Managementul Calitatii Totale in Institutiile Publice

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In lucrarea de fata mi-am propus sa analizez conceptul de Management al Calitatii Totale ( TQM), in institutiile publice, deoarece in zilele noastre a devenit nu doar o norma, nu doar o filosofie, care garanteaza supravietuirea, performanta si profitul unei organizatii, dar si un imperativ.
Asigurarea calitatii superioare intr-o organizatie implica o succesiune de masuri detaliate care trebuie luate intr-un interval de timp. In realitate acesta este un proces nesfarsit de imbunatatire continua. Prima cerinta este de a se defini standardele calitatii si apoi de a se introduce procedurile de control al calitatii ce vor asigura respectarea acestor standarde.
Focalizarea catre client - misiunea principala a organizatiei care aspira la managementul calitatii, este de a satisface nevoile si dorintele clientilor sai. Organizatiile trebuie sa fie constiente ca supravietuirea pe termen lung si scurt este posibila prin adaptarea serviciului lor la nevoile clientilor.
O orientare spre client nu este insa o conditie suficienta a managementului calitatii. Organizatiile au nevoie de strategii bine puse la punct pentru a satisface cerintele clientilor. 
Identificarea si satisfacerea cerintelor clientilor trebuie sa reprezinte asadar punctul de plecare al tuturor activitatilor din organizatie. Calitatea trebuie definita in raport cu cerintele clientilor, cerinte determinate de nevoile, dorintele si asteptarile lor.
In capitolul I - Managementul Calitatii, am definit conceptul de management al calitatii totale. Strategie organizationala fundamentata pe ideea ca performanta in atingerea unei calitati superioare, managementul calitatii totale, este realizat doar prin implicarea cu perseverenta a intregii organizatii in procese de imbunatatire permanenta. Obiectivul este cresterea eficientei si eficacitatii in satisfacerea clientilor. 
Deming explica acest lucru prin intermediul unui cerc (roata lui Deming), care cuprinde patru procese secventiale (P.D.C.A.) - planifica-efectueaza-verifica-actioneaza.
Juran expune practic acelasi lucru prin intermediul a trei procese: planificacrea calitatii-controlul calitatii-imbunatatirea calitatii.
Performanta intr-o organizatie are in vedere si se bazeaza pe o serie de principii intre care: dedicarea si implicarea directa a managementului la varf, acordarea importantei cuvenite planificarii, utilizarea metodelor si tehnicilor specifice de imbunatatire continua, importanta instruirii si motivarii personalului, lucrul in echipa, importanta Sistemului de Manament al Calitatii si a schimbarii culturii calitatii.
Standardele SR EN ISO si certificarea referitoare la calitate in vigoare au constituit in permanenta repere si, elementele operative ale sistemului calitatii: identificarea necesitatii serviciului, procesul de schematizare, procesul de prestare al serviciului, analiza si imbunatatirea rezultatelor serviciului.
In capitolul II - Sistemul de Management al Calitatii in Institutiile Publice am prezentat aspectele-cheie ale sistemului, politica si obiectivele in domeniul calitatii, structura organizatorica si documentatia cu referire la sistemul de calitate cu cele doua componente: manualul calitatii si procedurile sistemului de manegement al calitatii. 
Dintre aspectele cheie ale sitemului, implementarea sistemului de management al calitatii cat si evaluarea sistemului, efectuata prin auditul intern al calitatii pentru a determina daca activitatile si rezultatele lor, referitoare la calitate, corespund dispozitiilor prestabilite, daca aceste dispozitii sunt efectiv implementate si corespunzatoare pentru realizarea obiectivelor, joaca un rol important pentru a determina excelenta unei organizatii.
Atingerea adevaratei excelente necesita si mai mult, si anume crearea unei culturi institutionale in care calitatea reprezinta o valoare fundamentala care se reflecta in competentele manageriale ale conducerii si in relatiile cu alte institutii.
Indiferent unde se aplica - in companii, institutii, guvern sau organizatii non-profit, managementul calitatii implica imbunatatirea gradului de competitivitate, eficacitate si flexibilitate a organizatiei, prin planificare, si implicarea fiecarui membru, de la toate nivelele ierarhice.
Din aceasta perspectiva, realizarea performanta a obiectivelor in domeniul calitatii, cere o schimbare de mentalitate in intreaga organizatie, care sa rupa barierele modului traditional de gandire.
Studiul de caz, l-am tratat in capitolul III - Propunerea unui manual de Sistem de Management al Calitatii pentru Primaria Blagesti.
Capitolul I
MANAGEMENTUL CALITATII
1.1. Calitatea totala
Calitatea consta in crearea de produse sau servicii satisfacatoare pentru client; deci, va trebui sa concentram in ea toate activitatile prin care se dobandeste aceasta satisfactie, independent de locul si tipul unitatii in care se desfasoara procesul.
Aceasta presupune obtinerea: calitatii produselor/serviciilor; calitatii resurselor; calitatii proceselor; calitatii resurselor atat tehnice, cat si umane; calitatii activitatilor de gestiune.
Aceasta conceptie, care doreste sa cuprinda toata organizatia si toate activitatile, se numeste calitate totala. Dar calitatea totala nu este doar o modalitate de a gandi; este, mai ales, un ansamblu de principii si metode care urmaresc scopul de a-l satisface pe client, la cel mai mic cost.


Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. A. Visan - Prof. , N. Ionescu- Conf., Managementul Calitatii;
2. Dobrin Cosmin - Lect. Univ. Dr., Prof. Univ. Dr. George Moldoveanu, Calitatea in Sectorul Public, Editura ASE Bucuresti, 2005;
3. Enciclopedia calitatii (2005). Bucuresti, Editura Oficiul de Informare Documentara pentru Industrie, Cercetare, Management. ISBN 973-8001-44-7
4. Paraschivescu Andrei Octavian - Conf. Univ. Dr. , Managementul Calitatii. Editia a II-a, Revizuita si Adaugita, Editura Tehnopress, 2006;
5. SR ISO 8402: 1995
6. www.primaria-blagesti.ro
7. www.tribuna.ro 
Referinte normative
8. Hotararea 1723/01.10.2004 pentru aprobarea programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul;
9. Legea 215/23.04.2001 - Legea administratiei publice locale;
10. Legea 188/1999 - privind Statutul functionarilor publici, republicata, actualizata;
11. Legea 544/2001 - privind liberul acces la informatiile de interes public;
12. SR EN ISO 9000:2001 "Sisteme de management al calitatii. Principii fundamentale si vocabular";
13. SR EN ISO 9001:2008 "Sisteme de management al calitatii. Cerinte";
14. SR EN ISO/TR 10013 :2003 "Linii directoare pentru documentatia sistemului de management al calitatii ";


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!