Managementul Operatiunilor de Creditare in Sistemul Bancar Romanesc

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAP. 1 ASPECTE GENERALE ALE SISTEMULUI BANCAR ROMANESC SI TIPURI DE SISTEME BANCARE 3
1.1 BNR SI BC /ROLUL LOR IN SISTEMUL BANCAR 
1.2 ORGANIZAREA SISTEMULUI BANCAR 
1.3 PARALELA INTRE CREDITUL GUVERNAMENTAL SI CREDITUL NEGUVERNAMENTAL 
CAP. 2 OPERATIUNILE DE CREDITARE DIN SISTEMUL BANCAR 
2.1 MANAGEMENTUL OPERATIUNILOR DE CREDITARE 
2.1.1 CREDITUL BANCAR. EVOLUTIE ISTORICA 
2.1.2 CRITERII DE CLASIFICARE A CREDITELOR 
2.1.3 PRINCIPII PRIVIND ACTIVITATEA DE CREDITARE 
2.1.4 ACORDAREA SI MONITORIZAREA CREDITELOR 
2.1.4.1 SURSE DE INFORMARE PENTRU CUNOASTEREA CLIENTELEI 
2.1.4.2 BENEFICIARI DE CREDITE SI DOCUMENTATIA NECESARA 
2.1.4.3 
2.5 CENTRALA RISCURILOR BANCARE 
2.6 RISCUL IN ACTIVITATEA DE CREDITARE 
2.1.6.1. ESTIMAREA RISCULUI DE CREDITARE 
CAP.3 NOI ORIENTARI IN MANAGEMENTUL OPERATIUNILOR DE CREDITARE DIN SISTEMUL BANCILOR ROMANESTI 
3.1 CREDITUL IN LEI 
3.2 CONSTRANGERI ACORDUL BASEL 
3.3 POLITICI DE ATRAGERE A CLIENTILOR 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I 
ASPECTE GENERALE ALE SISTEMULUI BANCAR ROMANESC
SI TIPURI DE SISTEME BANCARE
Prin sistem bancar se intelege totalitatea institutiilor cu functii de banca, care actioneaza pe teritoriul unui stat, tehnicile si operatiunile bancare dezvoltate de acestea precum si ansamblul reglementarilor privitoare la comertul de banca.
Din punct de vedere istoric deosebim doua categorii de sisteme bancare:
a) sisteme de tip monobanca;
b) sisteme bancare duale.
a) Sistemele de tip monobanca sunt specifice economiilorcentralizate, planificate. Se caracterizeaza prin faptul ca in economie exista o singura banca, numita Banca de Stat, care desfasoara atat operatiuni de emisiune monetara cat si operatiuni comerciale (de
deservire a clientelei).
b) Sistemele bancare duale sunt specifice economiilor de piata si se caracterizeaza prin faptul ca institutiile bancare sunt asezate pe doua nivele:
- pe primul nivel se gaseste banca de emisiune, numita banca centrala, pentru ca pe langa functia de emisiune coordoneaza si reglementeaza intregul sistem bancar;
- pe al doilea nivel se situeaza celelalte banci din sistem, numite comerciale si care au in exclusivitate functiuni comerciale, de deservire a clientelei bancare.
Banca este importanta pentru economie pentru ca:
- emite moneda. Desfasurarea activitatilor economice si comerciale implica pe langa un flux de marfuri si servicii si un flux financiar prin care se sting (incheie) creantele rezultate din tranzactiile comerciale. Desfasurarea fluxurilor financiare presupune in mod automat utilizarea monedei ai caror creatori sunt bancile si anume: banca centrala si bancnote, moneda metalica si respectiv , bancile comerciale si moneda scripturala (contabila).
- este intermediar in relatia economii-investitii in economie exista doua categorii de agenti economici: unii care economisesc (au excedente financiare), altii care investesc (au deficite financiare). Pentru ca economia sa fie in echilibru, cele doua categorii de agenti economici trebuie sa se intalneasca, adica, cei care inregistreaza excedente sa ii imprumute pe cei care inregistreaza deficite. Acest proces este destul de greoi pentru ca apar asimetrii de volum (neconcordanta dintre volumele individuale ale excedentelor financiare si deficitelor financiare) si asimetrii de timp (neconcordanta dintre perioadele in care se manifesta excedentele financiare si deficitele financiare, considerate individual). Existenta bancilor, ca intermediar financiar, care se interpune intre cele doua categorii de agenti economici face sa se realizeze echilibrul din economie si, in plus sa se aplatizeze cele doua asimetrii amintite anterior.
- gestioneaza instrumentele de plata si sistemele de plati. Emitand moneda scripturala si tinand conturile agentilor economoci. Bancile se implica si in realizarea decontarilor de catre acestia 
1.1 BNR SI BC - ROLUL LOR IN SISTEMUL BANCAR
Reglementarea activitatii BNR a fost reprezentata in perioada 1991-1998 de Legea nr.34/1991, iar din anul 1998, pana in prezent de Legea nr.101/1998, care indeplineste, rolul de Statut al BNR. In concordanta cu aceasta, conducerea BNR este asigurata de catre un Consiliu de administratie, format din 9 membri, numiti pe 6 ani de Parlament. Misiunea Consiliului de administratie este de a adopta decizii, in concordata cu prevederile legii, in domeniul monetar, al cursului de schimb si al supravegherii activitatii bancare.
In concordanta cu prevederile statutului, BNR dispune in plan juridic de un grad sporit de independenta, atat in contextul noilor conditii ale sistemului bancar romanesc, cat si al abordarii teoretice a rolului autoritatii monetare, care se manifesta in prezent in lume.
Independenta Bancii Centrale este asigurata prin delegarea, de catre organismul legislativ, a guvernatorului, pe o perioada de 6 ani, diferita de durata mandatelor politice. Guvernatorul BNR raspunde in fata Parlamentului pentru reglementarile de politica monetara si pentru supravegherea si monitorizarea activitatii bancare.
In concordanta cu statutul sau, BNR desfasoara urmatoarele operatiuni:
- emisiunea monetara;
- operatiuni cu societatile bancare si cu alte institutii de credit;
- operatiuni in contul statului;
- operatiuni valutare si cu aur;
- supravegherea bancara.
Actiunea de restructurare a activitatii BNR, initiata in anul 1999, se inscrie in strategia pe termen lung a bancii centrale, care isi propune sa devina o componenta a Sistemului European al Bancilor Centrale in anul 2007 si membra a eurosistemului la orizontul anilor 2011-2013.
In Europa exista mai multe modele de structurare organizatorica a bancii centrale,la extreme situandu-se Banca Frantei (cu un numar foarte mare de sucursale si cu o prezenta foarte vizibila in plan teritorial)si Banca Angliei (cu un numar modic de sucursale si cu externalizarea multor activitati). Banca Nationala a Romaniei a adoptat un model intermediar, considerand ca un numar de circa 20 de sucursale ar asigura, pe de o parte, o buna acoperire a celor 42 de judete, iar pe de alta parte,o structura suficient de flexibila si de eficienta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Operatiunilor de Creditare in Sistemul Bancar Romanesc.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!