Infractiunea de Furt Calificat

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I. Notiuni generale
1."Furtul simplu - art. 208 -,,.1
1.1. Continutul juridic. -,,.1
1.2.Conditii preexistente. -,,.1
1.2.1.Continutul constitutiv. -,,.3
1.2.2.Latura subiectiva. -,,.4
2."Furtul calificat - art. 209 -,,.6
3. Principalele probleme care trebuie clarificate prin investigarea furtului si a talhariei. .23
4."Furtul urmarit la plangerea prealabila -art. 210-,,.28
5. Principalele probleme care trebuie clarificate la cercetarea furturilor savarsite prin patrundere. .30
CAPITOLUL II. Cercetarea faptuitorilor
2.1. Cauzele si imprejurarile care au favorizat savarsirea furtului sau talhariei.33
2.2. Unele particularitati ale investigarii furtului si talhariei.34
2.2.1. Cercetarea locului faptei.34
2.2.2. Alte forme de furt.36
2.3. Ascultarea martorilor.36
2.3.1. Ascultarea partii vatamate.37 
2.3.2. Efectuarea de perchezitii.38
2.3.3. Ascultarea invinuitului sau inculpatului.38 
2.3.4. Pe durata investigarii furtului sau talhariei.38
CAPITOLUL III. Aportul mijloacelor tehnico-stiintifice criminalistice in cadrul efectuarii unor actiuni de cercetare a furturilor savarsite prin patrundere.
3.1. Folosirea mijloacelor tehnice in procesul cercetarii la fata locului a furturilor savarsite prin patrundere.39
3.2. Aplicarea a mijloacelor tehnice in cadrul efectuarii unor activitati de urmarire penala la cercetarea furturilor savarsite prin patrundere.62
3.3. Rolul mijloacelor tehnice in efectuarea expertizelor criminalistice dispuse in procesul cercetarii furturilor savarsite prin patrundere.73
3.4. Contributia mijloacelor tehnice criminalistice in activitatea de prevenire a furturilor.79 
3.5.Practica judiciara ,,spete".83
CONCLUZII .84
BIBLIOGRAFIE .85


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Relatiile de proprietate sunt cunoscute pe buna dreptate, drept cele mai importante relatii economice materiale. Constitutia Romaniei reglamenteaza dreptul la proprietate, ocroteste relatiile de proprietate, defineste drepturile si obligatiile participantilor la aceste raporturi.
Dreptul la proprietate poate sa apara in urma unor activitati firesti, legale prin cumpararea unor bunuri, mostenirea acestora, in urma respectarii si indeplinirii conditiilor unor contracte, dar pot aparea si in urma unor actiuni ilicite ca sustragerea anumitor bunuri, neexecutarea clauzelor unor contracte etc.
In perioada de tranzitie la economia de piata, transformarile in toate sferele societatii s-au manifestat prin inrautatirea nivelului de trai al oamenilor. Salariile si pensiile mizere, somajul, lipsa surselor de existenta au sporit savarsirea furturilor proprietatii de orice forma. Analiza dinamicii savarsirii infractiunilor de furt ne arata, ca furturile savarsite prin patrundere prevaleaza si constituie aproximativ 75% din numarul total de infractiuni.
Pericolul social sporit, al acestei categorii de infractiuni, este determinat de faptul ca, pentru a comite infractiunea, faptuitorul depune anumite eforturi, pentru a depasi obstacole, folosind cu ingeniozitate instrumente si mecanizme sofisticate. Pentru descoperirea acestor infractiuni organele de cercetare penala trebuie sa recurga la aplicarea diverselor mijloace tehnico-stiintifice criminalistice de catre colaboratori cu o temeinica pregatire in scopul descoperirii si atragerii la raspundere penala a infractorilor cu repararea prejudiciului material pricinuit partilor vatamate.
Cunoscand starea deplorabila in activitatea de descoperire a acestor infractiuni am inceput sa caut directiile de imbunatatire a situatiei.
Una din caile corecte in activitatea organelor de cercetare penala este utilizarea profesionista a mijloacelor tehnico-stiintifice criminalistice. Acest subiect a fost ales ca tema a tezei de licenta. Fiind desfasurat in doua capitole am incercat sa dau o caracteristica generala a mijloacelor tehnico-stiintifice. Am conturat principalele probleme care trebuie clarificate la cercetare furturilor savarsite prin patrundere.
In capitolul doi al tezei am descris rolul, metodele si procedeele principale de folosire a mijloacelor tehnice, in cadrul efectuarii principalelor actiuni procesuale in cercetarea furturilor savarsite prin patrundere.
Studierea unor lucrari stiintifice al autorilor rusi, romani si celor din tarile Europei Occidentale, analiza practicii judiciare actuale ne ofera exemple concrete ca neglijarea sau folosirea incorecta a tehnicii criminalistice ne departeaza de momentele aflarii adevarului, identificarea si tragerea la raspundere penala a faptuitorului.
Colaborarea cu lucratorii practici din M.I.R.A ne-au permis sa facem o caracteristica a dinamicii acestor infractiuni, am obtinut posibilitatea de ilustra teza cu imagini ale tehnicii de ultima ora utilizata in activitatea de investigatie a infractiunilor. 
CAPITOLUL I. NOTIUNI GENERALE
1. ,, FURTUL SIMPLU - art. 208 -,, 
1.1. Continutul juridic
Potrivit aln. 1, infractiunea consta in luarea unui bun mobil din pose!sia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, iar potrivit alin. 4, consta in luarea, in conditiile aln. 1 ai textului, a unui vehicul, in scopul de a-l folosi pe nedrept.
1.2.Conditii preexistente
Obiectul juridic special consta in relatiile sociale referitoare la posesia si detentia asupra bunurilor mobile. Ocrotirea posesiei si a detentiei bunu!rilor mobile se realizeaza independent de ocrotirea dreptului de proprietate. Posesia legitima este aparata impotriva oricui, chiar si impotriva proprie!tarului, daca ia bunul, in conditiile alin. 1 al art. 208 Cp, deoarece, potrivit alin. 3, fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia legitima a altei persoane. Posesia nelegitima este si ea apa!rata, un bun furat poate constitui, la randul sau, obiectul material al altui furt. Posesia nelegitima nu este insa aparata fata de proprietarul bunului.


Fisiere in arhiva (6):

  • bibliografie.doc.doc
  • concluzii.doc.doc
  • CUPRINS .DOC.doc
  • disertatie FURTUL . doc.DOC
  • introducere.doc.doc
  • prima pagina.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!