Interactiunea persoanelor private de libertate in mediul penitenciar

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere.4
Capitolul 1 - Administratia Nationala a Penitenciarelor.5 
1.1 - Mediul penitenciar Privarea de libertate.6
Capitolul 2 - Comunicarea in penitenciar.10
2.1 - Limbajul si comunicarea non-verbala.13
Capitolul 3 - Relatiile interpersonale in penitenciar.17
3.1 - Lumea arestatiilor si a cadrelor.18
3.2 - Relatia personal-detinut.21
Capitolul 4 - Metodologia.23
4.1 - Universul cercetarii.23
4.2 - Fixarea obiectivelor.23
4.3 - Ipotezele formulate.23
4.4 - Alegerea metodei de cercetare.24
4.5 - Analiza datelor obtinute.25
4.6 - Elaborarea instrumentelor de cercetare .26
4.7 - Analiza datelor obtinute prin interviu .26
Capitolul 5 - Concluziile lucrarii.33
Bibliografie. 35
Anexe. 37


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Incarcerarea, privarea libertatii unei persoane reprezinta masura ce ajuta la buna desfasurare si protejare a societatii in care traim.
Mi-am propus in lucrarea de fata sa analizez procesul comunicarii si relatiile dintre detinuti in acest tip de institutie, atat intre ei cat mai ales intre personal si detinuti. Deoarece acesta este un mediu cu totul si cu totul diferit de oricare alta institutie, vor fi prezentate: relatiile interpersonale, limbajul specific mediului penitenciar, tipurile de comunicare cum ar fi comunicarea non-verbala, responsabilitatile atat ale cadrelor cat si detinutilor, dar si interventiile in momentul aparitiei vreunui conflict.
Lucrarea, debuteaza prin prezentarea referentiarului teoretic ce cuprinde problema sociologica, amploarea acestui fenomen si abordarile teoretice relevante acestei probleme.
In ceea ce priveste condamnarea persoanelor la pedeapsa cu inchisoarea, in zilele noastre aceasta, se afla intr-o crestere continua si procentuala. Cei care comit infractiuni cu un grad de periculozitate mai ridicat, vor suporta consecinta si anume pedeapsa privativa de libertate.
Un alt motiv pentru care mi-am ales aceasta tema este acela ca in momentul in care ajungi sa cunosti institutia penitenciara, istoria ei, procesul de reformare al acesteia, precum si cultura organizationala a acestei institutii, constientizezi prin ce trece un functionar public cu statut special intr-o zi normala de munca. Constientizezi stresul muncii acestuia, importanta unui liber capabil si competent precum si efectele tuturor acestora asupra angajatilor, asupra capacitatii de munca .
CAPITOLUL 1
ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR
"Sistemul administratiei penitenciare in Romania este constituit din Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate, considerate institutii publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statului. Administratia Nationala a Penitenciarelor este un serviciu public care contribuie la apararea ordinii publice si a sigurantei nationale prin asigurarea pazei, escortarii, supravegherii, aplicarea regimului de detentie si organizarea de activitati de asistenta sociala si educatie destinate reinsertiei sociale a persoanelor private de libertate. 
Activitatea Administratiei Nationale a Penitenciarelor este coordonata direct de catre Ministrul Justitiei si se desfasoara in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, cu recomandarile Consiliului Europei cu privire la tratamentul detinutilor, cu dispozitiile Legii nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Legii nr. 51/1991 privind Siguranta nationala a Romaniei si legislatiei privind executarea pedepselor . 
Administratia Nationala a Penitenciarelor are obligatia de a asigura ordinea si disciplina locurilor de detentie in conditiile crearii unui climat care sa respecte demnitatea persoanelor private de libertate.
Administratia Nationala a Penitenciarelor trebuie sa evalueze permanent nevoile de asistenta sociala, educatie si terapeutice ale persoanelor private de libertate, acest proces constituind baza strategiei de reintegrare sociala a acestora. Activitatea de pregatire scolara si de calificare a persoanelor private de libertate, coordonarea si planificarea etapelor si a programelor educationale sunt activitati curente desfasurate in cadrul sistemului pentru realizarea functiei educative si de asistenta psiho-sociala.
Pentru a realiza toate aceste functii, personalul din cadrul sistemului administratiei penitenciare trebuie sa fie selectat si evaluat pe baza unor criterii specifice activitatii pe care urmeaza sa o desfasoare si sa beneficieze de formare si perfectionare profesionala continua. In egala masura, Administratia Nationala a Penitenciarelor beneficiaza de patrimoniul propriu prin care se asigura conditiile materiale necesare desfasurarii activitatii unitatilor penitenciare."


