Instrumente de rezolvare a dilemelor etice în organizație

Cuprins disertație Cum descarc?

Capitolul 1. Etica şi sfera ei de cuprindere..2
1.1. Ce este etica?..2
1.2. Ce este morala?..3
1.3. Exemple şi efecte ale aplicării principiilor morale şi etice..3
1.4. Importanta moralei şi a eticii pentru manageri..5
1.5. Etica si deontologie. Etica profesionala.6
1.6. Noua teorii ale eticii care guverneaza lumea.9
1.7. Factori care influenteaza comportamentul etic al individului.13
1.8. Definitii ale eticii.17
1.9. Etica si personalitatea machiavelica..21
Capitolul 2. Dileme etice in managementul resurselor umane..23
2.1. Principiile managementul etic..23
2.2. Tipuri de dileme etice in managementul resurselor umane..24
2.3. Teoria echităţii.25
2.4. Dileme in etica organizatiilor..27
Capitolul 3. Program de monitorizare la firma MONDRIAN..30
3.1. Prezentarea consultantilor..30
3.2. Prezentare firma Mondrian.34
3.3. Trimiterea scrisorii de invitatie..40
3.4. Organizarea salii.41
3.5. Bugetul de desfasurare..42
3.6. Chestionar pentru determinarea nivelul etic in organizatie.43
3.7. Raportul intermediar.46
3.8. Program de training pentru angajati in vederea constientizarii comportamentului etic ce trebuie abordat in organizatie.53
3.9. Runda de control.55
3.10. Raportul final.56
Concluziile si recomandarile echipei de consultanti..57
Bibliografie.59


Extras din disertație Cum descarc?

