Libera circulatie a fortei de munca si implicatiile pentru piata muncii din Romania

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Introducere. 9
2. Literatura de specialitate. Aspecte specifice privind libera circulatie a persoanelor. 10
2.1. Libera circulatie a individului si a fortei de munca. 11
2.2. Impactul fenomenului migrationist asupra pietei Europene a fortei de munca. 14
2.3. Somajul. Evolutii si perspective. 14
2.4. Dimensiunea actuala a evolutiei pietei europene a fortei de munca. 17
3. Metodologie si date. Efectele migratiei din Romania. 18
3.1. Dimensiunea migratiei din Romania. 19
3.2. Avantajele si dezavantajele migratiei fortei de munca din Romania. 22
4. Rezultate. Implicatiile fenomenului migrationist asupra economiei Romaniei. 24
4.1. Somajul in Romania. 25
4.2. Venituri. Transferuri banesti 27
4.2.1. Situatia salariilor in Europa si Romania. 28
4.2.2. Remitentele trimise in tara. 31
4.3. Migratia personalului medical. 33
5. Concluzii. 35
6. Lista Bibliografica. 35


Extras din disertatie Cum descarc?

Libera circulatie a fortei de munca in spatiul European si implicatiile pentru piata muncii din Romania
Rezumat: Scopul studiului il reprezinta oferirea unei analize ample si obiective a dinamicii fortei de munca si ocuparii populatiei in spatiul European cat si implicatiile pentru piata muncii din Romania.In prezenta lucrare se incearca prezentarea efectelor pozitive induse de relaxarea presiunilor generate de persistenta nivelului ridicat al somajului care la randul lor sunt contracarate de impactul negativ asupra marimii fortei de munca, in special a celei inalt calificate. Situatia privind somajul in cadrul Uniunii Europene cat si in Romania este prezentata si sustinut de catre datele oficiale puse la dispoziti de catre Eurostat si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca. Rezultatul datelor oficiale releva faptul ca Somajul in zona euro a atins un nou record la sfarsitul anului trecut.
Implicatiile pentru economia Romaniei a migrarii fortei de munca sunt multiple. Una dintre ele fiind remitentele trimise de catre romanii care muncesc in spatiul European care in ultimii 10 ani au fost in cuntum de 45 mld euro, putin sub echivalentul veniturilor totale incasate de stat in anul 2013. 
Cuvinte cheie: migratie, locuri de munca, salariu, buna stare 
Cod JEL: F22, F24, A10
1. Introducere 
Tema aleasa este ,,Libera circulatie a fortei de munca in spatiul European si implicatiile pentru piata muncii din Romania", o tema foarte relevanta pentru realitatea economico-sociala in care traim.
Politicile de ocupare reprezinta un ansamblu de masuri elaborate de stat pentru a interveni pe piata muncii, in scopul stimularii crearii de noi locuri de munca, al ameliorarii adaptarii resurselor de munca la nevoile economiei, al asigurarii unei fluiditati si flexibilitati eficiente pe piata muncii, diminuandu-se dezechilibrele si disfunctionalitatile.
Am ales aceasta tema deoarece este un subiect de actualitate care are influente asupra intregii vieti economice. Fiecare stat trebuie sa acorde o importanta maxima ,,ocuparii fortei de munca" deoarece reprezinta unul dintre indicatorii de dezvoltare si bunastare ai economiei. 
Obiectivele lucrarii sunt prezentarea strategiilor la nivelul ocuparii fortei de munca adoptate de catre UE pentru cresterea gradului de ocupare, de a prezenta situatia ocuparii fortei de munca in perioada 2009-2014. Obiectivul principal este studierea unor indicatori specifici migratiei in scopul de a muncii, cat si compararea indicatorilor Romaniei cu cei ai altor state membre UE.
Pentru a vorbi mai in amanunt despre acest concepte mi-am structurat aceasta lucrare in cateva parti, dupa cum urmeaza:
Prima parte intitulata, ,,Aspecte specifice privind libera circulatie a individului si libera circulatie a persoanelor",care reprezinta o introducere a notiunii de politica sociala comunitara, definirea si obiectivele acestei politici, ancorarea in timp si spatiu a notiunii si scopul acesteia in cresterea inteligenta a unei economii. Tot aici este prezentata situatia cea mai reala la nivelul ocuparii fortei de munca, care au fost statele care au inregistrat cresteri sau scaderi la nivelul ratei ocuparii fortei de munca.