Fisiere in arhiva (1):

  • Interactiunea persoanelor private de libertate in mediul penitenciar.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Balaban, Delia C.; Hosu, Ioan.(2009), PR Trend-Societate si comunicare , Bucuresti, Ed. Tritonic.
2. Bodenhamer Bob G. si L. Michael Hall.(2008), Manualul de utlizare a creierului-volumul I, Bucuresti, Ed. Excalibur.
3. Borg, James(2010), Limbajul trupului, Bucuresti, Ed. Alffa.
4. Bruno, Stefan(2006), Mediul penitenciar romanesc. Cultura si civilizatie carcerala, Iasi, Ed. Institutul European.
5. Chelcea,Septimiu(2004), Metodologia cercetarii sociologice.Metode cantitative si calitative, Bucuresti, Ed.Economica.
6. Constantin,Mircea(1979), Inter-comunicarea, colectia Psyche, Bucuresti, Ed. Stiintifica si Enciclopedica.
7. Dancu,Sebastian V.(2005), Comunicarea in managementul institutional, Bucuresti, Proiect finantat prin Phare.
8. Dobrica Petronel, Suport de curs nepublicat(2008), "Progresivitatea sociabilitatii in doua sisteme penale. Institutia regimului progresiv de executare a pedepsei cu inchisoarea ,Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta sociala, Bucuresti.
9. Durkheim, Emile (2001), Sinuciderea, Bucuresti, Ed. Antet.
10. Durnescu Ioan(2009), Asistenta sociala in penitenciar, Bucuresti, Ed. Polirom.
11. Fiftal Leanne and Ofelia Lisa Vega(2010), Identity construction, self perceptions and criminal behaviour of incarcerated women, USA, Routledge Press with Taylor and Francis Group.
12. Florian, Gheorghe(2001), Psihologie penitenciara, Bucuresti,Ed. Oscar Print.
13. Florian, Gheorghe.(2007), Fenomenologie penitenciara, Bucuresti, Ed. Oscar Print.
14. Foucault, Michel.(2005), A supraveghea si a pedepsi. Nasterea inchisorii , Pitesti, Ed. Paralela 45.
15. Goffman, Erving.(2004), Aziluri, Iasi, Ed. Polirom.
16. Manualul de de proceduri al ANP.
17. Mamali, Catalin.(1974), Intercunoastere, Bucuresti,Ed. Stiintifica.
18. Navarro, Joe (2008) ,,Secretele comunicarii nonverbale" Bucuresti, Ed. Meteor Press.
19. Neculau, Adrian.(2003) Manual de psihologie sociala, Iasi, Ed. Polirom.
20. Sasarman, Mihaela.(2007), Negocierea de conflicte in penitenciare, Bucuresti, Ghid de lucru-Institutul de Reforme Penale, Editat in cadrul proiectului ICCO si CORDAID.
21. Stanisor, Emilian; Balan, Ana; Minca, Marinela.(2003), Penologie, Bucuresti, Ed. Oscar Print.
22. Stanisor, Emilian; Balan, Ana;Pripp, Cristina.(2004), Universul carceral,Bucuresti, Ed. Oscar Print.
23. Tandin,Traian.(1993), Limbajul infractorilor , Bucuresti, Ed. Paco.
Legislatie :
Legea nr. 275/2006 din 4 iulie privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Legea nr. 23 din 18 noiembrie 1969 privind executarea pedepselor. 
Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 628 din 22 septembrie 2009 
Hotarare pentru aprobarea strategiei sistemului administratiei penitenciare pe perioada 2010-2013 art. 108 din Constitutia Romaniei.
Resurse web:
http://www.criminologie.ro/SRCC/Lang/Romana/Study/Detinutii%20si%20relatiile%20in%20mediul%20carceral%20-%20Studiu.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!