Instituția răspunderii contractuale în materia civilă

Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Contractul, ca izvor de drepturi si obligatii, este actul juridic cu cele mai frecvente si importante consecinte pentru activitatea de zi cu zi. Acesta reprezinta ,,legea cuvantului dat" de fiecare dintre parti si premisa raspunderii contractuale a celui vinovat de nerespectarea lui.
Aceasta lucrare de disertatie este conceputa in patru capitole care vor incerca sa ofere o analiza doctrinara si jurisprudentiala a institutiei juridice a raspunderii civile contractuale, prin conturarea cadrului general in care se naste, prin determinarea de alte forme de raspundere, prin analizarea conditiilor de angajare si a cauzelor de exonerare si prin prezentarea efectelor sale, pe baza legislatiei aplicabile in Romania.
Lucrarea de disertatie se constituie intr-un demers de clarificare a raspunderii civile contractuale, prezentand problemele teoretice esentiale, controversate si recent actualizate, precum si solutii jurisprudentiale menite sa ilustreze aplicarea practica a prevederilor legale referitoare la conditiile angajarii raspunderii contractuale, limitele conventiilor de modificare a raspunderii contractuale, cauzele care inlatura aceasta raspundere, precum si modalitatea de evaluare a daunelor-interese si posibilitatea cumularii acestora cu alte tipuri de despagubiri.
Tema lucrarii de disertatie (,,Institutia raspunderii contractuale in materia civila" ) este de actualitate si de o importanta deosebita, dat fiind rolul raspunderii civile contractuale in cadrul raporturilor juridice. Cunoscand conditiile in care poate fi antamata raspunderea contractuala, partea interesata va putea include in contract clauze menite sa asigure repararea cat mai satisfacatoare a prejudiciului, cu respectarea dispozitiilor legale.
CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND RASPUNDEREA CIVILA
1.1. Particularitatiile, functiile si formele raspunderii civile
Particularitatile raspunderii civile fata de celelalte forme de constrangere si sanctiuni de drept civil. Sanctiunea raspunderii civile este asigurata de stat prin influenta pe care dreptul o exercita asupra constiintei oamenilor sau prin folosirea constrangerii.
Raspunderea civila si constrangerea statala nu trebuie confundate, chiar daca masura constrangerii poate interveni ca o consecinta a raspunderii. Masura constrangerii nu presupune intotdeauna raspundere, ci poate interveni numai pentru respectarea sau realizarea unui drept (spre exemplu, punerea in posesie, executarea silita), fara a evoca ideea de raspundere .
Raspunderea civila se delimiteaza de alte sanctiuni (nulitatea, rezilierea, rezolutiunea, actiunea oblica, actiunea pauliana, revocarea donatiilor), sub aspectul caracterului sanctionator: in timp ce raspunderea civila restabileste raporturile vatamate si, din acest considerent, fapta cauzatoare de prejudicii constituie unul dintre izvoarele de obligatii in dreptul civil, celelalte sanctiuni de drept civil sting, in principal, raporturile de drept civil. Asadar, sub aspectul efectelor, sanctiunea raspunderii de drept civil genereaza un drept si o obligatie corelativa, spre deosebire de celelalte sanctiuni civile care, in genere, lipsesc de eficienta actele juridice vizate.
Raspunderea civila, ca sanctiune, se refera la faptele juridice in sens larg; celelalte sanctiuni civile privesc obligatiile izvorate din acte juridice sau evenimente legate de acte juridice, adica faptele juridice in sens restrans.
Spre deosebire de celelalte sanctiuni de drept civil, in care caracterul reparabil al activitatii sanctionate este mai putin marcat, in cazul raspunde rii civile, caracterul reparabil si antisocial al conduitei sanctionate este evident.
Raspunderea pentru fapta ilicita cauzatoare a prejudiciului este o com ponenta a raspunderii sociale, deosebit de cuprinzatoare, intrucat aceasta din urma include raspunderea morala, politica, juridica, precum si diferite modalitati in care membrii societatii sunt chemati sa dea seama de condu ita in viata sociala.


Fisiere în arhivă (1):

 • Institutia raspunderii contractuale in materia civila.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

- Albu, Drept civil. lntroducere in studiul oblIgatiilor, Ed. Dacia, 1984;
- I. Dogaru, P. Draghici, Teoria generala a obligatiilor in reglementarea noului Cod Civil. Curs universitar, Ed. C.H. Beck;
- Dec. civ. nr. 769/1997, in C.P.J. 1994-1998 a Curtii de Apel Brasov, Ed. Lumina Lex, 1998;
- E. Lupan, Sanctiunile in dreptul civil, Analele Universitatis -- Oradea -- seria Drept, 1998; 
- Fr. Deak, Raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciul ca element al raspunderii civile. Unele probleme teoretice ale predarii stiintei dreptt lui in invatamantul superior, Ministerul invatamantului, 1966;
- C. Statescu, C. Birsan, Tratat de drept civil, Ed. Academiei, 1981;
- M. Eliescu, Raspunderea civila delictuala, Ed. Academiei, Bucuresti, 1972;
- Monna-Lisa Belu Magdo, Raspunderea civila contractuala in noul Cod civil, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2017;
- L. Pop, Conceptia redactorilor noului Cod civil cu privire la structura raspunderii civile; dualitate sau unitate, in R.R.D.P. nr. 1/2010;
- L. Leturmy, La responsabilite delictuelle du contractant, in R.T.D. civ., 1998;
- P.C. Vlachide, Repetitia principiilor de drept civil, vol. II, Ed. Europa Nova, Bucuresti, 1944;.
- M. Pivniceru, M. Gaita, Nota la decizia nr. 26 din 7 ianuarie 2000 a sectiei civile a Curtii de Apel lasi, in Dreptul nr. 10/2001.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!