Hristologia Sfântului Maxim Mărturisitorul

Cuprins disertație Cum descarc?

A.Introducere p. 4
B.Tratare ..p. 6
Capitolul I .Contributia Sfantului Maxim Marturisitorul la formularea dogmei Hristologice in contextual disputelor monotelite .p. 6
1.Lupta Sfantului Maxim impotriva ereziei monotelite .p.7
2.Originea ereziei monotelite .p. 16
3.Sinodul al-VI-lea Ecumenic . p. 18
Capitolul II.Teologia Sfantului Maxim Marturisitorul despre intrupare . p.21
Cele cinci medieri realizate de Logosul inomenit . ..p. 26
Capitolul III.Invatatura Sfantului Maxim Marturisitorul despre cele doua firi in Persoana lui Hristos p. 42
1.Firea dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos .. p. 43
2.Firea omeneasca a Mantuitorului Iisus Hristos . p. 47
Capitolul IV. Unirea ipostatica a firilor in persoana lui Hristos si consecintele unirii ipostatice ..p. 54
1.Comunicarea insusirilor . .. .p. 56
2.Indumnezeirea firii omenesti .p. 58
3.Fecioara Maria nascatoare de Dumnezeu p. 60
4.Lipsa de pacat a Mantuitorului Iisus Hristos p. 61
5.O singura inchinare adusa lui Hristos ..p.64
C.Concluzii .p. 66


Extras din disertație Cum descarc?

