Guvernanță corporativă și performanță bancară

Cuprins disertație Cum descarc?

Introducere 3
1. Guvernanta corporativa -  definitie, elemente fundamentale, esecuri, modele de guvernanta corporativa 4
2. Guvernanta corporativa la nivelul Sistemului Bancar European si Romanesc 11
3. Impactului guvernantei corporative asupra perfomantei bancare 14
4. Guvernanta corporativa si performanta bancara in cadrul Bancii Comerciale Carpatica -  structuri organizatorice, principiile guvernantei corporative, conflicte de interese, analiza economico-financiara 15
Propuneri 45
Concluzii 45
Bibliografie 45


Extras din disertație Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte cele mai importante aspecte teoretice si practice cu privire la importanta guvernantei corporative in performanta bancara. 
Guvernanta corporativa dispune in momentul de fata de o atentie deosebita, argument fiind numeroasele studii realizate si interesul tot mai ridicat pe care il au firmele in privinta acestui concept. Aplicarea guvernantei corporative la nivelul companiilor este un atuu in ceea ce priveste increderea investitorilor si formarea opiniei publice. 
Partea teoretica a lucrarii cuprinde aspectele fundamentale ale guvernantei corporative si caracteristicile conceptului. Primul capitol face, de asemenea, referire la modul in care guvernanta corporativa si-a facut aparitia in viata economica a entitatilor, precum si esecurile guvernamentale cu care s-au confruntat de-a lungul timpului gigantii economici. Tot in acest capitol sunt mentionate si modelele de guvernanta corporativa: modelul anglo-saxon si modelul japozen, ambele cu avantajele si dezavantajele sale. 
Cel de-al doilea capitol prezinta guvernanta corporativa aferenta sistemului bancar romanesc si european. Desi, la nivel european, conceptul este unul destul de abordat si dezvoltat, se pare ca, in Romania, firmele, in speta institutiile de credit, nu sunt atat de deschise in ceea ce priveste aplicarea guvernantei corporative. 
Capitolul al treilea prezinta impactul guvernantei corporative asupra performantei bancare. Desfasurarea activitatii bancare cu respectarea principiilor de guvernanta corporativa, conduce la conturarea unui mediu eficient si propice atat pentru angajati, cat si pentru companie in sine. In acelasi timp, aplicarea conceptului vizeaza conducerea in ansamblu a entitatilor, ce permite functionarea comuna a componentelor interne si efectuarea controlului intern. 
Ultimul capitol se axeaza pe studiul de caz aplicat pentru Banca Comerciala Carpatica pe parcursul a trei exercitii financiare si vizeaza: structura organizatorica, aplicarea principiilor de guvernanta corporativa, conflictul de interese si analiza economico-financiara. Institutia de credit mai sus mentionata dispune de un cod propriu de guvernanta corporativa. Respectarea si aplicarea codului de guvernanta corporativa a condus compania pe un trend ascendent in ceea ce priveste performanta financiara. 
Ultima parte a lucrarii cuprinde propunerile si concluziile, acestea fiind desprinse din analiza informatiilor culese privind tema aleasa pentru cercetare. 
1. Guvernanta corporativa -  definitie, elemente fundamentale, esecuri, modele de guvernanta corporativa
Realitatea economica se invarte tot mai mult in jurul termenului de "guvernanta corporativa", datorita trendului ascendent al sectorului privat. Definitiile multiple ale acestui concept sunt indici asupra complexitatii si asupra implicatiilor pe care le are in cadrul organizatiilor. 
Guvernanta corporativa este o "incercare de implementare a unor sisteme de analiza a riscurilor, verificare, evaluare, control, care sa contribuie la realizarea unui management eficient pentru functionarea acestora" (Ghita M., 2008), adica un sistem care sa permita monitorizarea sistemului de control intern in vederea identificarii riscurilor, dand astfel un plus de siguranta managerilor in vedea aplicarii strategiilor pentru care au optat. 
De asemenea, guvernanta corporativa reprezinta "ansamblul de reguli ale jocului prin care companiile sunt gestionate intern si supervizate de consiliul directorilor in scopul de a proteja interesele tuturor partilor participante" (Feleaga N., Feleaga L., Dragomir D., Bigioi D., 2011), dar si "repartizarea drepturilor si responsabilitatilor intre diferiti participanti intr-o companie si precizeaza regulile si procedurile pentru luarea unor decizii corecte" (Albu N., Durica A., Grigore N., Grigoras D., Mateescu R., Ichim A., 2013).
Guvernanta corporativa se refera si la "promovarea corectitudinii, transparentei si responsabilitatii la nivel de companie" (J. Wolfensohn, 1999), sporind astfel increderea investitorilor, companiile devenind mai atractive. 
Se observa astfel faptul ca parerile "actorilor" de pe piata economica sunt diferite in ceea ce priveste guvernanta corporativa. De aceea, guvernanta corporativa poate fi privita in doua sensuri: in sens restrans, conceptul se refera la "ansamblul de mijloace economice si legislative care ajuta la asigurarea intereselor investitorilor" (Cretu R., 2012), in timp ce, in sens larg, reprezinta "ansamblul de norme si mecanisme de control aplicate, cu scopul de a proteja si armoniza interesele" (Cretu R., 2012) (chiar si contradictorii) ale participantilor la viata economica a companiilor. 
Pentru Romania, termenul de guvernanta corporativa este relativ nou, cu toate ca problemele la care face apel sunt dezbatute cu mult timp in urma. Pana acum, cele mai multe dificultati s-au pozitionat pe politica legislativa si pe principiul transparentei "pentru descoperirea activitatilor frauduloase, ceea ce a avut ca rezultat solutionarea simptomelor si nu a cauzelor problemelor de guvernanta corporativa" (Ileana L., 2004).


