Managementul Riscului in Afaceri cu Aplicatii la Firma SC Classima SRL

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I. FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIND RISCUL 8
1.1.Definitia riscului 8
1.2.Riscul din perspectiva afacerilor 10
1.3.Factori generali de risc 11
1.4.Factori de risc intr-o afacere 12
1.5.Riscul si factorul uman 14
1.6.Evaluarea situatiei actuale 15
1.7.Noile tendinte ale riscului in afaceri 16
CAPITOLUL II. MANAGEMENTUL RISCULUI 18
2.1.Definitia managementului riscului 18
2.2.Evolutia managementului riscurilor 20
2.3.Clasificarea riscurilor din perspectiva managementului 23
2.4.Categorii de riscuri pentru antreprenori 35
2.5.Managerul de risc 36
2.6.Psihologia riscurilor 40
CAPITOLUL III. MANAGEMENTUL RISCULUI IN ASIGURARI 41
3.1.Clasificarea riscurilor pentru o firma de asigurari 41
3.2.Obiectivele si caracteristicile managementului riscului in activitatea de asigurari 46
3.2.1.Obiectivele managementului riscului in activitatea de asigurari 47
3.2.2.Caracteristicile managementului riscului in activitatea de asigurari 48
CAPITOLUL IV. EVALUAREA MANAGEMENTULUI RISCURILOR IN CADRUL SOCIETATII DE ASIGURARI CLASSIMA S.R.L. 49
4.1.Prezentarea generala a societatii 49
4.1.1.Caracterizarea firmei 49
4.1.2.Obiectul de activitate 50
4.1.3.Forme de asigurari practicate 50
4.1.4.Activitatea de reasigurare 52
4.2.Piata S.C. CLASSIMA S.R.L. 52
4.3.Promovarea firmei 54
4.4.Structura organizatorica a societatii 69
4.4.1.Componentele structurii organizatorice 69
4.4.2.Structura organizatorica operationala 71
4.5.Gestiunea financiara a firmei 71
4.5.1.Evolutia principalelor surse de venituri din cadrul firmei 73
4.5.2.Structura principalelor cheltuieli din cadrul firmei 75
4.5.3.Evolutia primelor de asigurare 79
4.5.4.Evolutia sumelor asigurate 80
4.5.5.Evolutia despagubirilor 82
4.6.Rezerve tehnice 84
4.7.Rezerve matematice 85
4.7.1.Comisioane 86
4.7.2.Numar de polite emise 87
4.7.3.Structura portofoliului 88
4.8.Evaluarea si gestionarea riscurilor care influenteaza activitatea intreprinderii 89
CONCLUZII 98
BIBLIOGRAFIE 100


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Cunoasterea foarte bine a situatiei economico-financiare a intreprinderii, aflata sub impactul direct al unui mediu inconjurator dinamic si in continua schimbare si actionarea cu masuri eficiente pentru a asigura si creste competitivitatea intreprinderii, sunt cerinte de baza la care trebuie sa raspunda un conducator prin activitatea desfasurata pentru a asigura cresterea intreprinderii.
Pentru a raspunde cat mai bine acestor cerinte, prezenta lucrare isi propune sa trateze unele aspecte de baza privind riscurile care pun in pericol functionarea normala si sanatoasa a unei societati de asigurari, cunoasterea modului de depistare a slabiciunilor economice ale acesteia, prin folosirea unor metode si tehnici adecvate si a unor indicatori economico-financiari de diagnosticare a activitatii. 
Pentru a intelege mai bine managementul riscului in afaceri, in prima parte a lucrarii este prezentat ce este riscul, cum evolueaza, cum este abordat si tipologia riscurilor care ne inconjoara in viata economica contemporana, apoi este definit si detaliat sistemul de management al riscurilor in afaceri, iar in ultima parte am aplicat practic analiza riscului la nivelul unei societati de asigurari.
