Importanta Razboiului de Iarna pentru Romania. Reflectii in Presa Romaneasca

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Situate la mare departare geografica, Romania si Finlanda au avut destule contacte de-a lungul timpului. Insa, incepand cu secolul al XIX - lea, acestea au devenit mai stranse, unul dintre canalele de cunoastere reciproca fiind reprezentat de ofiterii finlandezi din armata rusa, participanti la razboaiele dintre Imperiul Otoman si Imperiul Rus. 
In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, raportuile bilaterale au cunoscut o anumita evolutie, cele doua state confruntandu-se cu o serie de probleme comune, ce porneau de la pozitia geopolitica si geostrategica relativ comuna.
La inceputul celei de-al Doilea Razboi Mondial, cele doua state au fost printre primele natiuni vizate, in mod direct, de tratatul incheiat intre Germania si Uniunea Sovietica, tratat ce avea sa fie cunoscut sub formula "pactul Ribbentrop-Molotov" , incheiat la 23 august 1939. Confruntate cu agresiunea sovietica si pasivitatea germana, cele doua tari au avut un raspuns diferit, dar care s-a soldat cu acelasi rezultat. Pe fondul inrautatirii raporturilor dintre Berlin si Moscova, Romania si Finlanda au fost inglobate in sfera de influenta al celui de-al Treilea Reich, considerat, atat sa Bucuresti, cat si la Helsinki, drept "raul cel mai mic". Pentru refacerea integritatii teritoriale, ambele tari s-au alaturat Germaniei in razboiul dus de aceasta impotriva fostului aliat.
Lucrarea de fata isi propune sa evidentieze relatiile dintre cele doua state in perioada 1939-1940, integrandu-le intr-un cadru mai larg al relatiilor internationale. Pentru a putea surprinde acest aspect, am recurs la consultarea literaturii istorice finlandeze consacrate perioadei, in speta volume de documente , monografii , culegeri de studii, realizate de G. A. Gripenberg , Grahams Lyons , D. G. Kirby , Matti Koskelo , maresalul Finlandei Carl Emil Gustaf Mannerheim .
In demersul nostru, ne-am bazat pe investigarea surselor primare, cu preponderenta a celor romanesti, precum Arhivele Ministerului Afacerilor Externe. Am studiat si folosit in analiza noastra si volumele de documente romanesti publicate, precum si bogata istoriografie aparuta la noi in tara aferentei perioadei. Am utilizat si literatura memorialistica, desi lucrarile de acest gen sunt cunoscute prin subiectivitatea lor. In pofida acestei situatii, volumele unor personalitati precum regele Carol al II - lea , Raoul Bossy , Grigore Gafencu , Armand Calinescu , Constantin Argetoianu , Radu R. Rosetti , sunt foarte importante pentru cunoasterea relatiilor cu Finlanda.
In cercetarea de fata se poate constata faptul ca, atat Romania, cat si Finlanda, aveau serioase temeri fata de marele vecin de la rasarit care, desi, intr-o prima etapa le-a recunoscut celor doua state independenta, nu a incetat sa incurajeze actiunile subversive la adresa celor doua natiuni. Din cauza distantei care le despartea, cele doua state si-au indreptat, cu precadere, atentia asupra unor legaturi politice durabile cu statele din imediata vecinatate, dar si cu marile puteri.
Pentru a putea infatisa cat mai veridic reflectarea "Razboiului de iarna" in presa romaneasca, precum si atitudinea statului roman manifestata, atat pe parcursul acestui conflict, cat si dupa terminarea acestuia, mai precis pana la data schimbarii regimului politic, survenita ca urmare a venirii la putere a maresalului Ion Antonescu, am prevazut impartirea lucrarii de fata in doua capitole, in cuprinsul carora sustinem ca am reusit sa surprindem atitudinea statului roman fata de conflictul sovieto-finlandez, precum si principalele consecinte ale acestuia pentru statele situate la granita Uniunii Sovietice.


Fisiere in arhiva (4):

  • Importanta Razboiului de Iarna pentru Romania. Reflectii in Presa Romaneasca
  • Importanta Razboiului de Iarna pentru Romania. Reflectii in Presa Romaneasca
    • cap 1.docx
    • cap 2.docx
    • Cuprins.docx
    • titlu disertatie.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!