Investitii de Dezvoltare - Modernizare in Domeniul Energetic din Romania

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. INVESTITIILE SI ROLUL LOR IN ECONOMIE 4
1.1. Notiunea de investitie si caracterul ei tridimensional 4
1.2. Aspecte privind decizia in domeniul investitiilor 5
1.2. Caracteristicile investitiilor 6
1.3. Clasificarea investitiilor 7
1.4. Surse de finantare a investitiilor 10
1.4.1. Surse proprii ale agentilor economici 10
1.4.2. Surse generate de piata de capital 10
1.4.3. Alocatiile de la bugetul statului 11
1.4.4. Surse din investitii externe 12
1.5. Necesitatea investitiilor si rolul lor in economie 12
1.3. Necesitatea unei documentatii pentru fundamentarea unei 14
decizii de investitii 14
CAPITOLUL 2. INVESTITIILE IN SECTORUL ENERGETIC IN ROMANIA 18
2.1. Evolutii si provocari globale in sectorul energetic 18
2.2. Politica energetica a Uniunii Europene 19
2.2.1. Promovarea surselor energetice regenerabile 20
2.2.2. Potentialul national de resurse energetice 20
2.4. Resurse energetice regenerabile 22
2.5. Costuri si beneficii 23
2.6. Starea tehnica a instalatiilor in anul 2007 26
2.7. Piete de energie/serviciul public 28
2.8. Preturi si tarife pentru energie - efecte economice si sociale 31
2.9. Analiza situatiei actuale a sectorului energetic 34
2.9.1. Avantaje competitive 34
2.9.2. Deficiente ale sistemului 34
2.9.3. Oportunitati 35
2.9.4. Riscuri si vulnerabilitati 36
2.10. Securitatea energetica - element esential al dezvoltarii economice 36
2.10.1. Proiecte strategice 38
2.10.2. Infrastructuri critice 39
2.10.3. Noi investitii in centrale electrice din tara 40
2.11. Cercetarea stiintifica 44
CONCLUZII 46
ANEXA 1. ESTIMAREA PRINCIPALELOR INVESTITII IN SECTORUL ENERGETIC PENTRU PERIOADA 2007 - 2020 48
Bibliografie 53