Lucrarea de fata are ca scop principal prezentarea implicatiilor riscurilor si pericolelor asupra bunurilor si proprietatilor agentilor economici, diferitelor persoane juridice si a oamenilor, dar si a importantei activitatilor de evitare, prevenire, limitare si acoperire a acestora, necesare in cadrul unei economii de tip concurential, economie care este caracterizata prin riscuri si incertitudini la tot pasul.
In conditiile economiei de piata, incertitudinea este principalul factor care actioneaza asupra relatiilor economice, asupra existentei omului si asupra societatii in ansamblu. Astfel se poate afirma ca un fapt este cert, incertitudinea creata de riscurile care ne inconjoara si care nu poate fi doar evitata, prevenita sau limitata ci trebuie realizat un sistem de protectie si de acoperire eficient. Acest sistem a fost creat si este ceea ce numim generic asigurare.
Sistemul astfel creat acopera pierderile cauzate ca urmare a unor calamitati naturale precum cutremurul, fie ca are ca scop reluarea procesului de productie sau refacerea mediului ambiant deteriorat ca urmare a activitatii omului sau progresului tehnic. In acesta situatie, asigurarea are un rol definitoriu atat in toate sferele activitatii economice, la nivel macro si micro economic, dar si in existenta umana.
La aceste tipuri incertitudini si pericole, printre altele, este expusa si avutia sau averea persoanelor fizice si juridice care sunt tot mai mult afectate de diverse pericole.
In aceste conditii, asigurarile de bunuri si asiguratorii de bunuri, joaca un rol dominant in protejarea averii si avutiei oamenilor si persoanelor juridice.
Asiguratorul de bunuri, ca entitate specializata in protectia riscului devine un element de referinta in viata economica si sociala a unei societati.
Activitatea pe care asiguratorul de bunuri o desfasoara trebuie sa presupuna o administrare corespunzatoare a acestui tip de riscuri atat in beneficiul asiguratilor dar si pentru obtinerea de profit.
Fie ca este vorba de cuantificarea riscului, stabilirea primelor de asigurare, fructificarea fondurilor si rezervelor asiguratorului, cuvintele care trebuie sa defineasca activitatea acestuia din urma sunt prudentialitate, echilibru financiar si eficienta maxima.
De asemenea, principiile de dezvoltare durabila care sunt subiecte de discutie la nivel national si international nu fac altceva decat sa sublinieze rolul si importanta industriei asigurarii in cadrul acestei evolutii a omenirii si a civilizatiei. Conform acestor principii este necesara transmiterea si catre urmatoarele generatii a dreptului de folosinta si asupra a ceea ce inseamna componenta materiala a existentei umane. Fara existenta asigurarii care are ca scop refacerea bunurilor materiale distruse acest lucru nu ar fi posibil.
Asiguratorul de bunuri este o institutie care apartine nu numai actionarilor ci si asiguratilor, societatii in ansamblu sau, deoarece numai in conditiile in care aceasta institutie este stabila din punct de vedere financiar si se dezvolta si comunitatea va putea fi protejata.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana presupune o serie de procese si reglementari cu implicatii fundamentale asupra economiei asigurarilor de bunuri si a intregii economii. Concurenta si protectia asiguratilor sunt elementele ce vor caracteriza etapa post aderare in ceea ce priveste asiguratorii de bunuri.
In afara beneficiilor aderarii vor exista insa si costuri pe care asiguratorii de bunuri trebuie sa le identifice din timp in etapa de pre-aderare, pentru ca mai tarziu sa le poata suporta in conditii de eficienta. Criteriul de capital, spre exemplu, se va constitui intr-un impediment major in desfasurarea activitatii de catre asiguratorii de bunuri din Romania.
Extinderea Uniunii Europene face parte din procesul de globalizare, si ca orice proces are avantaje si dezavantaje. Unii vor profita de aceste avantaje in timp ce altii vor suporta costurile. Acesta este principiul economiei de piata, concurenta si eficienta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului in Afaceri cu Aplicatii la Firma SC Classima SRL.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!