Instrumente de Rezolvare a Dilemelor Etice in Organizatie

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Etica si sfera ei de cuprindere..2
1.1. Ce este etica?..2
1.2. Ce este morala?..3
1.3. Exemple si efecte ale aplicarii principiilor morale si etice..3
1.4. Importanta moralei si a eticii pentru manageri..5
1.5. Etica si deontologie. Etica profesionala.6
1.6. Noua teorii ale eticii care guverneaza lumea.9
1.7. Factori care influenteaza comportamentul etic al individului.13
1.8. Definitii ale eticii.17
1.9. Etica si personalitatea machiavelica..21
Capitolul 2. Dileme etice in managementul resurselor umane..23
2.1. Principiile managementul etic..23
2.2. Tipuri de dileme etice in managementul resurselor umane..24
2.3. Teoria echitatii.25
2.4. Dileme in etica organizatiilor..27
Capitolul 3. Program de monitorizare la firma MONDRIAN..30
3.1. Prezentarea consultantilor..30
3.2. Prezentare firma Mondrian.34
3.3. Trimiterea scrisorii de invitatie..40
3.4. Organizarea salii.41
3.5. Bugetul de desfasurare..42
3.6. Chestionar pentru determinarea nivelul etic in organizatie.43
3.7. Raportul intermediar.46
3.8. Program de training pentru angajati in vederea constientizarii comportamentului etic ce trebuie abordat in organizatie.53
3.9. Runda de control.55
3.10. Raportul final.56
Concluziile si recomandarile echipei de consultanti..57
Bibliografie.59


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul 1. Etica si sfera ei de cuprindere
1.1. Ce este etica?
"Etica se confrunta cu ce este bine si ce este rau. Este un cod de reguli nescrise care ne guverneaza in atitudinea fata de ceilalti ".
"Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975 defineste etica ca fiind: "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare unei anumite clase sau societati" 
O intelegere a eticii este critica pentru noi ca indivizi, pentru ca o etica sanatoasa reprezinta insasi esenta unei societati civilizate. Etica este fundatia pe care sunt cladite toate relatiile noastre. Ea inseamna ansamblul nostru de a ne relationa fata de patroni, fata de angajati, de colegi, de clienti, de subordonati, de furnizori, fata de comunitatea in care ne aflam si unii fato de altii. Etica nu se refera la legaturile pe care le avem cu alte persoane - toti avem legaturi unii fata de altii - ci la calitatea acestor legaturi. 
Studierea eticii ca disciplina practica ?numita si "etica aplicata"?, ca ultim curent in abordarea acestei stiinte, a avut o contributie foarte importanta atat in domeniul dreptului cat si al medicinii in care etica legala ?sau jurisprudenta? si etica medicala sunt subiecte bine stabilite. Aceasta abordare a dreptului si medicinii au avut o importanta contributie la dezvoltarea Business Administration ca disciplina de studiu, in special in SUA. De exemplu Universitatea Harvard, la lansarea Facultatii de Business a adoptat modelele pedagogice dezvoltate de facultatile sale de drept si medicina, in care abordarea etica a disciplinei are un rol important. Aceasta s-a datorat si faptului ca unii profesori si oameni de afaceri au considerat necesar impunerea in practica afacerilor a valorilor acceptate de catre comunitatea mai larga. Baza legala a acestei conceptii de incorporare a eticii in afaceri se presupune ca este continuta intr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie a SUA, in 1906, care spune ca: "Corporatia (firma) este creatia statului, si ca are menirea sa existe pentru biele comunitatii ". 
1.2. Ce este morala?
"Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975 defineste morala ca fiind: "ansamblul normelor de convietuire, de comportare a oamenilor unii fata de altii si fata de colectivitate, si a caror incalcare nu este sanctionata de lege, ci de opinia publica". In Dictionarul limbii franceze "Petit Robert", prin editia sa din 1982 defineste morala ca fiind: "stiinta binelui si raului; teoria actiuni umane in calitatea ei de a fi supusa datoriei si au ca scop binele; ansamblul de reguli de conduita considerate de o maniera absoluta; ansamblu de reguli de conduita care decurg dintr-o anumita conceptie despre morala ".
Thomas Maltus preciza in "Principles of Political Economy" (1820), ca "Economia politica are cu mai multe relatii cu morala si politica decat cu stiintele matematice ". 
La baza moralei stau cateva principii: principiul demnitatii, principiul responsabilitatii, principiul libertatii, principiul solidaritatii, principiul dreptatii si principiul caritatii.
1.3. Exemple si efecte ale aplicarii principiilor morale si etice
Din 1977, General Motors are o politica de integritate a personalului, in care regula de baza este aceea ca un angajat al sau "nu ar trebui sa faca un lucru de care sa se rusineze inaintea familiei lor sau sa se teama ca l-ar putea citi pe prima pagina a ziarului local". General Motors nu este singura firma care promoveaza comportamentul etic. Aproape 1/2 din companiile mari din SUA au un "Cod comun de comportament". Aceste coduri vin in sprijinul angajatilor care simt presiuni in directia unor decizii pe care le considera neetice. De asemenea, aceste coduri realizeaza un antrenament in tipurile de comportament care se asteapta de la angajati . Un model a unui cod de etica profesionala poate fi urmarit in capitolul 3.1. al acestei lucrari.
Compania Johnson & Johnson are urmatorul "crez" etic: "credem ca prima noastra responsabilitate se indreapta catre doctori, asistente si pacienti, catre mamele si tatii si toti ceilalti care folosesc produsele si serviciile noastre. Noi suntem responsabili fata de angajatii, acei barbati si femei care lucreaza impreuna cu noi pe toate continentele. Toti trebuie considerati ca si o persoana individuala. Trebuie sa respectam demnitatea lor si sa le recunoastem meritele. Noi trebuie sa le asiguram o conducere competenta, care trebuie sa fie justa si morala. Noi suntem responsabili fata de comunitatile in care noi traim si muncim si la fel fata de comunitatea globala. Trebuie sa fim buni cetateni. Atunci cand vom actiona in concordanta cu aceste principii, actionarii nostri vor realiza un profit echitabil ."
Compania Chimica Eastman: "Suntem cinstiti cu noi insine si cu ceilalti. Integritatea noastra se oglindeste in relatiile noastre cu angajatii, clientii, furnizorii si vecinii. Scopul nostru sunt relatiile bazate pe adeva r."
Compania Engleza de Telecomunicatii: "Ne vom folosi in mod corect puterea noastra de cumparare, si ne vom ingriji cu buna credinta de operatiile care implica oferta si contractele; plata prompta si in modul in care s-a convenit ."
Un alt exemplu al aplicarii unor principii morale sanatoase il da compania Services Master Corporation, din SUA, care timp de 25 de ani a inregistrat o crestere continua a profitului si care are in prezent aproximativ 200.000 de angajati si o cifra de afaceri de 4 miliarde de USD. Aceasta companie are inscriptionat pe frontispiciul cladirii lor, principiul central al codului etic al companiei: "Il slavim pe Dumnezeu in tot ceea ce facem".


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Rezolvare a Dilemelor Etice in Organizatie.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!