Managementul Activitatii de Creditare pe Exemplul Raiffeisen Bank

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Capitolul I
Rolul creditului in economia de piata
1.1. Continutul, trasaturile si clasificarea creditului 
1.2. Creditul bancar. Forme si functii 
1.2.1. Caracteristicile si formele creditului bancar 
1.2.2. Functiile creditului bancar 
1.3. Rolul creditului bancar in economia de tranzitie 
Capitolul II
Caracteristicile sistemului bancar privind activitatea de creditare
2.1. Continutul sistemului bancar 
2.2. ACTIVITATEA DE CREDITARE IN SISTEMUL BANCAR ROMANESC 
2.3. LOCUL ACTIVITATII DE CREDITARE IN ACTIVITATEA BANCARA.
Capitolul III 
Riscul in activitatea de creditare
3.1. Riscuri bancare, prezentare generala 
3.2. Elemente principale de risc in procesul de creditare. Factori de risc 
3.3. Managementul global al riscurilor 
3.3.1. Identificarea si evaluarea riscurilor bancare 
3.3.2. Controlul riscurilor 
3.3.3. Masuri de evitare a riscurilor bancare 
3.4. Riscurile bancare si clasificarea lor in diferite ipostaze 
3.5. Riscul de nerambursare 
3.5.1. Calitatea si selectarea creditelor 
Capitolul IV
Gestiunea provizioanelor si acoperirea riscurilor de credit
4.1. Principiile gestiunii riscului de credit global 
4.2. Indicatori ai riscului global de creditare 
4.3. Finantarea riscului global de creditare 
4.4. Rata dobanzii - sursa de finantare a riscurilor bancare 
4.5. Retinerea riscului de creditare; rezervele pentru acoperirea pierderilor la portofoliul de credite 
Capitolul V
Studiu de caz privind creditarea S.C. Romstar S.R.L. de catre Raiffeisen Bank
CONCLUZII


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Economia de piata presupune in mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor temporara in desfasurarea de activitati economice eficiente.
Prin activitatea desfasurata de banci, de colectare de resurse financiare concomitent cu plasarea acestora spre unitatile care resimt nevoi temporare suplimentare, acestea indeplinesc un rol important de intermediere bancara. In acest sens, creditul devine instrument activ in stimularea dezvoltarii economiei, prin intermediul lui incurajandu-se actiunea anumitor fenomene, in functie de obiectivele urmarite a se realiza.
Creditul este indispensabil economiei, de aceea modul de acordare a acestuia are o importanta majora, aici intervenind functia bancii de analist financiar pentru a orienta resursele spre cele mai eficiente plasamente.
In angajarea resurselor lor, bancile se confrunta cu o serie de riscuri:
- riscul de nerambursare;
- riscul lipsei de lichiditate;
- riscul variatiei ratei dobanzii pe piata;
- riscul de capital;
- riscul repatrierii capitalului in conditiile creditarii externe (riscul valutar si riscul de tara).
Acordand credite banca isi asuma mai multe tipuri de riscuri, acestea fiind determinate fie de calitatea celui care face imprumutul, fie de evolutia economica generala, fie de structura generala a bancii.
Se cunoaste faptul ca performanta bancara are doua dimensiuni: rentabilitate si risc, iar managementul bancar urmareste maximizarea performantelor bancare prin armonizarea urmatoarelor obiective: maximizarea rentabilitatii bancii, minimizarea expunerii la risc si incadrarea in normele de calitate si comportament prudential.
Considerarea tuturor riscurilor este un fapt necesar si important pentru fiecare banca, dar in conditiile amplitudinii procesului de recreditare, cunoasterea, evitarea si prevenirea lor este de o deosebita relevanta la nivel national.
Capitolul I
Rolul creditului in economia de piata
1.1. Continutul, trasaturile si clasificarea creditului
Creditul sau relatia de credit reprezinta o categorie importanta a relatiilor economice de piata. Operatiunile economice din care decurge aceasta relatie sunt: vanzarea de marfuri sau prestarea de servicii a caror plata urmeaza sa se faca la o data ulterioara, numita scadenta si acordarea de imprumuturi in bani unor persoane fizice sau juridice pe o perioada determinata.
Conceptul de credit se poate confunda in practica monetar - financiara cu banii si cu finantele. Putem spune ca banii si finantele au insa functii care le asigura relativa independenta si de aici orice identitate intre cele trei notiuni: bani - finante - credit duce la concluzii incompatibile cu adevarul stiintific si cu practica monetar financiara.
Creditul se poate transforma fie in bani, fie in finante, numai in cadrul rotatiei de ansamblu a mijloacelor materiale si monetare. Trebuie retinut faptul ca, in timp ce finantele presupun capitaluri deja formate, care se acumuleaza, creditul reprezinta un efect al proceselor economice, in urma carora apar capitaluri temporar disponibile.
In literatura de specialitate, romana si straina, definitia creditului si acceptiunile care i se dau sunt destul de diferite.
Un prim mod de a defini creditul si poate cel mai simplu, este acela prin care creditul este o forma speciala de miscare a valorilor, vanzare de marfuri cu plata amanata sau cu transferarea temporara de moneda cu titlu de imprumut.
,,Creditul , in esenta, reprezinta schimbul unei valori monetare prezente contra unei valori monetare viitoare".
Pe masura ce societatea se dezvolta, acest concept incorporeaza tot mai multe trasaturi si atribute; asa se si explica faptul ca el este considerat cand capital, cand bani, cand finante. Alti ganditori afirma ca el (creditul) reprezinta circulatia capitalului de imprumut. Aceste neconcordante isi au originea si in faptul ca nu exista un mod unitar de gandire in ceea ce priveste geneza creditului si nici a surselor de formare. Dupa unii, aparitia de capitaluri temporar libere s-ar datora modului cum circula, se uzeaza si se recupereaza fondurile (capitalurile) fixe; altii intrevad unele nesincronizari intre productie si circulatie, intre aprovizionare si productie, chiar plata salariilor la intervale diferite colaborata cu depunerile in conturile bancare ale disponibilitatilor pe care le detin diferiti agenti economici, populatia formeaza una din sursele creditului bancar.
In conceptia prestigiului monetarist roman, profesor Victor Slavescu, creditul si operatia de credit constituie acest fapt economic atunci cand este vorba de cedarea unei sume de bani efectuata la un moment dat din partea unui subiect economic in folosinta altui subiect economic, cu obligatia pentru acesta din urma de a restitui mai tarziu la un termen fixat suma primita plus o suma de bani care se cheama interes sau dobanda.
Creditul sau relatiile de credit presupun anumite relatii banesti de repartitie, prin intermediul carora se mobilizeaza disponibilitati banesti, temporare, urmand sa fie folosite pentru acoperirea unor nevoi temporare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Activitatii de Creditare pe Exemplul Raiffeisen Bank.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!