cele care promoveaza uniformitatea lumii. In paralel cu ridicarea la nivel planetar a afacerilor, comertului, informatiilor, s-a pus in miscare un proces de localizare, de fixare in spatiu. 
Procesul globalizarii pune acut problema raporturilor local-global la nivelul fiecarei natiuni. O data cu constientizarea societatii globale si pe masura angrenarii in mecanismele ei, posibilitatea unor decizii izolate devine din ce in ce mai redusa pentru comunitati si natiuni. Indivizii, grupurile, comunitatile si natiunile nu se pot sustrage acestui proces care universalizeaza comportamente, moduri de a gandi si de a actiona, stiluri de viata sau amenintari de orice natura.
Fiind un fenomen actual, controversat si cu reverberatii in toate domeniile vietii, globalizarea suscita extrem de multe analize. Sfera acestui concept se extinde asupra unor aspecte extrem de diverse, ce tin de luarea deciziilor politice la nivel national, abordarea globala a problemelor de securitate si pace, probleme economice si ecologice sau aspecte legate de identitatea etnoculturala.
Globalizarea, acest sistem complex si in rapida dezvoltare de piete integrate, comert international, investitii internationale, corporatii multinationale, convergenta a tehnologiilor ofera nebanuite oportunitati pentru domeniul culturii. Dar exista si numeroase puncte de vedere potrivit carora reprezinta un factor de risc pentru culturile si identitatile nationale si locale/comunitare.


Fisiere in arhiva (3):

  • Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor
  • Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor
    • Coperta plus prima pagina.doc
    • CUPRINS.doc
    • Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Guillermo de la Dehesa - Invingatori si invinsi in globalizare, Ed.Historia 2007
Prof. Univ. Dr. Sorin Burnete - Interntionalitate si interculturalitate, Suport curs
George Soros - Globalizarea, Ed. Polirom 2002
Nicolae Rambu, Comunicare interculturala, Suport de curs
Liviu Maha, Relatii economice internationale, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, 2006, Suport de curs
Prof. Univ. Dr. Bogdan Ioan - Management interntional , Suport curs


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!