Managementul calității învățământului superior

Cuprins disertație

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I: CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL CALITATII IN INVATAMANTUL ROMANESC . 
5
I.1. Particularitatile managementului educational in invatmantul superior 5
I.2. Managementul educational vs. Managementul calitatii ... 9
I.3. Importanta procesului Bologna in implementarea managementului calitatii .. 
12
I.4. Standarde de evaluare a calitatii unei universitati 14
I.4.1. Definirea sintetica a criteriilor de evaluare a unei universitati 15
I.4.2. EFQM-European Foundation of Quality Management .. 18
CAPITOLUL II: Prezentarea generala a Universitatii "Ovidius" din Constanta . 
22
II.1. Evolutia institutiei de invatamant superior "Ovidius" din Constanta . 22
II.2. Structura organizatorica si functionala ... 26
II.3. Directii de implementare a standardelor de calitate ... 29
CAPITOLUL III: SISTEMUL DE MANAGEMENT AL CALITATII UNIVERSITATEA ,,OVIDIUS" CONSTANTA . 
33
III.1. Activitati suport ... 38
III.2. Structura privind sistemul calitatii ... 41
III.3. Sisteme de Bune Practica in activitatea de evaluare a calitatii 45
CONCLUZII ... 50
BIBLIOGRAFIE . 52


Extras din disertație

INTRODUCERE
Managementul calitatii totale este o abordare manageriala destinata imbunatatirii competitivitatii, flexibilitatii, eficacitatii institutiei de invatamant. Pentru indeplinirea acestui deziderat, fiecare colectiv de elevi trebuie sa-si canalizeze eforturile comune catre atingerea acelorasi obiective, constientizand faptul ca fiecare persoana si fiecare activitate afecteaza si sunt la randul lor afectate de catre ceilalti.
Obiectivul final al acestui tip de abordare manageriala il reprezinta comportamentul de calitate pe plan profesional si social, comportament care poate fi obtinut intr-un timp mai scurt si fara eforturi irosite, tocmai datorita acestei abordari.
Imbunatatirea calitatii educatiei presupune evaluare, analiza si actiune corectiva continua din partea organizatiei furnizoare de educatie, bazata pe selectarea si adoptarea celor mai potrivite proceduri, precum si pe alegerea si aplicarea standardelor de referinta.
Calitatea educatiei reprezinta o prioritate permanenta pentru orice organizatie furnizoare de educatie, precum si pentru angajatii acesteia. 
Calitatea este un criteriu fundamental de finantare din surse publice a educatiei. In cadrul invatamantului superior, evaluarea comparativa interinstitutionala a programelor de studii universitare are drept consecinta finantarea diferentiata, in functie de calitatea diferita a programului oferit. 
Furnizorii de educatie trebuie sa functioneze astfel incat prin calitatea activitatii lor sa satisfaca increderea publica, iar invatamantul sa se afirme ca bun public. 
Pentru evaluarea externa a calitatii educatiei se infiinteaza, prin prezenta ordonanta de urgenta, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, denumita in continuare ARACIS, si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, denumita in continuare ARACIP. 
Evaluarea externa poate fi efectuata si de alte agentii de evaluare a calitatii autohtone sau internationale, pe baza de contract intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si evaluatori externi sau intre institutiile/unitatile de invatamant universitare/preuniversitare si evaluatori externi.
Problema asigurarii si mentinerii calitatii serviciilor educationale este una deosebit de importanta cu un impact inedit, dar si pe termen lung asupra beneficiarilor directi ai acestora -  elevii, cat si asupra beneficiarilor indirecti -  comunitatea, societatea. 
Calitatea unei institutii de invatamant (calitatea organizationala) este determinata de calitatea proceselor si calitatea serviciilor educationale oferite. 
Calitatea intregului proces depinde de calitatea fiecareia din cele trei componente: 
a) calitatea procesului didactic; 
b) calitatea activitatilor educationale si / sau de cercetarea stiintifica;
c) calitatea altor servicii furnizate de unitatea de invatamant. 
Calitatea celor trei componente ale serviciilor educationale depinde de caracteristicile calitative ale acestora, fiind determinata, in mod esential de competenta manageriala a personalului de conducere de la nivelul institutiilor de invatamant sau a unitatilor componente.
Sistemele de asigurare a calitatii se stabilesc la nivel national cu scopul de a asigura imbunatatirea si responsabilizarea educatiei ,crescand eficienta ofertei la toate nivelurile promovand astfel increderea reciproca, recunoasterea si mobilitatea in interiorul si in exteriorul tarii. Asigurarea calitatii are in vedere continutul programelor de studiu precum si rezultatele invatarii. 
Viitorul unui popor depinde de nivelul cetatenilor , de aceea calitatea invatamantului si sistemului sau educational este fundamentala , cetatenii invatand sa fie competitivi oriunde in lume printr-un nivel de instructie performant.De aceea calitatea , o prioritate mondiala va trebui sa fie punctul de referinta pentru orice schimbare propusa unui sistem de invatamant. 
CAPITOLUL I: CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL CALITATII IN INVATAMANTUL ROMANESC
I.1. Particularitatile managementului educational in invatmantul superior
Managementul educational este stiinta si arta de a pregati resursele umane, de a forma personalitati potrivit unor finalitati solicitate de societate si acceptate de individ.Acesta poate fi analizat in sens aditional, operational, practic, tactic, procesual, teoretic, global, general, strategic, stiintific. 
Stiinta/teoria managementului reprezinta conditia primara pentru practicarea unui management de calitate, eficient, rational, creativ, orientat spre succes, dezvoltare si indepartat de empirismul primar al desfasurarii unei activitati. 
Managementul educational reprezinta o metodologie de abordare globala, optima, strategica a activitatii de educatie, ansamblul de principii si functii, de norme si metode de conducere care asigura realizarea obiectivelor sistemului educativ.Managementul educational are obiective clare si ierarhizate, principii de eficienta si calitate, functii specifice, elemente strategice, afirmarea creativitatii in solutionarea situatiilor, abordare interdisciplinara si sistemica, cercetari fundamentale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul calitatii invatamantului superior.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