Capitolul 1. Etica şi sfera ei de cuprindere
1.1. Ce este etica?
“Etica se confruntă cu ce este bine şi ce este rău. Este un cod de reguli nescrise care ne guvernează în atitudinea faţă de ceilalţi ”.
"Dicţionarul explicativ al limbii române", prin ediţia sa din 1975 defineşte etica ca fiind: "ştiinţa care se ocupă cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare istorică, cu conţinutul lor de clasă şi cu rolul lor în viaţa socială; totalitatea normelor de conduită morală corespunzătoare unei anumite clase sau societăţi" 
O înţelegere a eticii este critică pentru noi ca indivizi, pentru că o etică sănătoasă reprezintă însăşi esenţa unei societăţi civilizate. Etica este fundaţia pe care sunt clădite toate relaţiile noastre. Ea înseamnă ansamblul nostru de a ne relaţiona faţă de patroni, faţă de angajaţi, de colegi, de clienţi, de subordonaţi, de furnizori, faţă de comunitatea în care ne aflăm şi unii faţo de alţii. Etica nu se referă la legăturile pe care le avem cu alte persoane - toţi avem legături unii faţă de alţii - ci la calitatea acestor legături. 
Studierea eticii ca disciplină practică numită şi "etica aplicată", ca ultim curent în abordarea acestei ştiinţe, a avut o contribuţie foarte importantă atât în domeniul dreptului cât şi al medicinii în care etica legală sau jurisprudenţa şi etica medicală sunt subiecte bine stabilite. Această abordare a dreptului şi medicinii au avut o importantă contribuţie la dezvoltarea Business Administration ca disciplină de studiu, în special în SUA. De exemplu Universitatea Harvard, la lansarea Facultăţii de Business a adoptat modelele pedagogice dezvoltate de facultăţile sale de drept şi medicină, în care abordarea etică a disciplinei are un rol important. Aceasta s-a datorat şi faptului că unii profesori şi oameni de afaceri au considerat necesar impunerea în practica afacerilor a valorilor acceptate de către comunitatea mai larga. Baza legală a acestei concepţii de încorporare a eticii în afaceri se presupune că este conţinută într-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie a SUA, în 1906, care spune că: "Corporaţia (firma) este creaţia statului, şi că are menirea să existe pentru biele comunităţii ". 
1.2. Ce este morala?
"Dicţionarul explicativ al limbii române", prin ediţia sa din 1975 defineşte morala ca fiind: "ansamblul normelor de convieţuire, de comportare a oamenilor unii faţă de alţii şi faţă de colectivitate, şi a căror încălcare nu este sancţionată de lege, ci de opinia publică". În Dicţionarul limbii franceze "Petit Robert", prin ediţia sa din 1982 defineşte morala ca fiind: "ştiinţa binelui şi răului; teoria acţiuni umane în calitatea ei de a fi supusă datoriei şi au ca scop binele; ansamblul de reguli de conduită considerate de o manieră absolută; ansamblu de reguli de conduită care decurg dintr-o anumită concepţie despre morală ".
Thomas Maltus preciza în "Principles of Political Economy" (1820), ca "Economia politică are cu mai multe relaţii cu morala şi politica decât cu ştiinţele matematice ". 
La baza moralei stau câteva principii: principiul demnităţii, principiul responsabilităţii, principiul libertăţii, principiul solidarităţii, principiul dreptăţii şi principiul carităţii.
1.3. Exemple şi efecte ale aplicării principiilor morale şi etice
Din 1977, General Motors are o politică de integritate a personalului, în care regula de bază este aceea că un angajat al său "nu ar trebui sa facă un lucru de care să se ruşineze înaintea familiei lor sau să se teamă că l-ar putea citi pe prima pagina a ziarului local". General Motors nu este singura firmă care promovează comportamentul etic. Aproape 1/2 din companiile mari din SUA au un "Cod comun de comportament". Aceste coduri vin în sprijinul angajaţilor care simt presiuni în direcţia unor decizii pe care le considera neetice. De asemenea, aceste coduri realizează un antrenament în tipurile de comportament care se aşteaptă de la angajaţi . Un model a unui cod de etică profesională poate fi urmărit în capitolul 3.1. al acestei lucrări.
Compania Johnson & Johnson are următorul "crez" etic: "credem că prima noastră responsabilitate se îndreaptă către doctori, asistente şi pacienţi, către mamele şi taţii şi toţi ceilalţi care folosesc produsele şi serviciile noastre. Noi suntem responsabili faţă de angajaţii, acei bărbaţi şi femei care lucrează împreună cu noi pe toate continentele. Toţi trebuie consideraţi ca şi o persoană individuală. Trebuie să respectăm demnitatea lor şi să le recunoaştem meritele. Noi trebuie să le asigurăm o conducere competentă, care trebuie să fie justă şi morală. Noi suntem responsabili faţă de comunităţile în care noi trăim şi muncim şi la fel faţă de comunitatea globală. Trebuie să fim buni cetăţeni. Atunci când vom acţiona în concordanţă cu aceste principii, acţionarii noştri vor realiza un profit echitabil ."
Compania Chimica Eastman: "Suntem cinstiţi cu noi înşine şi cu ceilalţi. Integritatea noastră se oglindeşte în relaţiile noastre cu angajaţii, clienţii, furnizorii şi vecinii. Scopul nostru sunt relaţiile bazate pe adevă r."
Compania Engleza de Telecomunicaţii: "Ne vom folosi în mod corect puterea noastră de cumpărare, şi ne vom îngriji cu bună credinţă de operaţiile care implică oferta şi contractele; plata promptă şi în modul în care s-a convenit ."
Un alt exemplu al aplicării unor principii morale sănătoase îl da compania Services Master Corporation, din SUA, care timp de 25 de ani a înregistrat o creştere continuă a profitului şi care are în prezent aproximativ 200.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 4 miliarde de USD. Această companie are inscripţionat pe frontispiciul clădirii lor, principiul central al codului etic al companiei: "Îl slăvim pe Dumnezeu în tot ceea ce facem".


Fisiere în arhivă (1):

  • Instrumente de Rezolvare a Dilemelor Etice in Organizatie.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!