Identificarea de Alternative de Dezvoltare a Economiei Locale

Extras din disertatie Cum descarc?

1.1 Date generale
1.1.1 Scurt istoric.
Cercetarile de pana acum au scos la iveala cele mai vechi urme de viata omeneasca din zona Campulungului si ele dateaza din epoca bronzului.
Asezarile dacice aveau un nivel de trai ridicat si legaturi comerciale intense cu alte popoare. Toate asezarile dacice de la Campulung si din zonele limitrofe reflecta concret masa extensiva si intensiva de populatie cu o remarcabila dinamica demografica si cu o continuitate neintrerupta, atat in perioada daco-romana, cat si mai tarziu, ceea ce justifica, totodata, posibilitatea formarii unui centru de populatie in aceasta zona.
Campulung, prima cetate de scaun a Tarii Romanesti, unul dintre cele mai vechi orase medievale din Tara Romaneasca, s-a format si s-a dezvoltat, la sfarsitul secolului al XXVI-lea inainte de inchegarea statului feudal, ca urmare a dezvoltarii economice, avand drept caracteristica cresterea productiei si schimbul de marfuri, localitatea cunoscand fazele de sat, targ si oras. 
Muscelul, inzestrat de la Dumnezeu cu atatea frumuseti, cu plaiuri manoase si cu oameni plini de omenie, s-a dovedit de-a lungul veacurilor, o straveche si puternica vatra de cultura a tarii, o zona din care au rasarit atatea virtuti ale neamului, meleaguri pline de vestigii ale trecutului nosrtu istoric: avem in vedere urmele cetatii dacice de la Cetateni, castrele romane de la Apa Sarata, Rucar si Purcareni, Schitul "Negru Voda", vechiul drum comercial de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca. 
Aici, in aceasta parte de tara, se pastreaza locul de veci si vesnica pomenire a primilor nostri voievozi: Basarab I Intemeietorul si fiul sau Nicolae Alexandru Basarab, caruia ii placea sa-si zica si Campulungeanul. 
Tot aici, in prima resedinta de Scaun a Tarii Romanesti, este locul de nastere a doi viitori voievozi: Vladislav-Vlaicu si Radu I. 
Municipiul Campulung a fost candva o localitate prospera din punct de vedere economico-social si edilitar-gospodaresc, insa in ultimii ani ai tranzitiei se confrunta cu un proces profound de inrautatire a standardului de viata al populatiei.
Structura sociala a populatiei avea drept element caracteristic obstea mosnenilor care reprezinta prima forma de organizare administrativa.
Anul 1521 marcheaza un moment cu adevarat istoric, atat pentru Campulung, cat si pentru intreaga tara. Judetul, Neacsu Lupu emite, din cancelaria orasului, o scrisoare redactata in limba romana catre Hans Benkner, judetul Brasovului, prin care il informeaza asupra miscarilor ostilor turcesti din zona Dunarii. Scrisoarea este cunoscuta ca fiind prima, in limba romana, din Tara Romaneasca.
Numele orasului Campulung, din punct de vedere etimologic este transparent: camp lung. In tara noastra sunt trei localitati care poarta numele acesta: Campulung Muscel, Campulung Moldovenesc si Campulung Maramures. Trasaturile comune ale acestor trei localitati sunt:
- toate sunt asezate in zone muntoase, pe vai, pe ape;
- toate vaile lor au fost populate de tarani liberi;
- toate aceste orase sunt asezate in niste vai lungi, in care satele erau unite in uniuni de obsti.
1.1.2 Asezare geografica.
Municipiul Campulung, asezat la poalele muntilor Iezer, Papusa si Voievoda si in drumul unei vechi colonizari ardelenesti venita dinspre Bran, in mijlocul depresiunii subcarpatice a Campulungului, este o straveche vatra de cultura si civilizatie.
Municipiul Campulung are urmatoarele coordonate georafice:
- Paralela 45?15', latitudine nordica;
- Meridianul 25?39', longitudine estica.
El este amplasat in depresiunea subcarpatica a Campulungului careia i-a dat chiar numele, depresiune formata acum cca.60 milioane de ani, in perioada cretacicului superior, a erei mezozoice cand o zona de cristalin s-a prabusit de-a lungul unor planuri de falie.
Depresiunea este strabatuta de Raul Targului pe ale carui maluri este amplasat municipiul. Altitudinea asezarii este de 578 metri deasupra nivelului marii. 
Nucleul initial al localitati s-a format pe malul drept al Raului Targului si s-a extins pe directia nord-sud, apoi pe ambele maluri.
Aflat la intersectia unor drumuri importante, el nu era traversat ca azi de aceste drumuri. 
Municipiul Campulung este situat la 146 km. de Bucuresti, 56 km. de Pitesti, 46 km. de Curtea de Arges, 74 km. de Ramnicu Valcea, 71 km. de Targoviste si 83 km. de Brasov. 
Orasul este strabatut de calea ferata Golesti (55 km)-Argesel (14 km). Pana la Pitesti, pe calea ferata sunt 63 km, iar pana la Bucuresti 155 km.


Fisiere in arhiva (9):

 • Identificarea de Alternative de Dezvoltare a Economiei Locale
  • BIBLIOGRAFIE .doc
  • CAPITOLUL I .doc
  • CAPITOLUL II .doc
  • CAPITOLUL III .doc
  • CAPITOLUL IV .doc
  • CONCLUZII .doc
  • CUPRINS .doc
  • INTRODUCERE .doc
  • STUDIU DE CAZ .doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!