Lucrari consultate:
1. Alois Ghergut , Management general si strategic in educatie : Ghid Practic , Editura Polirom , Iasi , 2007.
2. Arion Hadrian , Managementul in institutiile de invatamant preuniversitar , Editura Art, Bucuresti , 2008.
3. Androniceanu Armenia , Noutati in managementul public , Editura Universitara, Bucuresti , 2008.
4. Androniceanu Armenia , Management public international , Editura Universitara, Bucuresti , 2010.
5. Bavaru Adrian , Ovidius University of Constanta , Editura Ovidius University Press, Constanta , 2003.
6. Chivu Roxana , Elemente generale de management educational , Editura Meronia, Bucuresti , 2008.
7. Dragulanescu Nicolae , Dragulanescu Magdalena , Managementul calitatii serviciilor, Editura Agir , Bucuresti , 2008.
8. Florea Voiculescu , Analiza resurse-nevoi si managementul strategic in invatamant, Editura Aramis , Bucuresti , 2004.
9. Ioan Toca, Lorena Elena Spuza , Managementul calitatii pentru invatamantul preuniversitar , Editura Didactica si Pedagogica, 2002.
10. Juran Joseph , Planificarea calitatii , Editura Teora , Bucuresti , 2000
11. Nicolae Naum, Simona Mina , Remus Zagan , Calitatea si managementul calitatii, Editura Ex Ponto , Constanta , 2010.
12. Paloma Petrescu , Management educational , Editura Dacia , Cluj-Napoca , 2002.
13. Vladescu Ionut , Comunicarea -  functie fundamentala in managementul educational ,Editura Vasiliana'98 , Ias , 2008.
Site-uri consultate:
1. www.aepado.ro
2. www.edu.ro
3. www.bibliotecascolara.ro/Liliana_Barbu
4. www.didactic.ro
5. www.aracis.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!