Fisiere în arhivă (1):

  • Guvernanta corporativa si performanta bancara.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

Carti de autor:
1. Ghita M. (2008), Guvernanta corporativa, Editura Economica, Bucuresti, pg. 25, 55, 62, 92;
2. Cretu R. (2012), Metode si practici de guvernanta corporativa, Editura Universitara, Bucuresti, pg. 9, 17, 38, 42;
3. Isfanescu A., Robu V., Hristea A., Vasilescu C. (2010), Analiza economico-financiara, pg. 54, 78;
4. Morariu A., Suciu G., Stoian F. (2008), Audit intern si guvernanta corporativa, Editura Universitara, Bucuresti, pg. 179, 189, 208, 235.
Publicatii Electronice de pe Internet:
1. Albu N., Durica A., Grigore N., Grigoras D., Mateescu R., Ichim A. (2013), Guvernanta
corporativa in Romania. Perceptii si perspective, [Online], Disponibil pe:
http://www.conta.ase.ro/Media/Default/Page/Articol%20guvernanta%20corporativa.pdf;
2. Banca Comerciala Carpatica, [Online], Disponibil pe: 
https://www.carpatica.ro/;
3. Bintintean A. (2010), Sistem de analiza bancara, [Online], Disponibil pe:
http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2010/finante/Socaciu_Bintintan_Anca_ro.
Pdf;
4. Bulata D. (2014), Guvernanta corporativa in industria bancara, [Online], Disponibil pe:
http://economiaonline.ro/guvernanta-corporativa-in-industria-bancara;
5. Bunea M. (2013), Impactul guvernantei corporative in cresterea performantei bancare, [Online], Disponibil pe:
http://www.mi.bxb.ro/Articol/MI_29_4.pdf;
6. Catana R., Popa A. (2015), Guvernanta corporativa in sectorul bancar din Romania, [Online], Disponibil pe:
http://studia.law.ubbcluj.ro/articol.php?articolId=360;
7. Codurile de buna practica -  Guvernanta corporativa, [Online], Disponibil pe:
http://www.creeaza.com/afaceri/economie/CODURILE-DE-BUNA-PRACTICA-GUVE633.php;
8. Cosneanu S., Russu C., Chiritescu V., Badea L. (2013), Necesitatea implementarii guvernantei corporatiste in intreprinterile romanesti, [Online], Disponibil pe:
http://store.ectap.ro/articole/851_ro.pdf;
9. Feleaga N., Vasile C. (2006), Guvernanta intreprinderii, intre clasicism si modernism, [Online], Disponibil pe:
http://store.ectap.ro/articole/121.pdf;
10. Feleaga N., Feleaga L., Dragomir V., Bigioi A. (2011), Guvernanta corporativa in economiile emergente: cazul Romaniei, [Online], Disponibil pe: http://store.ectap.ro/articole/632_ro.pdf;
11. Fierascu I. (2015), Standardele unei bune guvernante corporative in sistemul bancar, [Online], Disponibil pe: 
http://www.ibr-rbi.ro/site/wp-content/uploads/2015/05/Ionel-Fierascu.pdf;
12. Hampel Committee, Final Report (January 1998) http://www.ecgi.org/codes/documents/hampel_index.htm;
13. Ileana L., Diversificarea si guvernanta corporativa -  o analiza comparata a investigatiilor empirice, [Online], Disponibil pe:
http://oeconomica.org.ro/files/pdf/25.pdf;
14. Impactul produs de esecurile guvernantei corporative http://www.creeaza.com/afaceri/economie/IMPACTUL-PRODUS-DE-ESECURILE-G939.php;
15. Indicatori financiari 
http://www.kmarket.ro/actiuni/afisare_actiune.php?simbol=BCC;
...


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!