Managementul Resurselor Umane si Metodele de Aplicare a Acestuia

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Este cunoscuta tuturor conceptia traditionala care intelegea resursa umana ca pe un cost si un izvor de amenintari, care considera ca dezvoltarea tehnologica este singura modalitate de a avea succes intr-un mediu competitiv. Acest concept a fost insa reinnoit deoarece se observa cum factorul uman este considerat o sursa de oportunitati, un factor strategic esential in dezvoltarea pe termen lung a organizatiei. Iar pentru ca din ce in ce mai multi intreprinzatori si manageri au inteles importanta factorului uman, managementul resurselor umane a inceput sa se dezvolte si sa devina o realitate, mai intai in companiile private, dar si in cele bugetare. 
Ca o consecinta a acestui fapt, in cadrul managementului resurselor umane s-a constientizat importanta procesului de recrutare si selectie a personalului, cu scopul de repartizare a numarului potrivit de oameni, cu competentele potrivite si la locurile potrivite pentru a se asigura succesul organizatiei. 
Daca in trecut, conducerea la nivelurile cele mai inalte ale organizatiilor era asigurata de indivizii ce apartineau unui anumit grup social sau familial, iar in organizatiile mici conducerea se transmitea din tata in fiu, in prezent importanta conducerii la orice nivel a devenit fapt recunoscut atat de teoreticieni, cat si de practicieni. Evolutia societatii a adus cu sine o multitudine de transformari- sociale, economice, politice, culturale, organizatorice- care au dus inevitabil la modificarea perspectivei de interpretare a selectiei personalului. 
M-am oprit in elaborarea acestei lucrari asupra unei parti importante din cadrul managementului resurselor umane. Deoarece tratarea subiectului de selectie a personalului necesita un spatiu mult mai larg, am ales sa ma concentrez asupra unui aspect delimitat in cadrul acestui proces, si anume selectia personalului de conducere, (in speta, in special) cu precadere pe folosirea metodei centrului de evaluare sau a assessment center-ului, cum mai este el denumit.
Motivatia alegerii temei prezente o constituie deplasarea centrului de greutate de pe executant pe conducator, fapt care a ridicat in fata selectiei personalului o multitudine de probleme noi, insa necesitatea rezolvarii acestor probleme a condus in acelasi timp la o (revolutionare) la inovatii in domeniu. 
Folosirea centrului de evaluare in selectia personalului de conducere este o metoda relativ noua in Romania, dovada fiind existenta informatiilor cu privire la acest proces intr-o masura mai mica in cartile autohtone din domeniu comparativ cu literatura de specialitate straina. 
Dupa parerea mea, aceasta metoda a inceput deja sa fie utilizata si la noi in proportii din ce in ce mai mari, fiind aplicata in special de catre companiile specializate in oferirea de servicii integrate de resurse umane in beneficiul clientilor pe care ii detin si care le solicita un astfel de serviciu. Nu este greu sa ne dam seama de ce s-a intamplat acest lucru: un proces eficient de selectie aduce cu sine indici pozitivi referitori la construirea unei echipe inchegate, durabile si puternice, rezultate notabile pentru firma, o motivatie mai profunda a angajatilor si, ca o consecinta directa a tuturor acestora, parasirea echipei de catre angajati intr-o proportie mai redusa.
Complexitatea unui astfel de proces este cauza pentru care este necesara contactarea unei firme specializate in aplicarea metodei. La nivel executoriu sunt selectate persoanele care au dezvoltate asa-numitele aptitudini operationale. Insa toate aceste capacitati isi pierd din importanta in activitatea de conducere, ponderea lor fiind redusa. In schimb, capata o mare semnificatie o noua categorie de aptitudini, numite aptitudini psihologice sau relationale. Acestea trebuie sa stea in atentia psihologului selectioner atunci cand selectioneaza personalul de conducere. Numai ca instrumentul necesar diagnosticarii lor este mult diferit fata de cel folosit de psihologia traditionala in investigarea aptitudinilor operationale.
Scopul lucrarii de fata este de a prezenta aspectele teoretice din spatele unui centru de evaluare, intr-un cuvant de a surprinde toate aspectele unui assessment center. Ma voi concentra apoi pe descrierea si analiza multitudinii de instrumente folosite si de a evidentia validitatea mai mare decat cea reiesita in urma unui interviu de selectie sau a evaluarii facute de un singur evaluator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Resurselor Umane si Metodele de Aplicare a Acestuia.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!