Lucrarea continua cu o a doua parte intitulata, ,,Efectele migratiei din Romania" in care este prezentata dimensiunea migratiei dar si avantaje si dezavantajele acesteia. Legat de dimensiunea migratiei este prezentat procentul celor care au ales sa migreze pe tari de destinatie. 
Partea a treia intitulata ,,Implicatiile fenomenului migrationist asupra economiei Romaniei" este rezervata prezentari rezultatelor analizelor facute asupra principalilor indicatori ai migratiei fortei de munca. Ei ne sunt prezentati prin comparatie cu cei ai altor state membre UE. Datele utilizate sunt in funtie de indicatorul studiat, ele pot fi: ani, numar de persoane, procente, finante. Tot aici este prezentata situatia cea mai reala la nivelul ocuparii fortei de munca, care au fost statele care au inregistrat cresteri sau scaderi la nivelul ratei ocuparii fortei de munca.
Mi-am concluzionat lucrarea printr-o privire de ansamblu, iar concluzia cea mai relevanta a intregii lucrari este faptul obiectivul Uniunii Europene de a construi un spatiu economic liber, o piata comuna unde sa fie asigurata atat libera circulatie a cetatenilor, cat si libera circulatie a fortei de munca si a serviciilor, fara a se fixa o bariera sau a se crea discrepante majore intre cetatenii tarilor membre, nu este un obiectiv inca atins. Curajul de a fi mai transant in ceea ce priveste sugestiile pentru o mai buna gestionare a problemelor existente este determinata de lipsa datelor privind migratia internationala a fortei de munca pe plan mondial si la nivelul Uniunii Europene, in special. Totodata, cercetarea intreprinsa a permis identificarea de noi oportunitati si directii viitoare de cercetare, prin extinderea analizei factorilor determinanti si modelatori ai emigratiei fortei de munca si evaluarea consecintelor economice ale acestui proces atat pentru tarile de origine, cat si pentru cele de destinatie ale migrantilor.
2. Literatura de specialitate. Aspecte specifice privind libera circulatie a persoanelor
Piata interna are ca principal element constitutiv, ridicarea oricaror constrangeri aplicabile circulatiei persoanelor si inlaturarea controlului la frontierele interne. Dar de-a lungul timpului, acest concept s-a deformat din punct de vedere al semnificatiei. Desi initial, piata libera propunea libera circulatie a agentilor economici, prin extensie conceptul a inglobat de asemenea agentul privit ca si individ.
Ca urmare a extinderii conceptuale, independent de activitatea economica derulata, cetatenii, membrii ai tarilor din Uniunea Europeana, se sustrag obligativitatii de a fi supusi controlului in vederea verificarii cetateniei. Inlaturarea restrictiilor la granitele statelor a atras dupa sine un dinamism neechilibrat al maselor . 
Conceptul de libera circulatie a fost abordat in Tratatul de la Roma, fiind exprimat prin termeni specifici, inca din primele randuri: ,,Comunitatea are ca misiune, prin realizarea unei piete comune si prin apropierea treptata a politicilor economice ale statelor membre, sa promoveze o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice in ansamblul Comunitatii, o expansiune continua si echilibrata, o stabilitate crescuta, ridicarea accelerata a nivelului de viata si stabilirea unor relatii mult mai apropiate intre tarile care le formeaza" .
Prin Conventia Schengen se restrictioneaza, dar intr-un mod usor superficial, modalitatea de supraveghere dar si de control a frontierelor externe. In primul rand s-au efectuat anumite liste care sustineau cetatenii ce aveau nevoie de viza pentru a avea posibilitatea de a tranzita spatiul comunitar. In al doilea rand, au fost adoptate o serie de restrictii minore privind controlul si securitatea frontierelor Uniunii Europene, tocmai pentru a proteja acest concept. 
Prin urmare, prin libera circulatie se intelege posibilitatea persoanelor de a calatori fara restrictii sau fara controale amanuntite si suprasolicitante, in interiorul statelor membre ale Comunitatii Europene.