A. Introducere
Cu toate ca a trait si a activat intr-o perioada istorica de mari framantari sociale, politice si religioase, Sfantul Maxim Marturisitorul a reusit sa sintetizeze vizionar toate curentele teologice si filozofice ale epoci patristice intr-o grandioasa perspectiva hristocentrica, extinsa la dimensiuni cosmice. El este, fara indoiala nu numai unul din cei mai mari Parinti ai Bisericii Rasaritene, ci si unul din cei mai de seama ganditori crestini din toate timpurile. Intreaga teologie a Sfantului Maxim Marturisitorul poate fi inteleasa ca un imn maret, inchinat unitatii tuturor lucrurilor, realizat prin iubirea creatoare si mantuitoare a lui Dumnezeu: unirea omului cu Dumnezeu si a lui Dumnezeu cu omul, unirea intregii creatii in om, atunci cand acesta isi implineste vocatia de a fi in acelasi timp microcosmos si mijlocitor, adica, cel in care si prin care toate lucrurile create sunt inaltate catre Dumnezeu. Pentru Sfantul Maxim Marturisitorul, aceasta este o unitate in care nimic din diversitatea atat de bogata a universului nu se pierde; toate isi dobandesc adevarata lor individualitate atunci cand sunt unite intr-un singur act de adorare.
Teologia Sfantului Maxim acopera in multe feluri intreaga gama de teme teologice clasice. A existat insa in trecut o oarecare tendinta de a restrange teologia sa doar la aspectele care priveau mai mult hristologia. In realitate, temele teologice abordate si aprofundate de Sfantul Maxim sunt foarte diverse. El a folosit cuvintele cu mare exactitate, iar stilul sau de abordare pare foarte tehnic. Din aceasta cauza, opera sa este foarte greu de patruns in profunzimea ei. Sfantul Maxim a recurs la acest stil mai mult din dorinta de a armoniza unitatea cu diversitatea lucrurilor, de a afirma prezenta si lucrarea lui Dumnezeu pe care el le sesizeaza in om, in univers, in sfanta Scriptura si mai presus de toate, in Revelatia lui Dumnezeu Insusii savarsita in Iisus Hristos.
In anumite privinte, terminologia Sfantului Maxim este scolastica, dar, fiind ganditor rasaritean, intentia sa nu a fost niciodata scolastica, in sens negativ. Si sub acest aspect, dorinta sa a fost sa fie cat mai exact in formularea si exprimarea invataturii de credinta, pe de o parte, iar pe de alta parte, sa faca lumina in intunericul framantaturilor religioase cu care s-a confruntat el si contemporanii sai. Si, intr-adevar, a facut lumina.
Opera lui este vasta si deosebit de valoroasa, intr-o vreme in care multe dintre invataturile de credinta crestine nu erau inca clar definite de Biserica. Cu toate acestea, ortodoxia invatatura nu poate fi contestata in nici una din scrierile sale. De altfel, el expune in lucrarile ce s-au raspandit in toata lumea crestina, credinta cea adevarata a Bisericii, pe care a aparat-o de invataturile gresite ale ereticilor, ce produceau mari tulburari intre crestin, prin aceea ca indepartau de la dreapta credinta pe cei care nu intelegeau in profunzime adevarurile revelate.
Cum era firesc, opera Sfantului Maxim a fost cunoscuta si aprofundata mai mult in Rasaritul ortodox si mai putin in Apus. In ultimii patruzeci, cincizeci de ani, ea a fost studiata mai amplu si in occident, cu precadere in Franta si in Germania.
In spatiul romanesc, gratie curentului neopatristic din prima jumatate a secolului al XX-lea, opera Sfantului Maxim Marturisitorul a inceput sa fie descoperita si valorificata tot mai mult de teologia contemporana, mai ales prin lucrarile Parintelui Dumitru Staniloaie.
In virtutea acestui demers neopatristic innoitor, opera Sfantului Maxim Marturisitorul a fost in mare parte tradusa si completata, iar invatatura lui s-a facut cunoscuta din ce in ce mai mult si in spatiul romanesc. La randul sau, Parintele Dumitru Staniloaie acorda o atentie deosebita gandirii Sfantului Maxim Marturisitorul, scotand in evidenta importanta teologiei maximiene pentru teologia ortodoxa.
B. Tratare
Capitolul I. Contributia Sfantului Maxim Marturisitorul la formularea dogmei Hristologice in contextual disputelor monotelite.
1.Lupta Sfantului Maxim impotriva ereziei monotelite
Nascut in anul 580 intr-o ilustra familie din Constantinopol, Sfantul Maxim Marturisitorul si-a insusit de o aleasa cultura, fiind curand remarcat de imparatul Heraclie (610-641) al carui prim secretar devine in curand, functie pe care o abandoneaza pe la anii 630 pentru a se retrage la manastirea Chrysopolis pe malurile Bosforului . Aici el se dedica slujirii lui Dumnezeu si ajunge staret al acestei manastiri.
In 623 merge in Africa si leaga prietenie cu Sofronie -  devenit apoi patriarh al Ierusalimului - si se alatura acestuia in lupta contra ereziei monotelite, care era sustinuta de curtea imperiala si de unii teologi. Maxim Marturisitorul era sufletul miscarii, pentru pastrarea nepatata a credintei si a unitatii Bisericii crestine. In 646, Maxim se afla la Roma, luptand cu infrigurare contra monotelismului. Exercita influenta asupra papei Martin I si acesta condamna monotelismul la sinodul Lateran din anul 649. Este arestat cu Atanasie monahul ucenicul sau. Apoi sunt dusi la Bizant unde au fost judecati si exilati: Sfantul Maxim in Bizya (Tracia) iar Atanasie la Perberis . Dupa alte exiluri , nevoind a renunta la invatatura lor:,,ca in Hristos exista doua vointe (divina si umana) si doua lucrari (divina si umana)" , au fost batutii cu biciul , li sa smuls limba si mana dreapta si trimisi din nou in exil, in tara Lazilor, la rasaritul Marii Negre. In urma chinurilor, Sfantul Maxim isi da obstescul sfarsit in varsta de 82 de ani la 13 august 662.


Fisiere în arhivă (1):

  • Hristologia Sfantului Maxim Marturisitorul.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

