Impactul Congelarii in Strat Fluidizat si a Perioadei de Depozitare asupra Calitatii unor Fructe

Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT
1.1. INTRODUCERE
Pe plan international, in marile tari producatoare fructe se studiaza amplu modalitatile specifice atat de mentinere a calitatii postrecolta pe termen scurt si mediu in vederea valorificarii si in afara perioadei de producere, cat si posibilitatile de conservare a acestor produse. Aceasta preocupare se datoreaza interesului crescut de a mari perioada de comercializare a fructelor pe tot parcursul anului, de a obtine un raport bun calitate/pret cat si pentru a asigura posibilitatea de export a fructelor ce implica transportul pe un timp indelungat in tarile deficiente in aceste produse. 
Metodele de conservare si prelucrare a fructelor trebuie sa raspunda in prezent provocarii pe care o reprezinta cerintele consumatorilor. Exigentele acestora impun prezenta pe piata a unor produse sigure, cu durata mare de valabilitate si calitate cat mai apropiata de a produselor naturale. Principalul factor de mentinere a calitatii fructelor il constituie frigul artificial, care sta la baza studiilor si cercetarilor din intreaga lume in acest domeniu, si care se aplica diferentiat in functie de specie, soi, grad de maturitate, mod de ambalare, tipul mijlocului de transport sau spatiului de stocare, destinatia produsului etc. (R.E. Hardenburg si colab.; 1989, C. Banu si colab., 1998; M.P. Cano, 1996). Cercetarile din ultimele decenii atesta faptul ca in fructele conservate cu ajutorul frigului pot activa un numar mare de microorganisme, iar aceste produse, considerate anterior sigure pentru consum, pot avea consecinte negative asupra sanatatii consumatorului (D. Arthey, 1993; R.M. George, 1993; P.L Brady, 2002, Egan si al., 2007, Expert Report, Institute of Food Technologists, 2004). 
Lantul alimentar devine din ce in ce mai complex, reflectand in mod egal globalizarea pietii, modernizarea proceselor tehnologice, impactul civilizatiei, schimbarile in modalitatile de consum si aparitia a noi patogeni. Pe plan mondial exista o puternica tendinta de integrare a conceptelor de calitate si siguranta a produselor alimentare. Standardul ISO 22 000:2005 intrueste acordul multiplelor organizatii internationale (FAO, OMS, Comisia Codex Alimentarius) in ceea ce priveste conceptul de siguranta alimentara pe toata traiectoria pe care o parcurge un produs (recoltare materii prime, transport, depozitare, proces tehnologic, transport-depozitare, manipulare, desfacere en-gros, en-detail, etc.) (Faergemand si Jespersens, 2004).
La toate acestea se adauga tendinta actuala de consum a alimentelor cat mai putin procesate si cerintele impuse de Uniunea Europeana cu privire la implementarea unor sisteme de trasabilitate .
Siguranta in consum ramane o cerinta critica pentru acest sector de activitate datorita complexitatii lantului alimentar, modernizarii proceselor tehnologice, schimbarilor aparute in modalitatile de consum si aparitia a noi agenti patogeni. In multe dintre verigile acestui lant alimentar, siguranta microbiologica reprezinta un factor major de ingrijorare, aspect care a condus la intensificarea preocuparilor legate de sanatatea populatiei si stabilirea unor metode prin care se mentine sub control acest aspect. 
Congelarea este procesul de racire a produselor alimentare pana la temperaturi mult mai coborate decat punctul de solidificare a apei. In aceste conditii se pot asigura durate de conservare mult mai lungi, de 5...50 ori mai lungi fata de refrigerare. In cazul pastrarii fructelor in stare congelata, nu are loc distrugerea microorganismelor aflate pe suprafata si, in functie de conditii, se poate produce inactivarea partiala a enzimelor si microorganismelor.Microbiota fructelor este heterogena si variaza cantitativ in functie de soi, dimensiuni, structura anatomica, grad de coacere si conditii de recoltare, transport si conservare. Din microflora acestora s-au izolat peste 100 specii de drojdii, spori de mucegaiuri sau bacterii din genul pseudomonas si din genul bacillus. 
Calitatea produselor conservate cu ajutorul frigului depinde de calitatea microbiologica a materialelor brute supuse procesului de conservare, de eficieta tratamentelor pregatitoare, de eficienta conditiilor de depozitare in timpul carora nu sunt admise fluctuatiile de temperatura si nu in ultimul rand de eficienta consumatorului de a respecta instructiunile privind modul de decongelare si utilizare a acestor produse (P.H. Gradziel, 1988; P. Harrison si M. Croucher, 1993; Y.H. Hui si colab., 2004; V.Gustavo si colab, 2005).
Orientarea spre acest sector agroalimentar deriva din urmatoarelor considerente:
- Fructele sunt principalele produse vegetale alimentare conservate prin frig. Prin calitatile lor nutritive, precum si prin calitatile lor psihosenzoriale deosebite, fructele reprezinta componente esentiale si de neinlocuit in alimentatia omului.
- Fructele, de asemenea, reprezinta un grup de produse de mare importanta in alimentatia oamenilor, ca urmare a continutului bogat in vitamine si saruri minerale si a posibilitatii de pastrare pentru perioada de iarna-primavara.
- Consumul lor este restrans, datorita sezonalitatii productiei, recoltarea fiecarei specii executandu-se in general o data pe an, precum si degradarii destul de rapide pe care o sufera la temperatura obisnuita.
- In general, fructele necesita o depozitare la temperatura joasa si constanta. In ultimul timp se acorda o importanta tot mai mare conservarii prin frig a acestor produse si chiar a celor care, in mod obisnuit se depoziteazua in silozuri (cum sunt cartofii), deoarece conservarea prin frig este mult mai avantajoasa (de exemplu, valoarea nutritiva a cartofilor depozitati in silozuri pana la inceputul lunii iunie a inregistrat o pierdere de 19,1%, pe cand pentru cei conservati prin frig pierderea a fost de 7,2%).
- Consumul mediu anual de fructe pe cap de locuitor in Romania este de circa 52,32 kilograme cu mult mai mic decat in statele UE, de aceea se tinde spre o reorientare a modului de alimentatie a populatiei dirijata spre consumul de fructe procesate minim sub diferite forme care le mentin calitatile nutritive intr-o masura cat mai ridicata.
Fructele se conserva prin frig atat prin refrigerare cat si prin congelare.
In cazul procesarii frin frig a fructelor au influenta urmatorii factori:
- calitatea fructelor ;
- recoltarea si transportul fructelor , 
- sortarea si ambalarea fructelor.
Se recomanda ca fructele destinate conservarii prin refrigerare sa fie supuse preracirii, pentru a atinge cat mai repede o temperatura joasa. Preracirea se poate efectua atat in unitati mobile, in care se foloseste aerul ca agent de racire (aceste unitati se pot deplasa in regiunile care au o productie limitata, la o perioada de timp relativ scurta), cat si in unitati fixe, apropiate de centrele de recoltare. Preracirea se efectueaza prin mai multe procedee:
- preracirea cu aer;
- preracirea cu apa cu gheata;
- preracirea cu gheata;
- preracirea prin vid.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Congelarii in Strat Fluidizat si a Perioadei de Depozitare asupra Calitatii unor Fructe.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!