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Unul din obiectivele principale ale omenirii in perioada actuala este depasirea barierelor ce tin de insuficenta de resurse energetice primare, care cauzeaza crize energetice in diverse state indiferent de gradul de dezvoltare economica. 
De-a lungul dezvoltarii omenirii societatea se confrunta cu un sir de probleme globale, printre care:
- Asigurarea cu hrana si apa;
- Asigurarea cu energie;
- Mentinerea unui mediu inconjurator favorabil.
Ultimele doua probleme asigura actualitatea temei. Deoarece, in lucrarea data, se analizeaza asigurarea cu energie si anume cu energie termica a localitatilor rurale, prin utilizarea SRE (surse regenerabile de energie) si anume biomasa si energia solara - surse de energie non-poluante, care asigura un mediu inconjurator favorabil.
Conform unor studii s-a demonstrat ca rezevele mondiale de combustibil se vor epuiza intr-o perioada de 30 - 50 de ani. Insa, o alta preocupare este cea a poluarii mediului inconjurator ca rezultat a conversiei unor forme de energie in altele. Unele din efectele negative asupra mediului sunt formarea efectului de sera, incalzirea globala si distrugerea stratului de ozon. In prezent, savantii acorda o atentie deosebita problemelor energetice, propunind diverse metode de asigurare cu energie si de diminuare a impactului asupra mediului. Se implimenteaza metode de eficientizare a functionarii instalatiilor energetice atat producatoare cat consumatoare de energie. Se urmareste ameliorarea calitatii si eficientei alimentarii cu energie termica si, prin urmare, reducerea consumului de energie si a emisiilor gazelor cu efect de sera. Sunt initializate proiecte catalizatoare ale sistemelor de tehnologii curate si energie regenerabila spre a fi promovate si oferite in conditii accesibile majoritatii consumatorilor.
Sectorul energetic national trebuie sa faca fata principalelor provocari ce se manifesta la nivel intern si global: securitatea alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii economice si reducerea impactului asupra mediului. Aceste provocari sunt deosebit de importante, in conditiile in care Romania trebuie sa recupereze decalajul de performanta economica fata de tarile dezvoltate ale UE. O contributie majora la realizarea acestor obiective o are cresterea eficientei energetice, unul dintre elementele prioritare ale politicii energetice romanesti. In acest context, Romania a creat un cadru legislativ si institutional adecvat pentru promovarea eficientei energetice aliniat la acquis-ul comunitar. 
Pe plan mondial preocuparile generalizate privind dezvoltarea energetica durabila s-au concretizat in implementarea unor solutii care au condus la cresterea eficientei energetice atat in procesele de producere a energiei dar, mai pregnant, in procesele consumatoare. 
Este fapt cunoscut ca in tarile dezvoltate prin astfel de actiuni s-a reusit decuplarea cresterii PIB de cresterea consumului de resurse energetice pentru realizarea lui. 
Strategia nationala de dezvoltare energetica a tarii noastre trebuie sa prevada ca in viitor eforturile principale sa fie dirijate spre programe de conservare a energiei, fapt ce impune implementarea unor solutii si tehnologii noi care sa permita reducerea decalajului tarii noastre fata de tarile dezvoltate si totodata sa detensioneze actuala situatie privind costurile pentru resurse energetice din import. 
Eficienta energetica prezinta un interes din ce in ce mai mare pentru sectorul industrial. Acest interes este motivat de o serie de evenimente incepand cu cresterea continua a pretului energiei in perioada ultimilor ani, volatilitatea marita a pretului energiei, dereglementarea pietei de energie si nu in ultimul rand prin recenta intrare in vigoare a Protocolului de la Kyoto. 
Costurile cu energia reprezinta o cota importanta din costurile globale de productie in cea mai mare parte din sectoarele industriale. In acelasi timp unele sectoare trebuie sa faca fata unei concurente acerbe pe piata si in consecinta sa opereze cu profituri foarte reduse. Eficienta energetica poate fi una din cele mai bune cai de abordare a problemei cresterii profitului unui agent economic cunoscand ca si cele mai performante tehnologii si echipamente consuma mai multa energie decat este strict necesara procesului industrial. Experienta tarilor dezvoltate arata ca economii de energie de ordinul 15/30 % pot fi realizate cu indicatori financiari acceptabili. Rezulta ca in industrie exista un potential urias de reducere a costurilor proprii cu energia si a impactului asupra mediului prin identificarea si corectarea ineficientelor proceselor industriale. 
Exista o serie de de metode de imbunatatire a eficientei energetice a proceselor industriale intre care un rol primordial este jucat de bilanturile energetice. Bilantul energetic reprezinta procedura de colectare si analiza a datelor referitoare la consumul de energie in scopul stabilirii cat mai precise a structurii sale pentru o unitate industriala, instalatie sau echipament si de identificare a posibilitatilor de economisire a energiei.
Proiectul a avut ca obiective principale stabilirea cat mai exacta a situatiei consumurilor de energie la marii consumatori din tara noastra, evaluarea pozitiei acestor consumuri fata de valorile realizate de tehnologiile cele mai performante si de investitiile care au fost relizate si care sunt planificate pana in 2020.
Valoarea estimata totala a investitiilor necesare realizarii obiectivelor prezentei strategii este de circa 35 mld. Euro
Strategia energetica asigura mentinerea preturilor la energie la un nivel corelat cu suportabilitatea consumatorilor din Romania prin utilizarea rationala a surselor primare de energie nationale si prin asigurarea functionalitatii pietelor de energie. Protectia sociala a salariatiilor din sectorul energiei este de asemenea o componenta importanta a acestei strategii.
Aplicarea Strategiei energetica a Romaniei pentru 2007-2020 se bazeaza pe dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica, gaze naturale si resurse energetice. Romania va fi integrata in piata regionala de energie, unde va avea un rol important. Romania promoveaza Operatorul pietei nationale de energie electrica - OPCOM ca operator al pietei regionale.


Fisiere in arhiva (2):

  • LUCRARE DE LICENTA ANDRA.doc
  • Coperta.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!