Managementul Asigurarii Cresterii Calitatii Serviciului Public

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. ROLUL SI IMPORTANTA INVESTITIILOR PUBLICE 4
2. TIPOLOGIA INVESTITIILOR 7
3. PROIECTUL DE INVESTITIE PUBLICA - DEFINITIE, ROL 11
4. OBIECTIVELE PROIECTELOR DE INVESTITII PUBLICE 13
5. CARACTERISTICILE PROIECTELOR DE INVESTITII 16
6. CICLUL DE VIATA AL PROIECTELOR DE INVESTITII PUBLICE 19 
7. COMPONENTELE PROIECTULUI DE INVESTITIE PUBLICA 22
8. PLANIFICAREA SI PROGRAMAREA 24
9. FINANTAREA, BUGETAREA SI DECONTAREA 30
10. STUDIUL DE CAZ 39
11 CONCLUZII 60


Extras din disertatie Cum descarc?

1. ROLUL SI IMPORTANTA INVESTITIILOR PUBLICE
Activitatea socio-economica se plaseaza in centrul preocuparilor individului si a structurilor de organizare ale acestuia. Pe parcursul evolutiei sale omul a acordat atentie activitatii economice, considerand-o factorul principal de dezvoltare.
Dezvoltarea economica si inregistrarea performantelor In acest sector au determinat perfectionarea si evolu'tia societatii in ansamblu.
Pornind de la simplu la complex, putem spune ca exista doua forme de utilizare a rezultatului muncii - consumul si investitiile.
Diferenta celor doua forme de utilizare a resurselor detinute, la un moment dat, difera fundamental prin finalitatea lor. Consumul are ca rol asigurarea satisfacerii nevoilor curente fara a avea o reflectare in timp. Investitiile spre deosebire de consum se regasesc si isi produc efectele pe un interval de timp indelungat.
In sectorul economic investitiile conduc la dezvoltarea si consolidarea firmei pe piata. Aceasta poate fi realizata prin Iargirea gamei de produse oferite, cresterea calitatii sau cantitatii produselor, cresterea productivitatii, utilizarea tehnologiilor nepoluante sau ecologice pentru a proteja mediul inconjurator etc. Efectele dezvoltarii economice se regasesc in cresterea calitatii viel;ii si a bunastarii salariatiilor prin crearea de locuri de munca, a veniturilor, asigurarea unui climat mai bun, dar si printr-o mai buna satisfacere a nevoilor clientilor.
Din punct de vedere social, investitiile vizeaza aspecte legate de cresterea calitatii vietii, protectia mediului, protejarea resurselor naturale neregenerabile sau greu regenerabile, asigurarea unui climat de securitate sociala.
Investitiile sunt realizate pe toate nivelurile, pornind de la individ, familie, firma, organizatii neguvernamentale, institutii.
Notiunea de invest!GBPie este definita ca: ,,plasare de capitaluri de catre intreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obpinerii de profituri; capital plasat" sau,,alocare (de catre stat) a unei sume si a alte mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe , pentru largirea, reutilarea si modernizarea celor existente; suma alocata, fonduri alocate"1 astfel aceasta este sinonima cu alocare, plasare, dotare si se regaseste sub forme similare in alte limbi de circulate internationala: engleza - investment,franceza investissement, germana - investition, kapitalanlage).
0 alta definitie ofera dictionarul enciclopedic: ,,totalitatea cheltuielilor care se fac pentru crearea de noi fonduri fixe, precum si pentru reconstruirea, largirea sau modernizarea celor existente".
Ambele aborduri fac referire la modul de utilizare a resurselor financiare disponibile la un moment dat.
Totusi notiunea de investitie a capatat in ultimii ani un inteles complex, pe de-o parte prin includerea diferitelor tipuri de resurse ca forme de sustinere si pe de alta parte prin extensia rezultatelor si asupra altor forme de concretizare. Astfel se vorbeste de investitia sentimentelor, sperantelor, timpului etc., respectiv rezultatele pot in dezvoltarea resursei umane, culturala, resurse financiare etc.
Pornind de la premisa ca venitul sau resursele se pot utiliza in cele doua forme - consum si investitii - ambele coexistand in raporturi de regula favorabile consumului si ca tendinta catre consum este mult mai mare decat cea de economisire, Pierre Masse3 defineste investitia astfel: "renuntarea la o satisfactie imediata si sigura, in schimbul unei sperante viitoare ce s-ar obtine".
Investitiile publice sunt definite astfel: "Fondurile alocate de autoritaGBPile administratiei publice centrale sau locale pentru realizarea unor obiective/luctari de interes general pe raza lor admlnistrativ teritoriala."
Daca corelam procesul investitional cu resursele disponibile, atunci numarul si volumul acestora se va diminua considerabil.
Acesta constituind motivul pentru care, alaturi de resursele disponibile, trebuie avute in vedere si resursele atrase. Resursele atrase pot fi oferite/primite gratuit sau contra unui cost suplimentar.
Dupa cum aratam investitii se realizeaza la toate nivelurile atat in mediul privat (economic) unde au rolul de a asigura dezvoltarea organizatei, cat si in mediul public.
Investitiile publice au rolul de a asigura dezvoltarea societatii in general, privita ca ansamblu. Efectele produse de investitiile publice se regasesc in domeniul social, cultural, stiintific etc.
Tot dictionarul de administratie publica5 consemneaza faptul ca fondurile pentru investitiile publice sunt limitate prin restrictii bugetare, consumarea acestora si depasirea plafonului acordat prin bugetul aprobat initial se poate face numai prin obtinerea de alocatii suplimentare sau redistribuire de fonduri In cadrul bugetului.
Intreaga comunitate beneficiaza direct sau indirect de efectele investitiilor publice. Cu alte cuvinte investitiile publice sunt realizate pentru a Imbunatati ansamblul (infrastructura, relatii, servicii etc.) aflat la dispozitia cetalteanului.
Desi utilizeaza resurse identice (ca forma - materiale, financiare, umane, informationale, etc.), investitiile se deosebesc de consum prin anumite caracteristici:
- volumul (valoarea) - investitiile sunt caracterizate de un nivel ridicat de resurse mobilizate, care exprimate in forma baneasca conduc la valori ridicate, volumul investitiei difera in functie de natura si amploarea sa;
- durata - realizarea investitiilor presupune un interval de timp, de la luni la ani, iar utilizarea acestora vizeaza orizonturi de zeci de ani;
- riscul - avand in vedere volumul resurselor utilizate si durata de timp necesara realizarii si utilizarii unei investitii, exista probabilitatea unui numar ridicat de pericole si riscuri, care pot sau nu sa fie previzionate si estimate;
- eficienipa. - asteptarea in momentul realizarii unei investitii este ca ulterior aceasta sa produca
efecte suficient de puternice astfel incat sa justifice eventualele ,,privatiuni" aparute in momentul alocarii resurselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Asigurarii Cresterii Calitatii Serviciului Public.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!