Investigarea Masurilor de Protectie a Mediului in Carierele de Piatra din Rezervatia Naturala Muntii Macinului

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1 Biodiversitatea Parcului National Muntii Macinului 4
1.1 Localizare si acces 4
1.2 Cadrul Natural 4
1.3 Clima, apele, vegetatia si fauna 5
1.3.1 Clima 5
1.3.2 Apele 6
1.3.3 Vegetatia 6
1.3.4 Fauna 11
1.4 Specii, habitate, ecosisteme si peisaje 12
1.4.1 Habitate de stancarie 12
1.4.2 Habitate stepice 14
1.4.3 Habitate de padure 15
1.4.4 Habitate de silvostepa 15
1.4.5 Zone umede 16
1.5 Valori si oportunitati 17
CAPITOLUL 2 Cadrul geologic si structural 18
2.1 Roci granitoide paleozoice 26
2.2 Roci metamorfice 30
CAPITOLUL 3 Amenintari si probleme ce necesita manageriere 32
3.1 Strategie de management 34
3.2 Relatii si procese ecologice 35
3.3 Dezvoltare si competitivitate economica in Muntii Macinului 37
3.4 Peisajele 39
CAPITOLUL 4 Studiul de caz privind impactul asupra mediului in zona carierei din comuna Turcoaia din Dealul Bujoarelor 
42
4.1 Informatii generale 42
4.2 Apa, aerul si solul 43
4.3 Activitati de dezafectare 53
4.4 Deseuri 53
4.5 Informatii despre utilizarea curenta a terenului, infrastructura existenta, valori naturale, istorice, culturale, arheologice, arii naturale protejate, zone de protectie sanitara 
55
4.6 Masuri de diminuare a impactului asupra biodiversitatii 57
4.7 Informatii despre biotopurile de pe amplasament: paduri, mlastini, zone umede, ape de suprafata- lacuri, rauri, helesteie 
59
CAPITOLUL 5 Concluzii 61
ANEXA 1


Extras din disertatie Cum descarc?

