Istorie si Actualitate in Domeniul Operatiunilor de Mentinere a Pacii

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 05
CAPITOLUL I
OPERATIUNI SI VIZIUNE 
1.1. VIZIUNEA ISTORICA ASUPRA ACTIUNILOR NATIUNILOR UNITE PENTRU PACE 09
1.1.1. OPERATIUNI ALE NATIUNILOR UNITE IN AFRICA 09
1.1.2. OPERATIUNILE NATIUNILOR UNITE IN AMERICA LATINA SI CARAIBE 17
1.1.3. OPERATIUNILE DE PACE ALE NATIUNILOR UNITE IN ASIA 20
1.1.4. ACTIUNILE NATIUNILOR UNITE IN SUB CONTINENTUL ASIATIC INDIA - PAKISTAN 
1.1.5.OPERATIUNILE NATIUNILOR UNITE IN EUROPA 27
CAPITOLUL II
OPERATIUNILE DE MENTINERE A PACII 
2.1. ARMATA IN OPERATIUNILE DE PACE 32
2.2. EVOLUTIA IMPLICARII MILITARE IN ASIGURAREA LEGALITATII INTERNATIONALE 
2.3. IMPLICAREA NATIUNILOR UNITE IN ,,CLADIREA" INSTITUTIILOR 38
2.4. SOLUTIONAREA ACTIVITATILOR POLITIENESTI 39
2.5. CIVPOL-COMPONENTA A ULTIMELOR GENERATII DE OPERATIUNI DE PACE 
2.5.1 CIVPOL - PREZENTA ACTIVA PE TEATRELE DE OPERATIUNI 41
2.5.2. MISIUNILE POLITIEI CIVILE ALE NATIUNILOR UNITE 43
BIBLIOGRAFIE 47


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
Lucrarea ,,Istorie si actualitate in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii" este alcatuita din doua mari capitole, realizate in baza unei bibliografii reprezentative.
In prima parte a lucrarii am aratat ca in cursul ultimelor decenii ale secolului trecut, plecand de la evaluarea generala a istoriei acestui gen de operatiune si de la obiectivele urmarite, Natiunile Unite au constituit si extins componentele de politie civila in cadrul structurilor fortelor internationale, pana la o treime in prima parte a anului 2000 si au aprobat un set de masuri care vor conduce la revolutionarea intregului sistem.
Intr-un interval de timp extrem de scurt, misiunile Politiei Civile a Natiunilor Unite (CIVPOL) s-au multiplicat. Multe dintre ele au fost executate dupa razboaie civile sau dupa caderea unor regiuni opresive, preluand rolurile fostelor politii dezintegrate ori demisionare si inlocuind fortele armate, neadaptate la cerintele acestor genuri de sarcini.
Ultima parte a lucrarii contine tematica operatiunilor de mentinere a pacii, cu atat mai mult utilizarea CIVPOL in acest gen de operatiuni, deoarece a fost putin analizata pe plan international, cu atat mai putin in tara noastra. Iata, de ce, pentru Romania, tara care si-a definit prioritatile strategice intr-un nou tip de aliante, abordarea istoricului operatiunilor de mentinerea a pacii este necesara. Din aceste ratiuni s-a nascut si lucrarea de fata, conceputa ca sursa de informare si instrument de lucru pentru specialisti, organismele guvernamentale si practicienii domeniului, stiuta fiind participarea cu forte armate, contingente de politie si unitati de jandarmerie pe teatrele operatiunilor de mentinere a pacii.
Cuvinte cheie: pace, securitate, razboi, amenintare, NATO, protectie, CIVPOL, operatiune. 
INTRODUCERE
Cand in anul 1945, printr-un acord generos de vointe, erau puse bazele Natiunilor Unite, sperantele omenirii pareau indeplinite ,,renasteau constiintele, glasul ratiunii chema la cautarea chezasiilor pacii se puneau acele fundamente trainice relatiilor internationale" care dadeau garantii recladirii pacii si convietuirii pasnice. Sublimele expresii, ,,Noi, popoarele Natiunilor Unite, hotarate sa izbavim generatiile viitoare de flagelul razboiului sa practicam toleranta sa traim in pace unul cu celalalt am hotarat sa ne unim fortele pentru mentinerea pacii si securitatii internationale" au intrat in istorie dar nu au izbavit omenirea de acel teribil flagel si nu au asigurat supremul bun: pacea.
Cu toate ca deceniile care au urmat au adus noi si noi dezvoltari ale dreptului international si ale instrumentelor menite sa previna conflictele si sa mentina pacea (a se vedea profundele schimbari in sanul Natiunilor Unite, acordurile si tratatele regionale, codificarea normelor si principiilor convietuirii pasnice, s.a ) ,,conflictele armate au continuat, imbracand forme din ce in ce mai grave, cu tot arsenalul consecintelor lor distrugatoare".
La inceput de nou mileniu, globalizarea transforma lumea. O minoritate de tari si indivizi concentreaza beneficiile revolutiei tehnologice, generand polarizari destabilizatoare cu efecte nedemne pentru societatile civilizate: criminalitate, trafic de droguri, arme si de fiinte umane, terorism si teroare. ,,Saracia afecteaza peste doua milioane de oameni, care supravietuiesc cu mai putin de un dolar pe zi". Maladii, disparute candva, se extind progresiv, speranta de viata scade, iar accesul la tehnologii devine iluzoriu pentru jumatate din populatia lumii.
Saracia si inegalitatea alimenteaza tensiunile interne si internationale, constituind noi surse de razboi. in ultimii 15 ani conflictele interne au facut peste 5 milioane de victime si mult mai multe stramutari si migratii de populatie. Armele de distragere in masa au cunoscut dezvoltari alarmante, iar pericolul utilizarii lor creste necontenit, sustinand politicile de forta sau de amenintare cu forta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istorie si Actualitate in Domeniul Operatiunilor de Mentinere a Pacii.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!