Infractiunile Comise prin Violenta

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere
Cap.1. Dinamica infractiunilor comise prin violenta
1.1. Metode generale si particulare de investigare criminalistica.7 1.2. Sistemul criminalisticii.9
1.2.1. Tehnica criminalistica.10
1.2.2. Tactica criminalistica.10
1.2.3. Metodologia criminalistica.11
1.3. Statistica infractiunilor violente comise in anul 2012.11 
1.4. Statistica infractiunilor violente comise in anul 2013.12
1.5. Sanctiuni privind infractiunile cu violenta.12
1.5.1. Sanctiuni privind omorul.12
1.5.2. Sanctiuni privind omorul calificat.12
Cap.2. Metodologia investigarii infractiunilor de omucidere
2.1. Clasificarea medico-legala a mortii.14
2.1.1. Moartea neviolenta.14
2.1.2. Moartea violenta.14
2.1.3. Moartea suspecta de a fi violenta.16
2.2. Importanta si rolul investigatiei criminalistice a omuciderii.17
2.3. Cadrul metodologic general si primele masuri luate in investigarea omuciderii.18
2.3.1. Cercetarea in echipa a omuciderii. Rolul si importanta sa.18
Cap.3 Particularitatile cercetarii la fata locului in caz de omor
3.1. Primele masuri luate de organele de urmarire penala in cercetarea omorului.24 
3.2. Omorul savarsit cu arme albe si corpuri contondente.27 
3.3.Omorul savarsit prin asfixii.28
3.4 Omorul savarsit prin impuscare.29
3.5 Omorul savarsit prin otravire.30
3.6. Particularitati ale cercetarii omorului in cazul cadavrelor dezmembrate sau al cadavrelor nedescoperite.31
3.7. Particularitatile cercetarii omorului in cazul in care cadavrul nu a fost descoperit.31
Cap.4 Dispunerea si valorificarea expertizelor in cazul infractiunilor comise prin violenta
4.1. Dispunerea constatarilor si expertizelor medico-legale.33
4.2. Dispunerea si efectuarea expertizei psihiatrice.36
4.3. Dispunerea si efectuarea expertizei medico legale.37
4.4. Dispunerea expertizelor criminalistice.42
Cap.5. Aspecte criminalistice privind moartea victimei in urma unui viol
5.1. Aspecte generale privind infractiunea de viol.44
5.2. Analiza juridica a infractiunii de viol.45
5.3. Probleme esentiale ce trebuie clarificate in cercetarea infractiunii de viol.47
5.4. Particularitatile cercetarii locului faptei de viol.47
5.5. Particularitatile cercetarii persoanelor in cazul infractiunii de viol.60
Concluzii.64
Bibliografie.65


