Instrumente de Masurare si Apreciere a Comportamentelor Comunicationale

Extras din disertatie Cum descarc?

,,Transforma-ti permanent viata in devotament fata de adevar si
de bine."(Brancusi)
,,Nu e destul sa stii trebuie sa si aplici. Nu e destul sa vrei trebuie sa si fac." (Goethe)
Comunicarea este un proces complex, constient si reversibil, folosit pentru schimbul de informatii, sentimente sau ipostaze intre oameni.
Introducere
Titlul acestei lucrari de disertatie pentru masterat, ,,Instrumente de masurare si apreciere a comportamentelor comunicationale", v-a incerca sa analizeze in special testele de inteligenta si cateva teste specializate, utilizate in psihologia ocupationala.
Testele care masoara caracteristicile mintale sunt cunoscute sub denumirea de teste psihometrice. Toti ne comportam in asa maniera astfel incat sa fim asertivi, dar atunci cand ne simtim vulnerabili sau nesiguri adesea recurgem la folosirea unui comportament agresiv, manipulant sau pasiv. Instruirea in vederea unui comportament de afirmare a personalitatii mareste sansele de folosire a acestuia mai ales in situatiile in care avem nevoie de acesta.
Dobandirea aptitudinilor de afirmare a personalitatii ne da ocazia de a ne schimba vechile tipare si a aborda viata intr-un mod pozitiv. Schimbarea modului in care le raspundem altora poate fi o experienta stimulativa si interesanta. Este important sa impartasim aceasta schimbare cu cei apropiati deoarece acest lucru ii poate ajuta sa se simta implicati in schimbare si nu amenintati de aceasta. Atunci cand cineva isi afirma personalitatea si ne trateaza ca atare, ne simtim acceptati, recunoscuti pentru meritele noastre, inselati, fara nici o indoiala. Ne pute simti, de asemenea, furiosi, enervati sau jigniti, dar simtim ca ne bucuram de libertatea de a declara aceste lucruri pe fata. Sentimentele mentionate, precum si libertatea de a ne exprima in mod deschis tind sa provoace reactii in care afirmarea personalitatii sa fie prezenta. Comunicarea, din acest motiv, are mai multe sanse de a fi eficienta, daca se recurge la acest comportament.
Utilizarea comportamentului de afirmare a personalitatii in orice situatie are mai multe sanse de a conduce la rezultatul ideal, si de a imbunatatii relatiile cu celelalte parti implicate.
Aceasta lucrare este organizata pe capitole si subcapitole, pornind de la definirea notiunilor de instrumente de masurare cat si de apreciere a comportamentelor comunicationale. Metodele de cercetare psihologica imbraca multe forme diferite. Forma de cercetare aleasa depinde de ceea ce se doreste a se descoperi si de tipul de resurse disponibile. Exista mai multe metode prin care pot fi testate ipostazele in psihologie: prin experimente, prin studii observationale, prin studii de caz, prin interviuri si prin sondaje. Fiecare dintre aceste metode are propriile sale avantaje si dezavantaje.
Psihologii trebuie sa fie foarte atenti la modul in care isi conduc cercetarea deoarece, fiind la randul lor oameni, ei pot fi usor influentati de prejudecati in observatiile asupra fiintelor umane.
Vom putea observa ca psihologii au la indemana o serie de instrumente. Fiecare dintre metodele de cercetare pe care le vom examina in aceasta lucrare de disertatie isi are propria relevanta in psihologie. Exista totusi si alte metode utilizate de psihologi pe care nu le voi prezenta in aceasta lucrare, dar este de mentionat ca important este alegerea metodei de cercetare adecvata pentru aspectul investigat.
Se va prezenta atat punctele tari cat si punctele slabe ale metodei de cercetare folosita in aceasta lucrare.
Concluzia pe care o voi sublinia in final va evidentia nevoia de comunicare, de relationare, ansamblul de sentimente si comportamente stabilite intre indivizi. In fiecare situatie recurgem la unul din cele patru tipuri de comportament (coleric, sanguin, melancolic, flegmatic), in functie de starea de spirit in care ne aflam la momentul respectiv. Nici unul dintre aceste tipuri de comportament nu poate fi considerat rau sau bun, ci numai diferit; fiecare produce un alt efect asupra celorlalti si apare ca rezultat al sentimentelor cu privire la propria persoana.
Capitolul 1
Aspecte ale testarii psihometrice
1.1. TESTE NOMOTETICE SI IDIOGRAFICE
Prin testele de personalitate se incearca masurarea capacitatii mintale, dar exista si alte tipuri de teste care au acelasi scop. Testele care masoara caracteristicile mintale sunt cunoscute sub denumirea de teste psihometrice. In acest capitol,se va vedea cum au fost elaborate diverse tipuri de teste psihometrice. Se va analiza in special testele de inteligenta si cateva teste specializate, utilizate in psihologia ocupationala.
Exista o serie de aspecte ale testarii psihometrice general valabile. Prin acestea se afla, de exemplu, distinctia intre testele nomotetice si cele idiografice, pe langa problemele legate de sensibilitate, validitate si standardizare.
Testele nomotetice au ca scop decelarea caracteristicilor generale ale populatiei, in timp ce testele idiografice incearca sa prezinte o imagine detaliata a unui individ. Problema folosirii testelor nomotetice sau a celor idiografice este strans legata de scopul testului. Testele nomotetice sunt utilizate pentru a gasi legi sau principii generale, deci pentru a compara indivizi diferiti pe aceeasi scala. Pe de alta parte, testele idiografice sunt destinate analizei caracteristicilor unei singure persoane - in principiu, nu au ca scop compararea mai multor persoane, in mod sistematic, in schimb, incearca sa asigure o descriere aprofundata a capacitatilor sau a caracterului unei persoane.
Problema folosirii testelor nomotetice sau a celor idiografice este strans legata de scopul testului. Testele nomotetice sunt utilizate pentru a gasi legi sau principii generale, deci pentru a compara indivizi diferiti pe aceeasi scala. Pe de alta parte, testele idiografice sunt destinate analizei caracteristicilor unei singure persoane - in principiu, nu au ca scop compararea mai multor persoane, in mod sistematic, in schimb, incearca sa asigure o descriere aprofundata a capacitatilor sau a caracterului unei persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Masurare si Apreciere a Comportamentelor Comunicationale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!