Implementarea unui Sistem de Management de Mediu la SC Termica SA Suceava

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. Stadiul actual al implementarii sistemelor de management de mediu in Europa si in Romania 
1.1. Legislatia specifica
1.2. Exemple de implementare
1.3. Probleme in implementare
CAPITOLUL 2. Descrierea organizatiei in care se realizeaza implementarea SMM
2.1. Generalitati, pozitia pe piata, relatiile cu furnizorii si clientii, alte sisteme de management implementate
2.2. Procesul tehnologic
CAPITOLUL 3. Aspecte specifice privind implementarea SMM in organizatie
3.1. Politica de mediu
3.2. Aspecte legislative
3.3. Analiza initiala de mediu
3.4. Obiective si tinte. Programul de management de mediu
3.5. Plan de urgenta/ masuri specifice
3.6. Programe de constientizare/ formare
CAPITOLUL 4. Concluzii
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Problemele legate de mediul inconjurator au ajuns din inconstienta unora sa afecteze intreaga umanitate. De aceea una din provocarile majore ale vremurilor de astazi este legata de contracararea eficace a efectelor nocive produse pana acum, dar mai ales de prevenirea posibilitatii ca natura sa fie afectata pe viitor. Gestionarea/managementul eficace al aspectelor de mediu are loc intr-un cadru din ce in ce mai complex (legislativ, economic, uman), unde asteptarile clientilor si ale publicului larg sunt numeroase si diverse: produse/servicii ecologice, cu risc de contaminare scazut, investitii minime cu randamente sporite fata de poluare samd (http://www.aeroquality.ro/mediu-iso-14001.html).
In ultimii ani aspectele de mediu au avut o importanta marita, in special cele privind dezvoltarea durabila. Daca din punct de vedere economic produsele se doresc a fi superioare calitativ, din punct de vedere al protectiei mediului se urmareste ca procesele de productie sa nu afecteze mediul. Altfel spus, se impune ca tehnologiile de productie sa fie ecologice, iar produsele - "curate" ("green products").
Problemele globale ale omenirii sunt in stransa legatura cu problemele de mediu, iar stabilirea limitelor ecologice intre care se poate desfasura activitatea economica si elaborarea de reglementari nationale si internationale in acest sens, au capatat o importanta deosebita mai ales in ultimele doua decenii. Principala mutatie care trebuie sa se produca in mentalitatea oamenilor de azi este aceea de substituire a interesului economic imediat, notiunii de interes de pastrare a patrimoniului generatiilor viitoare (Teodosiu, 2004).
Organizatiile sunt preocupate din ce in ce mai mult sa atinga si sa demonstreze performantele de mediu, controland propriile activitati, produse sau servicii asupra mediului. Aceste aspecte se inscriu in contextul legislatiei din ce in ce mai stricte, al dezvoltarii politicilor economice si a altor masuri destinate sa incurajeze protectia mediului, a cresterii preocuparii intreprinderilor privind problemele legate de mediu, inclusiv dezvoltarea durabila (http://www.scritube.com/management/GENERALITATI-PRIVIND-SISTEMUL-1420823.php).
Dezvoltarea durabila presupune ca societatea sa satisfaca cererea de consum a membrilor ei prin cresterea potentialului productiv, dar si prin crearea unor conditii echitabile de acces la resursele naturale pentru toti membrii societatii. Legea protectiei mediului 137/1995,2000 defineste conceptul de dezvoltare durabila ca fiind dezvoltarea ce corespunde necesitatilor prezentului fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a le satisface pe ale lor. Cu alte cuvinte, o dezvoltare durabila este o dezvoltare economica fara epuizarea resurselor, depasind limita de suportabilitate si regenerare a ecosistemelor.
Cerintele minime pentru asigurarea unei dezvoltari durabile sunt:
- Redimensionarea cresterii economice;
- Eliminarea saraciei;
- Controlul cresterii demografice;
- Conservarea si sporirea resurselor naturale;
- Controlul riscurilor;
- Participarea formelor de guvernare la luarea deciziilor privind protectia mediului;
- Coroborarea deciziilor privind mediul si dezvoltarea pe plan national cu cele de pe plan international.
Respectand principiul dezvoltarii durabile se asigura o dezvoltare economica, ecologica si sociala intr-un echilibru perfect si permanent, fapt care, daca nu este realizat duce la iesirea din starea de echilibru producandu-se perturbari asupra mediului, declin economic, perturbari sociale. 
Strategiile de management integrat al mediului si dezvoltare durabila prezinta aspecte comune in abordarea protectiei mediului. Astfel, sistemele complexe de management integrat (mediu, calitate, securitate, energie) asigura cadrul pentru imbunatatirea continua a performantelor unitatilor industriale, incluzand calitatea produselor si prevenirea si reducerea poluarii factorilor de mediu.
Modul practic de realizare a dezvoltarii durabile consta in reducerea emisiilor corelata cu aplicarea sistemelor de management integrat al productiei. Managementul integrat al mediului are ca obiectiv abordarea intr-un context global a relatiilor unitatilor economice cu mediul, avand ca finalitate reducerea efectelor negative ale activitatilor umane asupra mediului si includerea cerintelor de protectie a mediului in toate sectoarele specifice activitatii economice. Sistemele de management de mediu vizeaza si protectia produsului, a consumatorului si a personalului implicat in fabricatie.
Implementarea unui sistem de management de mediu reprezinta doar una dintre posibilitatile de a asigura durabilitatea unei activitati economice, insa exista si alte concepte care pot fi aplicate in corelare cu sistemele de management de mediu, si anume:
- Proiectarea produselor pentru mediu, considerand evaluarea ciclului de viata a acestora;
- Contabilizarea costurilor de mediu;
- Sisteme complexe de management integrat (mediu-calitate, mediu-energie, securitate-mediu);
- Ecomarcarea produselor.
Conform ISO 14001: "Un sistem de management de mediu este o componenta a sistemului general de management ce include structura organizatorica, activitatile de planificare, responsabilitatile, practicile, procedurile, procesele si resursele pentru elaborarea, implementarea, realizarea, revizuirea si mentinerea politicii de mediu" (Teodosiu, 2005).
In numeroase tari implementarea sistemelor de management de mediu, desi o actiune voluntara, a reusit sa convinga, nu numai prin beneficiile financiare obtinute (identificarea zonelor ce pot aduce economii, marirea eficientei productiei, gasirea de noi piete), dar si prin cresterea credibilitatii in obtinerea de credite bancare, in atragerea investitorilor si a beneficiarilor.
Adoptarea si implementarea intr-un mod sistematic a unui ansamblu de tehnici pentru managementul de mediu in conformitate cu standardele ISO 14000 pot contribui la obtinerea unor rezultate optime in beneficiul intreprinderii. Deja la sfarsitul anului 2000 in 76 de state din lume erau certificate / inregistrate dupa ISO 14001, conform ISO World 13368 societati.
Managementul mediului are drept scop utilizarea responsabila a resurselor naturale, economice si umane astfel incat mediul sa fie protejat si imbunatatit. El cauta sa protejeze bunurile ecologice valoroase, sa managerieze zonele locale pe cea mai potrivita cale si sa dezvolte relatiile intre populatie si mediul natural. Astazi obiectivele managementului mediului sunt asigurarea principiilor fundamentale ale dezvoltarii durabile care cauta sa puna in locul economiilor mediul pentru acestia si generatiile viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implementarea unui Sistem de Management de Mediu la SC Termica SA Suceava.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!