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Dreptul penal este o ramura de drept si reprezinta ansamblul normelor juridice edictate de stat prin care se stabilesc faptele care constituie infractiuni (crime si delicte), pedepsele ce se aplica si dreptul statului de a trage la raspundere penala persoanele care savarsesc infractiuni, pentru apararea ordinii de drept.
In literatura de specialitate dreptul penal apare si sub denumirea de drept criminal aceasta denumire derivand de la cuvantul de origine latina crimen, cuvant ce are semnificatia de fapta infractionala.
Notiunea de drept penal provine de la cuvantul de origine latina poena, pedeapsa, reprezentand sanctiunea ce se va aplica pentru savarsirea faptei in!terzise.
In literatura de specialitate au existat mai multe definitii date acestei notiuni de drept penal, dar ne vom opri cu precadere asupra definitiei date de marele penalist roman I. Tanoviceanu, care afirma : " Dreptul penal este acea ramura a dreptului public intern, care se ocupa de infractiune si de pedepse ce trebuie aplicate acelora care le comit".
Astfel trebuie precizat faptul ca marii autori in domeniul dreptului penal au scos in evidenta faptul ca ceea ce este specific dreptului penal este "dreptul de a pedepsi" sau dreptul statului de a exercita represiunea.
Dreptului penal ii revin relatii sociale pe care trebuie sa le reglementeze, relatii sociale care confera participantilor anumite drepturi si obligatii. Relatiile sociale ce revin dreptului penal sunt activitatile de lupta impotriva infractiunilor, activitati ce se realizeaza prin tragerea la raspundere penala a celora care savarsesc fapte prevazute de legea penala. De asemenea obiect al dreptului penal il reprezinta si relatiile de represiune penala, adica acele relatii ce se stabilesc dupa savarsirea faptei interzise, intre stat si faptuitor, in sensul ca statul are obligatia si totodata si dreptul de a trage la raspundere pe faptuitor, iar faptuitorul de aceasta data se va ,,bucura" numai de obligatia de a suporta consecinta faptei sale, si anume sa suporte pedeapsa penala aplicata.
In cadrul sanctiunilor de drept penal, un rol foarte important il ocupa pe!deapsa, singura sanctiune penala menita sa asigure restabilirea ordinii de drept incalcata prin savarsirea unei infractiuni.
Si in dreptul romanesc se arata ca pedeapsa "este raul pe care puterea publica il face individului condamnat de justitie fiindca a comis una sau mai multe infractiuni".
Scopul pedepsei conform codului penal in vigoare este prevenirea savarsirii de noi infractiuni (art 52 alin1 din Codul Penal). Prevenirea savarsirii de noi infractiuni are doua aspecte: un aspect special (,,preventia speciala") adica preintampinarea savarsirii de noi infractiuni de catre cel condamnat, si un aspect general (,,preventia generala") adica impiedicarea celorlalti destinatari ai legii pe!nale de a savarsi infractiuni.
Societatea romaneasca trece printr-o perioada de profunde si complexe transformari in domeniul mentalitatilor, in cel al modului de selectare a societatilor si nu in ultimul rand, in cel al felului in care actionam pentru solutionarea lor.
Si intr-un plan si-n celalalt, optiunile sunt clare: integrarea in sistemul democratic european, garantarea sigurantei cetatenilor, a linistii si ordinii publice, in contextul respectarii rigorilor statului de drept.
Acest din urma aspect presupune in plan practic, abordarea actului de justitie in asa fel incat sa asigure respectarea drepturilor constitutionale ale oricarui cetatean, apeland, pentru dovedirea vinovatiei la argumentele unor probe indubitabile ce nu pot fi obtinute decat cu ajutorul acelei stiinte de frontiera care este criminalistica.
Criminalistica este o stiinta judiciara, cu caracter autonom si unitar, care insumeaza un ansamblu de cunostinte despre metodele, mijloacele tehnice si procedeele tactice, destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirii faptelor antisociale. ,,Criminalistica este stiinta contra crimei"
Capitolul 1. Dinamica infractiunilor comise prin violenta
1.1. Metode generale si particulare de investigare criminalistica
Datorita obiec!tului propriu de cercetare, Criminalisticii ii sunt specifice anumite metode de cunoastere, unele dintre ele tipice stiintei respective, altele comune mai multor stiinte, dar aplicate intr-un mod particular, potrivit obiectului sau. Din perspectiva epistemologica, o adancire a analizei metodologiei criminalistice ar avea, fara indoiala, o rezonanta imediata asupra largirii bazei teoretice a stiintei in discutie.
Analiza se impune si prin faptul ca ea nu a constituit obiectul unei cercetari aprofundate si sistematice, cu toate ca problematica metodologiei criminalistice nu a fost ocolita de literatura de specialitate . Analiza s-a limitat la cateva enunturi cu caracter mai mult practic decat teoretic, atitudine usor de explicat prin faptul ca ne aflam in fata unei stiinte cu finalitate preponderent practica.
Aici ne rezumam numai la conturarea structurii ansamblului metodelor folosite de Criminalistica. Precizam ca schitarea acestei structuri o facem plecand de la elementele de maxima generalitate, catre cele particulare.
a. La baza metodologiei criminalistice, ca, de altfel, a tuturor stiintelor, se situ!eaza modalitati generale de cunoastere cum sunt observatia, analiza si sinteza, deductia si inductia, comparatia, adaptate la specificul obiectului Criminalisticii. De exemplu, metoda comparativa este fundamentala in procesul de identificare a persoanelor si obiectelor, ea constituind baza metodologica a activitatii de experti!za criminalistica.
b. Metodele adaptate la specificul Criminalisticii, din alte domenii stiintifice, pe primul loc aflandu-se metodele de analiza fizico-chimica a urmelor si microur-melor care se prezinta sub forma de resturi de obiecte si materii, metodele biologice de examinare a urmelor de secretii, excretii ori tesuturi moi, metodele antropologice, metodele de examinare optica, in radiatii vizibile sau invizibile etc.
c. Metode de examinare proprii Criminalisticii, care tin de particularitatile obiectului sau de cercetare. Iata numai cateva dintre acestea:
? metode destinate descoperirii si examinarii (indeosebi comparative) a ur-melor sau mijloacelor de proba;
? metode de identificare a persoanelor si cadavrelor dupa semnalmente exte-rioare ori dupa resturi osoase;
? metode de cercetare a inscrisurilor, a diverselor valori falsificate sau contrafacute s.a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunile Comise prin Violenta.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Ion Mircea, Criminalistica, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998
Ion Mircea, Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1978.
Emilian Stancu, op. 
Colectiv, Tratat de metodica criminalistica, Editura Ministerului de Interne "Carpati", Bucuresti, 1994.
Colectiv, Tratat practic de criminalistica, Serviciul editorial, presa si propaganda in randul populatiei, Bucuresti, 1976.
Camil Suciu, Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972.
Ion Anghelescu, Consideratii asupra locului cercetarii faptei, in ,,Revista Romana de Drept" nr. 11/1973.
C. Aionitioaie, Tactica cercetarii la fata locului, in Curs de criminalistica., Academia de Politie Al. I. Cuza, Bucuresti, Editia 1985.
Dan Lupatau - Noul Cod penal Editura Universul Juridic Bucuresti 2011
Gh.Nistoreanu, I.Pascu, V.Dobrinoiu, I.Molnar, A.Boroi, V.Lazar -Drept Penal curs selectiv pentru examenul de licenta. Editura Europa Nova , Bucursti 2001 
Carjan L. - Criminalistica si stiinte de contact, Editura MAI, Bucuresti 2006
http://www.mai.gov.ro
Monitorul Oficial al Romaniei ,Partea I,Nr.510/24.VII.2009


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!