I. Izvoare:
Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita cu aprobarea Sfantului Sinod al B. O. R., Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R., Bucuresti, 1988.
II. Traduceri:
Larchet Jean-Claude ,,Sfantul Maxim Marturisitorul mediator intre rasarit si apus", traducere, traducere din franceza de Cojocariu Daniela, Editura Doxologia, Iasi, 2010.
Lossky Vladimir ,,Vederea lui Dumnezeu", traducere in romaneste de Oros Maria Cornelia, Editura Deisis, Sibiu, 1995.
Lossky Vladimir ,,Teologia Mistica a Bisericii de Rasarit", traducere din lfranceza de Raduca Vasile, Editura Anastasia 1993.
Marturisitorul, Sfantul Maxim ,,Mystagogia", traducere de Pr. Prof. Dr. Staniloaie Dumitru, Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R, Bucuresti, 2000.
Marturisitorul, Sfantul Maxim ,,Ambigua", P. S. B. 80, Traducere din greceste de Pr. Prof. Dr. Staniloaie Dumitru, Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R. Bucuresti, 1983.
Marturisitorul, Sfantul Maxim ,,Scrieri partea a doua", P. S. B. 81, traducere din greceste de Pr. Prof. Dr. Staniloaie Dumitru, Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R. Bucuresti 1990.
III.Lucrari:
Bajan, Pr. Dr. Constantin ,,Patrologie", Tipografia Universitatii din Craiova, 2000.
Coman, Pr. Prof. Ioan ,,Si cuvantul trup s-a facut", Editura Mitropolia Banatului, Timisoara, 1993.
Ionita, Diac. Asist. Viorel ,,Sinodul al VI-lea Ecumenic si importanta lui pentru Ecumenismul actual", Teza de Doctorat, Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R. Bucuresti, 1978.
Micu, Samuil ,,Istorie Bisericeasca", Sfanta Manastire Bistrita, Eparhia Ramnicului, 1993.
Popa, Prof. Univ. Dr. Irineu ,,Iisus Hristos este acelasi, ieri si azi si in veac", Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2010.
Popescu, Pr. Prof. Dr. Ion ,,Prelegeri Master", Editura Universitatii din Pitesti, Pitesti, 2007.
Popovici, Eusebiu ,,Istorie Bisericeasca Universala", Tipografia Cartilor Bisericesti, 1926.
Ramureanu, Pr. Prof. Dr. Ioan, Sesan, Pr. Prof. Dr. Milan, Bodogoaie, Pr Pof. Dr. Teodor ,,Istorie Bisericeasca Universala", Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R. Bucuresti, 1997.
Sandu, Stefan ,,Istoria Dogmelor" (vol.I), Editura Bren, Bucuresti, 1987.
Staniloaie, Pr. Prof. Dr. Dumitru ,,Teologie Dogmatica Ortodoxa", vol II, Editura Institutului Biblic si de Misiune al B. O. R. Bucuresti, 1978.
Staniloaie, Pr. Prof. Dr. Dumitru ,,Iisus Hristos sau restaurarea omului", Sibiu, 1943.
Indrumator de Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol II, Editura Irinaeus.
IV. Articole si studii:
Georgescu, Pr. Magistrand Mihai ,,Virtutea iubirii in teologia Sfantului Maxim Marturisitorul", Studii Teologice, Nr. 9-10, 1958.
Ioan, Ica ,,Probleme dogmatice in Ddialogul Sfantului Maxim Marturisitorul cu Pyrrhus", Ortodoxia, Nr. 3, 1960.
Moldovan, Pr. Drd. Ilie ,,Teologia invierii in opera Sfantului Maxim Marturisitorul", Studii Teologice, Nr. 7-8, 1968.
Niscoveanu, Pr. Mircea ,,Probleme de doctrina in operele Sfantului Maxim Marturisitorul", Glasul Bisericii, Nr. 1-2, Ianuarie-februarie, 1975.
Staniloaie, Pr. Prof. Dr. Dumitru ,,Hristologia Sfantului Maxim Marturisitorul", Ortodoxia, Nr. 3, iulie-septembrie, 1988.
Staniloaie, Pr. Prof. Dr. Dumitru ,,Hristologia sinoadelor", Ortodoxia, Nr. 3, 1974.
Staniloaie, Pr. Prof. Dr. Dumitru ,,Hristologia in discutile sinodului IV ecumenic", Ortodoxia, Nr. 3, 1988.
Stoina, Drd. Liviu ,,Hristologia in discutiile sinodului IV Ecumenic (Calcedon, 451)", Ortodoxia, Nr. 3, 1988.
Stoina, Drd. Liviu ,,Cumoasterea lui Dumnezeu dupa Invatatura Sfantului Maxim Marturisitorul", Ortodoxia, Nr. 1, 1988.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!