Identificarea de Alternative de Dezvoltare a Economiei Locale

Extras din disertație Cum descarc?

1.1 Date generale
1.1.1 Scurt istoric.
Cercetările de pâna acum au scos la iveală cele mai vechi urme de viaţă omenească din zona Câmpulungului şi ele datează din epoca bronzului.
Aşezările dacice aveau un nivel de trai ridicat şi legături comerciale intense cu alte popoare. Toate aşezările dacice de la Câmpulung şi din zonele limitrofe reflectă concret masa extensivă şi intensivă de populaţie cu o remarcabilă dinamică demografică şi cu o continuitate neĩntreruptă, atât ĩn perioada daco-romană, cât şi mai târziu, ceea ce justifică, totodată, posibilitatea formării unui centru de populaţie ĩn această zonă.
Câmpulung, prima cetate de scaun a Ţării Româneşti, unul dintre cele mai vechi oraşe medievale din Ţara Românească, s-a format şi s-a dezvoltat, la sfârşitul secolului al XXVI-lea ĩnainte de ĩnchegarea statului feudal, ca urmare a dezvoltării economice, având drept caracteristică creşterea producţiei şi schimbul de mărfuri, localitatea cunoscând fazele de sat, târg şi oraş. 
Muscelul, ĩnzestrat de la Dumnezeu cu atâtea frumuseţi, cu plaiuri mănoase şi cu oameni plini de omenie, s-a dovedit de-a lungul veacurilor, o străveche şi puternică vatră de cultură a ţării, o zonă din care au răsărit atâtea virtuţi ale neamului, meleaguri pline de vestigii ale trecutului nosrtu istoric: avem ĩn vedere urmele cetăţii dacice de la Cetăţeni, castrele romane de la Apa Sărată, Rucăr şi Purcăreni, Schitul “Negru Vodă”, vechiul drum comercial de legătură ĩntre Transilvania şi Ţara Românească. 
Aici, ĩn această parte de ţară, se păstrează locul de veci şi veşnică pomenire a primilor noştri voievozi: Basarab I Întemeietorul şi fiul său Nicolae Alexandru Basarab, căruia ĩi plăcea să-şi zică şi Câmpulungeanul. 
Tot aici, ĩn prima reşedinţă de Scaun a Ţării Româneşti, este locul de naştere a doi viitori voievozi: Vladislav-Vlaicu şi Radu I. 
Municipiul Câmpulung a fost cândva o localitate prosperă din punct de vedere economico-social şi edilitar-gospodăresc, ĩnsă ĩn ultimii ani ai tranziţiei se confruntă cu un proces profound de ĩnrăutăţire a standardului de viaţă al populaţiei.
Structura socială a populaţiei avea drept element caracteristic obştea moşnenilor care reprezintă prima formă de organizare administrativă.
Anul 1521 marchează un moment cu adevărat istoric, atât pentru Câmpulung, cât şi pentru ĩntreaga ţară. Judeţul, Neacşu Lupu emite, din cancelaria oraşului, o scrisoare redactată ĩn limba română către Hans Benkner, judeţul Braşovului, prin care ĩl informează asupra mişcărilor oştilor turceşti din zona Dunării. Scrisoarea este cunoscută ca fiind prima, ĩn limba română, din Ţara Românească.
Numele oraşului Câmpulung, din punct de vedere etimologic este transparent: câmp lung. În ţara noastră sunt trei localităţi care poartă numele acesta: Câmpulung Muscel, Câmpulung Moldovenesc şi Câmpulung Maramureş. Trăsăturile comune ale acestor trei localităţi sunt:
- toate sunt aşezate ĩn zone muntoase, pe văi, pe ape;
- toate văile lor au fost populate de ţărani liberi;
- toate aceste oraşe sunt aşezate ĩn nişte văi lungi, ĩn care satele erau unite ĩn uniuni de obşti.
1.1.2 Aşezare geografică.
Municipiul Câmpulung, aşezat la poalele munţilor Iezer, Păpuşa şi Voievoda şi ĩn drumul unei vechi colonizări ardeleneşti venită dinspre Bran, ĩn mijlocul depresiunii subcarpatice a Câmpulungului, este o străveche vatră de cultură şi civilizaţie.
Municipiul Câmpulung are următoarele coordonate georafice:
- Paralela 45°15', latitudine nordică;
- Meridianul 25°39', longitudine estică.
El este amplasat ĩn depresiunea subcarpatică a Câmpulungului căreia i-a dat chiar numele, depresiune formată acum cca.60 milioane de ani, ĩn perioada cretacicului superior, a erei mezozoice când o zonă de cristalin s-a prăbuşit de-a lungul unor planuri de falie.
Depresiunea este străbătută de Râul Târgului pe ale cărui maluri este amplasat municipiul. Altitudinea aşezării este de 578 metri deasupra nivelului mării. 
Nucleul iniţial al localităţi s-a format pe malul drept al Râului Târgului şi s-a extins pe direcţia nord-sud, apoi pe ambele maluri.
Aflat la intersecţia unor drumuri importante, el nu era traversat ca azi de aceste drumuri. 
Municipiul Câmpulung este situat la 146 km. de Bucureşti, 56 km. de Piteşti, 46 km. de Curtea de Argeş, 74 km. de Râmnicu Vâlcea, 71 km. de Târgovişte şi 83 km. de Braşov. 
Oraşul este străbătut de calea ferată Goleşti (55 km)-Argeşel (14 km). Până la Piteşti, pe calea ferată sunt 63 km, iar până la Bucureşti 155 km.


Fisiere în arhivă (9):

 • Identificarea de Alternative de Dezvoltare a Economiei Locale
  • BIBLIOGRAFIE .doc
  • CAPITOLUL I .doc
  • CAPITOLUL II .doc
  • CAPITOLUL III .doc
  • CAPITOLUL IV .doc
  • CONCLUZII .doc
  • CUPRINS .doc
  • INTRODUCERE .doc
  • STUDIU DE CAZ .doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!