Fisiere in arhiva (2):

  • Libera circulatie a fortei de munca si implicatiile pentru piata muncii din Romania.doc
  • Libera circulatie a fortei de munca si implicatiile pentru piata muncii din Romania.pptx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Carti
1. Clipa C., , Editura Stiinte Economice, Iasi, (2004/2005), ,,Globalizarea si migratia fortei de munca din Romania"
2. Canton J. , Editura Polirom, (2010), ,,Provocarile viitorului"
3. Echkenazi J. ,Editura Niculescu, Bucuresti , (2008), "Ghidul Uniunii Europene"
4. Gilles Ferreol, Editura Polirom, Iasi, (2001), ,,Dictionarul Uniunii Europene",
5. Held McGrow, , Editura Polirom, (2004), ,,Transformari globale"
6. Ignat I., Editura Economica, Bucuresti, (2002), ,,Uniunea Europeana de la piata comuna la moneda unica"
7. Pinder J., Ed All, Bucuresti (2006), ,,Uniunea Europeana foarte scurta introducere"
8. Prisacaru Gh., Editura Universitara (2011), ,,Politici comune ale Uniunii Europene"
9. Raboaca Gh., Ed Tribuna Economica, Bucuresti, (2003), ,,Piata muncii si dezvoltarea durabila"
10. Rusu V., Ed Arvin Press, Bucuresti, (2003), ,,Migratia fortei de munca in Europa"
11. Ticlea Al.,, C Galca, (2008), "Libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana"
Internet
1. ***http://europa.eu/legislation_summaries/institutional_affairs/treaties/treaties_eec_ro.htm, (accesat la data de 24.04.2015)
2. ***http://www.oecd.org/ , (accesat la data de 15.04.2015)
3. ***http://www.banknews.ro/stire/58599_studiu_manpowergroup_generatia_tanara_succesul_economiei_de_maine.html , (accesat la data de 22.04.2015)
4. ***http://www.insse.ro/cms/files/publicatii/pliante%20statistice/Migratia%20internationala%20a%20Romaniei.pdf, (accesat la data de 12.04.2015)
5. ***http://www.gandul.info/financiar/harta-emigratiei-cati-romani-au-plecat-din-tara-in-ultimii-25-de-ani-topul-destinatiilor-preferate-12334771, (accesat la data de 24.05.2015)
6. ***http://www.insse.ro/cms/files/publicatii/pliante%20statistice/Migratia%20internationala%20a%20Romaniei.pdf, (accesat la data de 09.04.2015)
7. ***http://www.economica.net/cati-romani-muncesc-in-strainatate-si-unde-sunt-cei-mai-multi_67822.html, (accesat la data de 28.04.2015)
8. ***http://www.criticatac.ro/11966/note-despre-consecinte-ale-migratiei-din-romania/
9. ***http://www.anofm.ro/files/OPERATIVA%20APRILIE%202015%20.pdf, (accesat la data de 12.05.2015)
10. ***http://www.ier.ro/sites/default/files/documente/studiideimpactPaisII_ro/Pais2_studiu_5_ro.pdf, (accesat la data de 18.04.2015)
11. ***http://ec.europa.eu/eurostat/statisticsexplained/index.php/Minimum_wage_statistics, (accesat la data de 14.05.2015)
12. ***http://www.insse.ro/cms/ro/content/castiguri-salariale-din-1938-serie-anuala, (accesat la data de 03.05.2015)
13. ***http://www.bnr.ro/Raport-statistic-606.aspx, (accesat la data de 14.04.2015)
14. ***http://www.wall-street.ro/articol/Economie/154992/bani-remiteri-romanii-care-lucreaza-in-strainatate.html, (accesat la data de 27.04.2015)
15. ***http://www.cmr.ro/comunicat-de-presa-34/, (accesat la data de 08.04.2015)
16. ***http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_ro.pdf, (accesat la data de 03.04.2015)
17. ***http://economic.upit.ro/buletin_stud/BuletinSesiune.pdf, (accesat la data de 11.04.2015)
18. ***http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+CRE+20110512+SIT+DOC+PDF+V0//RO&language=RO, (accesat la data de 13.04.2015)
19. ***http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_sheets/info/data/citizen/freedom/article_7175_ro, (accesat la data de 10.05.2015)
20. ***http://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/migratie_si_securitate.pdf, (accesat la data de 22.05.2015)
21. ***http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0292, (accesat la data de 04.04.2015)
22. ***http://ec.europa.eu/social, (accesat la data de 22.05.2015)
23. ***http://www.utgjiu.ro/revista/ec/pdf/2010-04.I/14_IRINA_ELENA_CHIRTOC.pdf, (accesat la data de 03.04.2015) 
24. http://www.gandul.info/sanatate/romania-codasa-ue-la-capitolul-numarului-de-medici-pe-cap-de-locuitori-13701128, (accesat la data de 21.05.2015)


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!