Imperativul Interzicerii Recurgerii la Forta Armata in Relatiile Internationale

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 05
CAPITOLUL I
MIJLOACE DE SOLUTIONARE PASNICA A DIFERENDELOR. INERNATIONALE. 
1.1. Scurte consideratii. 06
1.2. Notiunea de diferend international. 08
1.3. Modalitati si mijloace de reglementare pasnica a diferende!lor internationale. 
1.4. Mijloace bazate pe constrangere. 10
CAPITOLUL II
RECURGEREA LA FORTA ARMATA.IN RELATIILE DINIRE.STATE. 
2.1. Introducere. 14
2.2. Razboiul. Scurt istoric. 15
2.3. Definitia razboiului. 16
2.4. Categorii de razboi. 17
2.5. Dreptul razboiului. 19
CAPITOLUL III 
NEAGRESIUNEA SAU NERECURGEREA LA FORTA SAU LA AMENINTAREA CU FORTA 
3.1. Scurte consideratii, 21
3.2. Definitia agresiunii, 22
3.3. Principiul neagresiunii 24
3.4. Continutul principiului neagresiunii. 25
3.5. Exceptii de la principiul nerecurgerii la forta sau amenintarea cu forta sau cazuri in care se admite folosirea fortei. 
CAPITOLUL IV
CONSILIUL DE SECURIT AL O.N.U. SI FOLOSIREA FORTEI. 
4.1. Amenintari la adresa pacii. 29
4.2. Consiliului de Securitate - singurul organism care poate autoriza folosirea fortei. 31
BIBLIOGRAFIE 38


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
Lucrarea intitulata ,,Imperativul interzicerii recurgerii la forta armata in relatiile internationale" este structurata in patru mari capitole, concluzii si bibliografie reprezentativa. 
Prima parte a lucrarii analizeaza problematica razboaielor juste care sunt cele care nu au un caracter cotropitor si agresiv, ci urmaresc apararea popoarelor impotriva asupririi nationale.
Dreptul la aparare este un drept indiscutabil, razboiul de aparare, actiunea de respingere a actiunii de cotropire sunt pe deplin justificate. Cel ce se apara ,,nu poate infaptui o nedreptate", am aratat in capitol doi.
Capitolul III contine asertiunile unor autori care sustin si admiterea asa-zisului razboi preventiv in cazul in care un stat, considerandu-se amenintat de un pericol armat iminent din partea altui stat, ar fi in masura sa recurga - in mod preventiv - la forta armata impotriva acestui stat. 
In concluzie se afirma ca declansarea unui asemenea razboi ar reprezenta o actiune de autoaparare licita, deoarece amenintarea iminenta este un act de agresiune. Se incearca a se acredita teza potrivit careia statul amenintat ar avea dreptul sa intreprinda ,,actiuni urgente pentru contracararea pericolului", ceea ce ar explica pregatirea si desfasurarea razboiului. In esenta se incearca a se demonstra necesitatea pedepsirii agresorului, inainte ca acesta sa fi declansat agresiunea. 
Cuvinte cheie: forta, amenintare, relatii internationale, razboi preventiv, agresor, autoaparare, ilicit, legitimitate, securitate.
INTRODUCERE
Evolutia relatiilor internationale la acest inceput de secol si de mileniu impune intelegerea necesitatii respectarii principiilor si normelor imperative ale relatiilor dintre state si - cu prioritate -- a principiului nerecurgerii la forta si la amenintarea cu forta pentru solutionarea disputelor existente.
Se constata astazi - mai mult ca in anii precedenti - tentatia unor vremelnici lideri ai anumitor state de a recurge la forta, in primul rand la forta armata, pentru a-si impune punctul de vedere si a pedepsi liderii politici, statele si popoarele care nu se subordoneaza.
In conditiile contemporane, sublinierea importantei principiilor si normelor imperative ale relatiilor dintre state este mai actuala ca oricand. In acest context, o cercetare stiintifica cu privire la cerinta ,,Interzicerii recurgerii la forta armata in relatiile internationale" ar fi de natura: il sa atraga atentia liderilor lumii asupra faptului ca nu au dreptul ca recurga la forta in relatiile cu alte state, decat in conditiile stipulate in Carta Natiunilor Unite si jx sa incurajeze opinia publica internationala in actiunile, tot mai ample, de condamnare a razboiului si a tuturor celor tentati sa-1 declanseze in scopul realizarii obiectivelor de dominatie si subordonare a unor popoare mai mici si mai slabe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imperativul Interzicerii Recurgerii la Forta Armata in Relatiile Internationale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!