Importanta Fiscalitatii si Reformelor din Acest Domeniu pentru Dezvoltarea Economica

Extras din disertatie Cum descarc?

Actualitatea temei rezida in importanta pe care o are fiscalitatea si reformele din acest domeniu pentru dezvoltarea economica a oricarui stat. Pentru UE, ca un conglomerat de state si ca exponent al globalizarii economice, fiscalitatea are o puternica influenta asupra multiplelor procese economice ce au loc in cadrul acestei structuri, precum si in cadrul fiecarui stat-membru. Indiscutabil, din perspectiva posibilei asocieri la Uniunea Europeana, pentru Republica Moldova, modificarile fiscale cu impact ulterior asupra dezvoltarii socio-economice au o deosebita importanta.
Politica fiscala comunitara se impune insa cu dificultate in spatiul european, mai ales datorita obstacolelor pe care le intampina, mai ales a celor provocate chiar de catre statele membre, reticente cu privire la aplicarea unor reguli comune privind mai ales eliminarea diferitelor forme de discriminare fiscala, dubla impunere sau evaziunea fiscala.
Principalele instrumente pe care Uniunea Europeana intelege sa le foloseasca in vederea apropierii fiscalitatii tarilor membre sunt armonizarea fiscala si cooperarea fiscala dintre statele membre.
Armonizarea fiscala presupune un proces de compatibilizare intre normelor juridice nationale ale statelor membre, precum si intre normele juridice nationale si reglementarile comunitare, ceea ce se traduce de fapt prin obligatia sistemelor fiscale nationale de a respecta regulile comunitare, obligatia fundamentata pe principiul prevalentei normelor comunitare in raport cu cele nationale.
Armonizarea fiscala se bazeaza pe o armonizare legislativa, care trebuie sa vizeze toate tipurile si formele de impozite practicate in statele comunitare.
Realizarea unui asemenea obiectiv intampina o serie de dificultati:
- la nivelul Uniunii Europene nu exista inca clar conturata o idee privind adoptarea sistematica a normelor comunitare consacrate armonizarii si unificarii legislatiei fiscale a statelor membre;
- nu a fost considerat pana acum ingrijorator faptul ca exista diferente foarte mari intre reglementarile unor impozite (cum de altfel, intre alte impozite nu exista diferente de tratament sesizabile);
- legislatiile nationale privind in special impozitele directe rezista mai bine schimbarii decat legislatia privind impozitele indirecte (de exemplu, TVA).
Dificultatile intampinate de efortul de armonizare legislativa, a determinat Uniunea Europeana sa incerce utilizarea unor mijloace mai eficiente si mai usor de acceptat de catre state, respectiv prin utilizarea altor mijloace de cooperare fiscala intre statele membre. Astfel ca s-au avut in vedere:
- coordonarea politicilor fiscale ale statelor membre;
- schimbul de informatii si cooperarea intre administratiile fiscale;
- cooperarea in cadrul organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica;
- cooperarea sub forma acordurilor politice.
Vectorul european al Republicii Moldova directioneaza eforturile reformatoare, aferente intregului sistem economic, precum si celui fiscal, in vederea racordarii la standardele europene, conturand noi abordari ale fiscalitatii contemporane.
Aceste aspecte confera temei de cercetare alese un context actual, care urmeaza a fi valorificat ulterior sub aspect practic, dar si teoretic, prin noi investigatii stiintifice, consecinta a complexitatii problematicii fiscale, abordate in cadrul tezei date.
Scopul si sarcinile lucrarii. Scopul cercetarii date consta in cercetarea armonizarii si cooperarii fiscale ale statelor membre ale Uniunii Europene si posibilitatilor de perfectionare a sistemului fiscal national al Republicii Moldova din perspectiva proceselor de integrare si realizare a unor estimari privind efectele contributive ale sistemelor fiscale in formarea veniturilor statului, ca urmare a reformelor fiscale survenite.
Scopul respectiv a impus, pentru cercetarea in cauza, urmatoarele sarcini:
- concretizarea abordarilor teoretice cu privire la rolul sistemelor fiscale in dezvoltarea economiilor nationale;
- cercetarea armonizarii fiscale si cooperarii fiscale - piloni ai politicii fiscale comunitare;
- studierea si generalizarea tendintelor de modificare a sistemelor de impozitare in Europa, in vederea interpretarii actualului model social european, bazat pe taxe inalte;
- relevarea problemei concurentei fiscale in contextul schimbarilor structurale semnificative produse in sistemele fiscale ale statelor-membre ale UE;
- cercetarea, in vederea reasezarii sistemelor fiscale in contextul alinierii la standardele europene, a premiselor convergentei reale pentru economia Republicii Moldova.
Structura si continutul tezei. Teza a fost structurata in trei capitole, incluzand, cu titlul obligatoriu, si alte elemente structurale, cum ar fi: introducerea; concluzii generale si recomandari; referinte bibliografice; anexele utilizate.
In ,,Introducere'' este argumentata actualitatea, semnificatia, necesitatea temei alese, sunt formulate scopul si sarcinile lucrarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Fiscalitatii si Reformelor din Acest Domeniu pentru Dezvoltarea Economica.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!