Liturghie si Slujire Sociala

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins
Preliminarii 3
Capitolul I: Sfanta Liturghie, centrul cultului divin public ortodox 5
1.1. Euharistia ca Taina a Bisericii. Perspectiva euharistica asupra Bisericii 5
1.2. Taina Euharistiei in viata credinciosilor 9
1.3. Liturghie/Euharistie si eshatologie 13
1.4. Rolul catehetic al Sfintei Liturghii 16
Capitolul II: Temeiurile teologice ale slujirii sociale 27
2.1. Temeiurile teologice ale misiunii sociale ale Bisericii 27
2.2. Forme si modele de misiune crestina 32
2.3. Slujirea sociala sau diakonia Bisericii 34
Capitolul III: Slujirea sociala ca si componenta a slujirii Bisericii 41
3.1. Cele doua dimensiuni ale slujirii: sacramentala si sociala 41
3.2. Nivelul parohial. Parohia ca ,,spital duhovnicesc" 43
3.3. Gandirea sociala a Bisericii Ortodoxe. Cazul Bisericii Ortodoxe Ruse si al Bisericii Ortodoxe Romane 47
3.4. Gandirea sociala a Bisericii Ortodoxe. Primatul persoanei 54
Capitolul IV: Liturghie si filantropie 60
4.1. Euharistia - izvor al slujirii sociale si taina a unitatii cu Hristos si intre oameni 60
4.2. Filantropia divina si filantropia umana 66
4.3. ,,Liturghia dupa Sfanta Liturghie" sau unitatea dintre eclezial si social 71
Capitolul V: Slujirea sociala a Bisericii Ortodoxe Romane in vremea noastra. Scopuri si obeictive. 75
5.1. Slujirea sociala a Bisericii Ortodoxe Romane. Catre o doctrina sociala asumata 75
5.2. Parteneriatul Bisericii Ortodoxe Romane cu Institutiile Statului 78
Concluzii 82
Bibliografie 87
I. Surse patristice 87
II. Carti liturgice 87
III. Manuale si dictionare 87
IV. Carti de specialitate 88
V. Studii si articole 91


Extras din disertatie Cum descarc?

Preliminarii
Omul este creat de Dumnezeu pentru a trai in comuniune cu comunitatea din care face parte, pentru ca omul - desi cade in pacat singur - nu se poate ridica spre Dumnezeu decat impreuna cu altii. Aceasta pentru ca omul nu este creat de Dumnezeu in izolare, ci dupa chipul Sfintei Treimi , adica cu deschidere spre comunitate si spre comuniune in iubire, avand in vedere ca ,,Dumnezeu este iubire".
Sub acest aspect, antropologia crestin il plaseaza intotdeauna pe om numai in sfera comunitatii si a comuniunii. De altfel, ,,nu este bine sa fie omul singur". Ajutorul pe potriva lui vizeaza nu atat satisfacerea unor nevoi de ordin temporal ori temporar, cat sprijinirea sa in demersul de a ajunge la starea de sfintenie, adica la mantuire. In acord cu aceasta acceptiune, viata trebuie inteleasa ca fiind timpul mantuirii omului.
,,In afara Bisericii nu exista mantuire" permite intelegerea faptului ca mantuirea isi gaseste spatiu de manifestare si de impropriere Biserica, Trupul lui Hristos in extensie . Dar istoria Bisericii este istoria crestinismului. In aceasta istorie exista mai multe etape, dintre care se evidentiaza - prin traire si prin asumare si exprimare a credintei in Hristos cel rastignit si inviat - prima perioada majora, cunoscuta in general ca Biserica primara.
Biserica devine, prin prisma aceasta, nu doar locul si timpul unirii cu Dumnezeu, ci si cel al marturisirii lui Dumnezeu. Iar, potrivit descrierii pe care Mantuitorul o face Judecatii de apoi (Mt. 25, 31 - 46), pe Dumnezeu il marturisim de fiecare data cand ne raportam la semenii nostri care sunt si ei, ca si noi, purtatori ai Duhului Sfant si ai chipului lui Dumnezeu.
Plecand de la acest fapt, inca de la inceput membrii Bisericii au manifestat grija fata de cei aflati in dificultate, intelegand ca raspunzand unor nevoi imperioase, chiar si de ordin material sau trupesc, ea sprijina de fapt viata, adica drumul spre asemanarea cu Dumnezeu al celor aflati temporar in nevoi, indiferent de felul acestora.
Notiunea de diaconie sau de slujire reprezinta una din ideile fundamentale ale ,,Sfintei Scripturi. in Sfanta Scriptura si mai ales in Noul Testament se descopera intreaga semnificatie si sensul deplin al diaconiei sau slujirii. Diaconia sau slujirea constituie notiunea-cheie a actiunii Bisericilor crestine de pretutindeni in raportul lor cu omul si cu lumea, reprezinta o tema deosebita a invataturii neotestamentare si patristice de totdeauna.
Diaconia sau teologia slujirii radiaza din insasi invatatura trinitara despre Dumnezeu, deoarece Sfanta Treime constituie structura supremei iubiri si slujiri. Dumnezeu-Tatal prin actul creator si purtarea Sa de grija fata de om si fata de lume, Domnul Iisus Hristos, prin invatatura si activitatea Sa soteriologica, Duhul Sfant, prin puterea Sa sfintitoare si conducatoare spre adevar si mantuire, slujesc personal si treimic, fara contenire, de la inceput. Teologia diaconiei se intemeiaza astfel pe conceptia trinitara despre Dumnezeu si ocupa un loc central in revelatia Noului Testament.
Capitolul I
Sfanta Liturghie, centrul cultului divin public ortodox
1.1. Euharistia ca Taina a Bisericii. Perspectiva euharistica asupra Bisericii
In studiul sau "Euharistie si sobornicitate" preotul profesor Georges Florovsky scrie:"In Euharistie se reveleaza nevazut, dar real, plinatatea Bisericii. Orice Liturghie e savarsita in legatura cu intreaga Biserica si oarecum in numele ei, nu numai in numele poporului care sta de fata... Fiindca orice "Biserica mica" este nu doar o parte, ci imaginea concentrata a intregii Biserici, inseparabila de unitatea si plenitudinea ei. De aceea, in orice Liturghie e prezenta si ia parte in chip mistic, dar real, intreaga Biserica. In rugaciunea euharistica Biserica se vede si cunoaste pe sine ca Trupul unic si intreg al lui Hristos."


Fisiere in arhiva (1):

  • Liturghie si Slujire Sociala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!