Identificarea Criminalistica a Armelor de Foc

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE

CAPITOLUL I Notiuni generale privind armele de foc si infractiunile la regimul armelor si munitiilor

Sectiunea I - Armele de foc - elemente de ordin notional.
Sectiunea II - Clasificarea armelor de foc.
Sectiunea III - Importanta cercetarii criminalistice a armelor de foc si munitiei.
Sectiunea IV - Regimul juridic al detinerii, portului si folosirii armelor de foc de catre persoane fizice.
Sectiunea V - Aspecte de drept penal material privind infractiunile care pot fi savarsite cu armele de foc ori la regimul acestora.

CAPITOLUL II Examinarea urmelor produse de armele de foc

Sectiunea I - Examinarea urmelor principale ale tragerii
Sectiunea II - Examinarea urmelor secundare ale tragerii

CAPITOLUL III Identificarea armelor de foc dupa urmele ramase pe glont si pe tubul cartusului

Sectiunea I - Metodologia dispunerii si efectuarii expertizei balistice
Sectiunea II - Examinarea tehnica generala a armelor de foc
Sectiunea III - Identificarea generica a armelor de foc cu teava ghintuita
Sectiunea IV - Identificarea generica a armelor de foc cu teava lisa
Sectiunea V - Obtinerea modelelor de comparatie
Sectiunea VI - Identificarea individuala a armelor de foc

CAPITOLUL IV Alte probleme rezolvate de expertiza criminalistica a armelor de foc

Sectiunea I - Refacerea inscriptiilor stantate pe armele de foc
Sectiunea II - Examinarea armelor de foc atipice
ANEXA : 
Raport de constatare tehnico-stiintifica si expertiza balistica, avand ca obiect identificarea armelor de foc.
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

Armele de foc au aparut pentru prima data in Europa la inceputul secolului al XIV- lea, odata cu utilizarea pulberii explozive, cunoscuta sub numele de praf de pusca.
Elementul esential in evolutia armelor de foc a fost perfectionarea sistemului de aprindere si declansare. De-a lungul secolelor sunt cunoscute urmatoarele etape in evolutia armelor portative: armele cu fitil, cu cremene si rotita, cu capsa si cu percutie. Acest ultim sistem este folosit si in prezent.
Primele arme de foc portative au fost bombardele de mana, faurite dintr-un tub sau mai multe tuburi unite la capete si intarite prin cercuri din acelasi material, denumite frete.
Incepand cu sec XV-lea apar si archebuzele cu "fitil", adica primele arme cu sistem mecanic de dare a focului si cu un mecanism primitiv de declansare. Acestea sunt de fapt primele pusti avand in componenta lor principale piese ale unei arme moderne (teava, piese pentru luarea liniei de ochire, pat, uluc, mecanism de dare a focului si de declansare). Archebuza se va utiliza pana spre mijlocul secolului al XVII-lea, cand treaptat se va inlocui cu muscheta. Piesa respectiva era destul de grea, si pentru o mai buna utilizare, era sprijinita de catre luptatori pe o furca speciala. Sistemul de dare a foculu este inlocuit treptat cu cel denumit "cu cremene si rotita"; mecanism mai robust si mai sigur in aprinderea pulberii, a fost folosit la pistoale si carabine (arme de foc cu teava scurta) aparute si ele in sec XVI-lea. Sistemul cu fitil si cel cu cremene si rotite este inlocuit din a doua jumatate a sec al XVII-lea cu "cremene", mecanism mult mai simplu si mai eficient. Aceasta ultima transformare va fi utilizata pana spre mijlocul sec XIX-lea, cand descoperirea cu un secol mai tarziu a fulminatului de mercur va aduce o revolutie in dezvoltarea armelor de foc prin proprietatile deosebite pe care le au compusiiacestor substante de a se aprinde la lovire.

2. Despre balistica judiciara.

Istoria balisticii judiciare este srans legata de perfectionarea si dezvoltarea tehnicii privind constructia armelor de foc, de raspandirea acestora pe toate teritoriile lumii, de folosirea armelor de foc la comiterea diferitelor infractiuni.
Balistica reprezinta o ramura a mecanicii teoretice care studiaza legile miscarii unui corp greu aruncat sub un anumit unghi fata de orizont, precum si miscarea proiectilului in interiorul tevii si pe curba balistica.
Balistica judiciara este acea ramura distincta a Criminalisticii destinata examinarii armelor de foc, si urmele acestora, prin metode si mijloace tehnico-stiintifice specializate, in scopul determinarii imprejurarilor in care a fost folosita o arma la comiterea unei infractiuni si a identificarii sale .
V. Macelaru defineste balistica judiciara ca ramura a tehnicii crimnalistice care studiaza constructia si functionarea armelor de foc, fenomenele legate de tragere si urmele determinate de acestea, in scopul rezolvarii probelor ridicate de urmarirea penala .
In viziunea lui C. Suciu balistica judiciara este o ramura a Criminalisticii care studiaza constructia si functionarea armelor de foc, precum si toate fenomenele legate de tragere si urmele acesteia, aceasta disciplina stabilind metode de cercetare criminalistica a urmelor lasate de folosirea armelor de foc in cadrul infractiunilor .
Diferitele practici sau metode folosite in activitatea organelor de urmarire penala la descoperirea, ridicarea si examinarea urmelor infractiunii, precum si metodele folosite de experti in diferite ramuri de activitate stiintifica, au fost intrunite intr-o singura disciplina doar in a doua jumatate a secolului trecut, stabilindu-se metode proprii de cercetare si de delimitare precisa a obiectului.
Pentru aceasta stiinta se incetateneste termenul de "criminalistica" in anul 1893, odata cu lucrarea judecatorului de instructie austriac Hans Gross. Lucrarea sa numita "Manualul judecatorului de instructie" prin modul cum a fost conceputa si structurata este destinata si pregatirii studentilor juristi.
Prima incercare de a gasi prin glont calea spre arma incriminata si descoperirea astfel a infractorului a fost facuta de catre Henry Goddard in anul1835.
H. Goddard, din politia judiciara londoneza, a urmarit si a prins un infractor care comisese un omor cu ajutorul unei arme de foc. Pe glont el a descoperit o excrescenta care s-a potrivit cu o adancitura din tiparul pentru gloante gasit la banuit. Rezultatul obtinut de H. Goddard a fost in baza inspiratiei de moment si el nu s-a gandit ca din descoperirea sa sa faca o metoda sau sa elaboreze un sistem.
Fara sa stie a devenit predecesorul multor criminalisti, armurieri si politisti, care in decursul mai multor generatii au creat o noua metoda numita "balistica judiciara" sau "stiinta despre arma de foc si proiectil".
In anul 1889 este evidentiata valoarea criminalistica a striatiilor, dar nu de catre criminalisti, ci de catre medicii legisti care au descoperit ca profilul interior al tevii armei de foc lasa pe gloantele trase anumite dungi ce pot folosi la identificarea armei de foc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Identificarea Criminalistica a Armelor de Foc.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!