Managementul si Conducerea

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins 1
Introducere 2
Capitolul 1.Managementul si conducerea 3
1.1. Managementul si managerul 3
1.2. Conducerea si conducatorul 7
1.3. Comparatie intre manager si conducator 11
Capitolul 2. Teorii ale stilurilor de conducere 15
2.1. Teoria lui Douglas McGregor 15
2.2. Teoria lui Henry Mintzberg 18
2.3. Teoria lui Rensis Likert 20
2.4. Teoria lui Tannenbaum si Schmidt 23
2.5. Teoria lui Kurt Zadek Lewin 28
2.6 Grila manageriala Blake Mouton 30
Capitolul 3. Perfectionarea muncii managerilor 32
Capitolul 4. Evaluarea satisfactiei profesionale a angajatilor oferita de catre 
conducatorii lor 39
4.1. Prezentarea institutiei 39
4.2. Prezentarea esantionului 41
4.3. Testarea ipotezelor 42
4.3.1. Prima ipoteza 42
4.3.2. A doua ipoteza 46
4.3.3. A treia ipoteza 51
Concluzii 55
Bibliografie 56


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Abordarile teoretice privind activitatea de conducere s-au dezvoltat de-a lungul timpului foarte mult. Activitatea de conducere este foarte importanta atat pentru organizatiile private cat si pentru institutiile publice de stat. De-a lungul timpului s-au format multe teorii cu privire la stilul de conducere pe care ar trebui sa-l adopte un conducator pentru a putea duce la indeplinire obiectivele stabilite ale organizatiei pe care o conduce.
Lucrarea de fata cuprinde patru capitole. In primul capitol am analizat o posibila diferenta intre caracteristicile personale ale unui manager si caracteristicile unui leader, considerand ca calitatea si eficacitatea unui conducator in activitatea sa este data si de caracteristicile personale de care dispune acesta. In cel de-al doilea capitol am folosit teoriile elaborate pentru stilurile de conducere posibile dintr-o organizatie. Pentru a defini cel mai bine stilul de conducere dintr-o organizatie am descris unele dintre cele mai importante stiluri elaborate de-a lungul timpului de cercetatori in management. In cel de-al treilea capitol am ales anumite procedee prin care un manager isi poate imbunatati performanta in organizatie. Acest lucru este necesar deoarece el trebuie sa se adapteze la orice situatie prin care trece organizatia la un anumit moment dat. Ultimul capitol se refera la un studiu realizat in Primaria din Campia Turzii , care incearca sa puna in practica teoria prezentata in capitolele precedente. Acest studiu se refera la definirea stilului de conducator existent in cadrul primariei si la multumirea angajatilor fata de conducatorii lor.
Am ales sa tratez aceasta tema, deoarece consider ca este o tema de actualitate si care are o relevanta foarte importanta. Asa cum se va putea observa in aceasta lucrare stilul de management adoptat de catre un conducator are un impact major asupra bunului mers al organizatiei si asupra personalului.
Capitolul 1. Managementul si conducerea
1.1 Managementul si managerul
Voi incepe prin a defini termenul de management, deoarece pentru a putea realiza acest capitol si implicit aceasta lucrare este necesara o intelegere buna a termenilor importanti din prezenta lucrare. ,,Din punct de vedere etimologic, cuvantul ,,management" deriva din latinescul ,,manus" care inseamna mana, manevrare, manipulare. In italiana s-a format cuvantul ,,manegio", adica prelucrare cu mana, iar prin intermediul cuvantului francez ,,manege" a ajuns in limba engleza sub forma verbului ,,to manage", care inseamna a conduce, a administra." Se poate spune -de asemenea- ca managementul este defapt un proces prin care se urmareste orientarea activitatii oamenilor pentru atingerea unor obiective comune.
Managementul reprezinta defapt actiunea de a conduce, de a gestiona, de a administra, de a incerca intr-o anumita masura manipularea oamenilor aflati in subordine din cadrul organizatiei in asa masura incat sa se poata atinge scopurile propuse dinaintea inceperii oricarui proces. Asadar managementul este un proces complex, dar finalitatea acestuia poate duce la atingerea si realizarea obiectivilor propuse ,in masura in care se respecta regulile, iar factorii perturbatori sunt eliminati din timp. De asemenea se poate spune ca : ,,Managing inseamna ideea de control financiar si de administrare". Cu toate ca cuvantul ,,management" provine din limba engleza, o definitie foarte buna este data si de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, si anume:
,,Management- 1.Activitatea si arta de a conduce. 2.Ansamblul activitatilor de organizare, de conducere si de gestiune a intreprinderilor. 3.Stiinta si tehnica organizarii si conducerii unei intreprinderi". Odata cu dezvoltarea societatii omenesti, preocuparile pentru acest domeniu au ajuns sa fie din ce in ce mai mari, astfel managementul a inceput sa fie considerat ca o forma specifica de munca intelectuala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul si Conducerea.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!