Implicatiile Utilizarii Tehnologiilor Informationale asupra Contabilitatii

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Din totdeauna a existat si va exista o discrepanta intre teorie si practica. Astfel teoreticienii sunt aspru criticati de practicieni ca nu se apleaca asupra practicii, in timp ce practicienii nu "vad" mai incolo de domeniul lor de competenta, chiar daca ei sunt si experti. In ceea ce priveste contabilitatea, i se reproseaza ca nu este flexibila, ca nu este receptiva la nou, ca nu ofera informatii credibile si la momente oportune etc.
La fel ca in oricare alt domeniu si in cazul contabilitatii adevarul este undeva la mijloc; atat teoreticienii cat si practicienii se cauta unii pe altii si toate acestea datorita banilor si a respectului in cadrul profesiei.
Avalansa informationala la care suntem astazi martori nu ocoleste sistemul informational contabil al intreprinderii moderne. Acesta este motivul pentru care am considerat sa prezint pe parcursul primului capitol care sunt implicatiile tehnologiilor informationale asupra contabilitatii, care sunt influentele asupra profesiei contabile si asupra sistemului informational contabil, precum si viitorul profesiei intr-o societate global informationala.
La inceputul anilor '70, dupa scaderea considerabila a preturilor la echipamentele electronice, contabilitatea a construit un domeniu deosebit de receptiv la aplicarea informaticii in intreprinderi. Avem in vedere chiar denumirea EAM-urilor (Electronical Accounting Machine) special concepute pentru contabilitatea intreprinderii. Astazi nu exista organizatie care sa nu foloseasca un produs informatic pentru contabilitate, datorita multitudinii de probleme de rezolvat, a preturilor accesibile si nu in ultimul rand a interesului manifestat pentru o informatie contabila de calitate si la timp. De aceea, avand in vedere actualitatea acestui subiect, utilizarea produselor informatice in domeniul contabilitatii constituie cel de-al doilea capitol al lucrarii.
Evaluarea tehnica si profesionala a produselor informatice constituie cel de-al treilea capitol, in care analizam problemele structurii interne a unui sistem informatic, a evaluarii calitatii si evaluarii profesionale a produselor informatice ca active necorporale. La prima vedere, acest capitol pare sa nu aiba legatura cu profesia contabila. Totusi, exista o legatura indirecta deosebit de evidenta, deoarece majoritatea profesionistilor contabili au calitatea de evaluatori, ceea ce inseamna ca ei trebuie sa fie pregatiti si pentru evaluarea activelor necorporale de natura produselor informatice si a modului de organizare a sistemelor informationale contabile.
Continutul acestui capitol este cu atat mai important, cu cat intreprinderea dezvolta produse informatice pentru utilizatori interni si externi, sprijinindu-i pe cei care vor sa se familiarizeze cu antecalculatiile utilizate de intreprinderi pentru dezvoltarea de produse informatice pentru nevoi proprii si pentru alti beneficiari.
Aceste trei capitole constituie prima parte a lucrarii, intitulate Teoria produselor informatice si, dupa cum se observa, ofera o imagine de ansamblu asupra celor ce se intampla in sistemul informational contabil al intreprinderii moderne, asupra utilizarii produselor informatice in domeniul contabilitatii si asupra evaluarii sistemelor si produselor informatice.
Partea a doua a lucrarii reprezentand capitolul al IV-lea este rezervata practicii privind studiul calitatii exploatarii produsului informatic in baza MENTOR.
Pentru aceasta am ales sa dezvoltam mai mult atat modulele principale ale programului WinMENTOR, cat si pe cele secundare (unele dintre ele fiind in stadiul de dezvoltare), facand un studiu la 32 de entitati economice, pentru a afla gradul de satisfacere a fiecarei entitati in parte privind produsul informatic.
In ceea ce priveste componenta programului WinMENTOR am constatat ca acesta a evoluat si s-a extins tot mai mult in ultimul timp, acesta constituind un aspect favorabil atat pentru utilizatorii programului, cat si pentru detinatorii acestui program.
Cu alte cuvinte, in incheiere, o caracterizare rapida a acestui program, facuta in cateva cuvinte, este urmatoarea: complet, corect, prietenos si facil.
Capitolul I. 
IMPLICATIILE UTILIZARII TEHNOLOGIILOR INFORMATIONALE ASUPRA CONTABILITATII 
1.1 Impactului TI asupra domeniului contabilitatii
Rezumat:
Le developpement des systemes informatiques comptables, premierement, a ete limite a l 'informatisation des procedures comptables sans de la production leurs modification essentielle. Cet developpement a permet obtenir des avantages considerables en ce qui concerne vitesse de preparation et la correction de cette preparation, la reduction des couts, mais elle n'a produit pas aucune mutation des regles et mecanismes comptables.
Progresele inregistrate in domeniul TI, impactul pe care acestea il au asupra diferitelor domenii de activitate, perioada lunga scursa de la inceputurile informatizarii contabilitatii si experienta acumulata in domeniu ne determina sa formulam o intrebare : Este momentul sa se incerce adaptarea contabilitatii la TI, la informatica in special, sa se puna in discutie intregul sistem contabil, inclusiv metoda contabila?
in prezent, relatia dintre contabilitate si informatica a fost una de influentare intr-un singur sens: informatica s-a adaptat la contabilitate. Dezvoltarea sistemelor informatice contabile s-a limitat la informatizarea procedurilor contabile, fara sa se produca vreo modificare a lor, sau oricum vreuna esentiala. Acest fapt a permis obtinerea de avantaje considerabile in ce priveste viteza de prelucrare si corectitudinea prelucrarilor, diminuarea costurilor dar s-a limitat aici, fara a crea nici o mutatie n ceea ce priveste regulile si mecanismele contabile.
Pierre Lassegue afirma ca ,,informatica va determina o transformare totala a contabilitatii, nu doar pentru ca procedura sa va fi modificata, ci pentru ca ea va inceta sa mai fie o functie autonoma a intreprinderii, pentru a fi integrata intr-un sistem general de prelucrare a informatiilor". 
Contabilitatea, obiectivele, principiile, normele si metodele sale nu sunt imuabile, ele avandu-si sursa in mediul economic, politic si social aflat intr-o perpetua evolutie, puternic influentat astazi de tehnologiile informationale.
Demersul analizei impactului TI asupra domeniului contabilitatii trebuie sa porneasca de la rolul contabilitatii, contabilitatea nefiind un scop in sine. Ea poate fi considerata un ,,instrument" pentru satisfacerea cerintelor utilizatorilor in luarea celor mai bune decizii si de a ajunge la cea mai buna alocare a resurselor. Directiile de dezvoltare a contabilitatii deriva din studiul obiectivului contabilitatii si presupune analiza principiilor, normelor, metodelor si procedeelor contabile ce duc la atingerea obiectivului propus.
Pe alt plan, studiul tendintelor in contabilitate poate fi abordat in contextul evolutiei sistemelor informationale, urmarindu-se trei aspecte: 
- contabilitatea ca instrumente de descriere si modelare a intreprinderii, calitate repusa in discutie in mod constant de evolutia intreprinderii si a mediului sau economic, social si tehnologic, in acest sens, trebuie identificate directiile de evolutie ce se manifesta in cadrul intreprinderii moderne si a lumii afacerilor in general;


Fisiere in arhiva (5):

 • Implicatiile Utilizarii Tehnologiilor Informationale asupra Contabilitatii
  • ANEXE.doc
  • dizertatienoua.doc
  • pagina titlu.doc
  • Prezentare disertatie.ppt
  • prima pagina.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!