Influenta Profilului Dintelui asupra Capacitatii Portante a Rotii Flexibile a Transmisiilor Armonice Dintate Radiale

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS
Introducere 4
Lista notatiilor 5
Lista figurilor 9
Lista tabelelor 10
Capitolul 1. Notiuni generale privind transmisiile armonice dintate 11
1.1. Principiul de functionare a transmisiei armonice 11
1.2. Aspecte privind istoricul si evolutia transmisiilor armonice dintate 13
1.3. Variante constructive. 14
Capitolul 2. Elemente de cinematica si dinamica 26
2.1. Rapoarte de transmitere. 26
2.2. Fortele de angrenare. 28
2.3. Solicitari specifice 30
2.4. Metode de calcul 32
Capitolul 3. Aspecte legate de starea de tensiune si deformatie a rotii flexibile 40
3.1. Solicitarea dintilor rotii flexibile 40
3.2. Influenta incarcarii asupra rotii dintate elastice 43
3.3. Tensiunea de incovoiere in roata dintata flexibila 45
3.4. Tensiunea de incovoiere pe dinte 46
3.5. Tensiunea de torsiune 46
Capitolul 4. Studiu de caz: influenta profilului dintelui asupra capacitatii portante a angrenajului armonic 47
4.1. Profilul rectiliniu si profilul evolventic 47
4.2. Profilul ,,S" 62
Capitolul 5. Analiza si proiectarea asistata a rotii elastice 64
5.1. Predimensionarea rotii elastice din conditia de rezistenta la oboseala.. 64
5.2. Calculul elementelor geometrice ale rotii elastice dintate 66
5.3. Determinarea marimii deformatiei initiale 68
5.4. Verificarea grosimii obadei rotii elastice din conditia de rezistenta la oboseala 69
5.5.Verificarea rotii elastice la suprasarcina 72
5.6. Modelarea 3D a rotii dintate elastice 73
Concluzii 76
Bibliografie 78


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Tendinta actualei etape de dezvoltare si modernizare a industriei constructoare de masini o constituie crearea de masini, agregate si instalatii noi, in componenta carora intra mecanisme tot mai performante care, in constructii compacte realizeaza parametrii de performanta extrem de ridicati. 
Transmisia armonica dintata face parte din familia transmisiilor mecanice moderne derivate din transmisia planetara cu o roata centrala. Aceasta reprezinta un principiu nou de transmitere a miscarii de rotatie prin intermediul deformatiilor sub forma de unde, ciclice produse unei componente elastice.
Avand in vedere ca, angrenarea rotilor transmisiilor armonice se face prin contactul simultan a unui numar mare de dinti, profilul acestora reprezinta un aspect deosebit de important in caracterizarea modului de transmitere a miscarii precum si randamentul acestui tip de angrenaje. 
In prezenta lucrare s-au abordat cateva variante constructive a acestor angrenaje, prezentate in capitolul 1. In capitolele 2 si 3 sunt prezentate transmisiile armonice din punct de vedere cinematic, dinamic, fortele, tensiunile si solicitarile specifice, prezente in utilizarea acestor tipuri de mecanisme.
Capitolul 4 prezinta analiza a trei tipuri diferite de profile a dintilor, rectiliniu, evolventic si profilul ,,S", modul lor de angrenare, si determinarea capacitatii portante a acestora prin calcul analitic si simulare asistata de calculator. 
Analiza si constructia elementului flexibil utilizat la transmisiile armonice este prezentata in capitolul 5 care cuprinde determinarea dimensiunilor principale a acestuia, prin calcule de rezistenta, verificarea rotii elastice precum si proiectarea acesteia asistata de calculator.
In concluzie, se poate spune ca optimizarea profilului dintilor elementului flexibil, contribuie pozitiv la marirea capacitatii portante si a fiabilitatii angrenajelor armonice.
CAPITOLUL I.
NOTIUNI GENERALE PRIVIND TRANSMISIILE ARMONICE DINTATE.
1.1. Principiul de functionare a transmisiei armonice.
Transmisiile armonice functioneaza, din punct de vedere cinematic ca transmisiile planetare cu una din roti deformabila elastic. Aceasta reprezinta un principiu nou de transmitere a miscarii de rotatie prin intermediul deformatiilor sub forma de unde, ciclice produse unei componente elastice. Acest principiu a fost utilizat pentru prima data la un motor electric cu rotor elastic de turatie joasa, fara reductor de turatie.
Exista mai multe forme constructive de transmisii armonice dintate. Pentru a evidenta elementele sale componente si indicarea principiului de functionare vom prezenta o varianta constructiva intalnita frecvent in practica si anume transmisia armonica dintata radiala, cu roata lunga, cu doua unde, cu generator de unde cu cama (fig. 1.1.). 
Fig. 1.1. Transmisie armonica dintata radiala. []
1-generator de unde; 2-element flexibil; 3-element rigid;
Pentru a angrena cu roata dintata rigida generatorul de unde produce deformatia rotii dintate flexibile.
Roata elastica este realizata sub forma unui inel ce se continua cu un cilindru cu pereti subtiri, care joaca rolul unei legaturi elastice intre inelul elastic deformabil si celelalte elemente rigide ale transmisiei (roata rigida sau arborele condus). Elementul rigid reprezinta o roata dintata cu dantura interioara, numit roata dintata rigida.
Deformarea rotii elastice (2) se realizeaza prin rotirea generatorului de unda (1) in interiorul rotii dintate flexibile. In timpul functionarii, elementul flexibil capata deformatii sub forma de unde, de aici si denumirea de transmisie armonica. La rotirea generatorului de unde, zonele de angrenare se deplaseaza simultan cu deplasearea unghiulara a axei mari a elipsei , iar la o rotatie a generatorului de unde de 1800 se produce o deplasare unghiulara relativa de un dinte in sens opus intre roata flexibila si cea rigida Dupa o rotatie completa a generatorului de unde roata flexibila se roteste in raport cu roata rigida cu doi dinti in sens opus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Profilului Dintelui asupra Capacitatii Portante a Rotii Flexibile a Transmisiilor Armonice Dintate Radiale.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!