,,Dupa cum se cunoaste, perioada contemporana se caracterizeaza, printre altele, printr-o rapida dezvoltare economica - respectiv a industriei, agriculturii, transporturilor, turismului, relatiilor economice internationale etc. ceea ce a impus o folosire tot mai intensa a resurselor naturale, limitate, desigur, in timp in privinta rezervelor exploatabile. Tocmai de aceea, cunoasterea actualei game de resurse naturale, ca si distributia acestora pe cuprinsul planetei si, totodata, interpretarea raporturilor existente intre resursele naturale, pe de o parte, si economie, pe de alta parte, constituie factori indispensabili in pregatirea unei largi categorii de specialisti, intre care economistii in primul rand.
Activitatea industriala a omului constituie principala veriga in dezvoltarea societatii moderne, insa nu intotdeauna eforturile acestuia sunt prietenoase mediului. Nu ne putem imagina o societate moderna fara descoperirile tehnologice din prezent, dar nici nu putem sa compromitem sansele generatiilor viitoare de a-si asigura propriile nevoi. Practic in acest mod am definit un concept de baza al dezvoltarii omenirii si anume cel al dezvoltarii durabile. 
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural. Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cu siguranta cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) in raportul "Viitorul nostru comun",cunoscut si sub numele de Raportul Brundtland: "dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi".
Dezvoltarea durabila urmareste si incearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor in orice situatie in care se regaseste un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediu inconjurator, economic sau social.
Desi initial dezvoltarea durabila s-a vrut a fi o solutie la criza ecologica determinata de intensa exploatare industriala a resurselor si degradarea continua a mediului si cauta in primul rand prezervarea calitatii mediului inconjurator, in prezent conceptul s-a extins asupra calitatii vietii in complexitatea sa, si sub aspect economic si social. Obiect al dezvoltarii durabile este acum si preocuparea pentru dreptate si echitate intre state, nu numai intre generatii
Si activitatile de exploatare in carierele de piatra trebuie sa fie subordonate acestui concept deoarece, nu putem exista ca societate moderna fara aceasta materie prima dar nici nu ne putem permite sa transformam peisaje de o rara frumusete in imagini selenare."
CAPITOLUL 1
BIODIVERSITATEA PARCULUI NATIONAL MUNTII MACINULUI
1.1 Localizare si Acces
Muntii Macinului sunt situati in Regiunea de Dezvoltare Sud - Est Dobrogea, respectiv in nord-vestul Dobrogei, in judetul Tulcea, intre Valea Dunarii, Valea Luncavitei si inseuarea Cerna-Horia, fiind incadrati intre 28o07' si 28o27' long. E, respectiv 45o01' si 45o21' lat. N.
In partea de vest si sud-vest a parcului, accesul se face de pe drumul national 22D, intre localitatile Macin si Horia. La nord se afla drumul european E87, intre localitatile Macin-Jijila-Luncavita. Drumul judetean dintre comunele Horia si Luncavita permite accesul in estul si nord-estul parcului.
Geografic se incadreaza in Podisul Dobrogei de Nord, cunoscut si sub denumirea de Orogenul Nord Dobrogean care cuprinde ca diviziuni: Muntii Macinului, Dealurile Tulcei, Colinele Niculitel, Podisul Babadag, Podisul Casimcei si depresiuni mici. 
Teritoriul cuprinde 2 orase: Macin si Babadag si 23 de comune, cu un numar de 97.272 locuitori si o densitate medie de 32,5 locuitori pe km2. Media la nivel de zona este de 4,5 sate pe comuna, cu tendinta de scadere accentuata a populatiei din satele mici.
1.2 Cadrul Natural
Muntii Macinului sunt cei mai vechi munti din Romania, rezultat ai orogenezei Hercinice. Altitudinea variaza in parc intre 7 si 467 metri, pantele fiind abrupte, cu o diferenta de altitudine mare pe o distanta mica. Procesele de dezagregare a rocilor sunt active, avand ca rezultat surprinzatoare peisaje arhaice.
Clima are pregnante caracteristici stepice, cu influente mediteraneene. Specifica acestor munti este ariditatea nemaiintalnita in muntii din Romania, cu veri fierbinti si uscate, toamne lungi si uscate, iar iernile foarte sarace in zapada.
Cursurile de apa se incadreaza atat in bazinul hidrografic al Dunarii (Jijila, Luncavita, Cerna, Sorniac) cat si cel al Marii Negre (Taita). Debitele cursurilor de apa sunt reduse majoritatea avand caracter temporar, deseori formand cascade. Climatul acestor munti a determinat o varietate specifica, unica in Europa, cu interferenta tipurilor ecosistemice pontico - submediteraneene, central europene si asiatice, fapt ce confera Muntilor Macin atributul de sinteza in miniatura a doua continente - Europa si Asia. Aceeasi interferenta face posibil ca pe mai putin de 1% din teritoriul tarii, sa se intalneasca peste 50% din speciile de flora si fauna ale Romaniei!
Acest paradis al biodiversitatii aduna:
o Peste 1.770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice pentru regiune;
o 181 specii de pasari, dintre care 37 sunt strict protejate la nivel international, fiind mentionate in Directiva Habitate si Conventia de la Berna;
o 47 de specii de mamifere;
o 1.436 specii de insecte identificate, cu peste 900 de specii de fluturi;
o 11 specii de reptile;
o 7 specii de amfibieni.
Sase dintre cele opt grupe de ecosisteme din Europa sunt reprezentate in Parcul National Muntii Macinului! 
In Parcul National Muntii Macinului sunt identificate 24 de habitate prioritare, dintre care unul este unic in lume! (Padurea de fag dobrogeana).


Fisiere in arhiva (1):

  • Investigarea Masurilor de Protectie a Mediului in Carierele de Piatra din Rezervatia Naturala Muntii Macinului.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!