Manipularea Cecurilor Electronice in Sistemele de Internet Banking

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1:Internetul - platforma de comunicatie pentru sistemele bancare
1.1 Internetul - canal de acces la servicii on-line
1.2 Beneficiile utilizarii Internetului ca mediu pentru serviciile bancare
1.3 Arhitectura unui sistem de Internet Banking
1.4 Riscurile Internet Banking
Securitatea transferurilor de informatii
Comunicatiile prin e-mail
Verificarea informatiilor furnizate de client
Standardele Internet Banking
1.5 Aspecte privind securitatea tranzactiilor
CAPITOLUL 2:Securitatea informatiei in Internet
2.1 Economia Internet
2.2 Importanta tehnologiilor de securitate a informatiei
2.3 Criptografia si securitatea informatiilor
CAPITOLUL 3:ARHITECTURA CECULUI ELECTRONIC
3.1 Cecul electronic
3.2Ce este cecul electronic
3.3 Conceptul cecului electronic
3.4. Sistemul platitor - platit
3.4.1.1. Interfata de retea
3.4.1.2. Procesarea facturilor primite
3.4.1.3. Directorul platilor
3.4.1.4.Interfata conturilor
3.4.1.5. Interfata utilizatorului
3.4.1.6. Scrierea ceurilor
3.4.1.7. Inregistrarea cecurilor
3.4.2.1.Verificarea cecurilor
3.4.2.2. Impachetarea si procesarea cecului electronic.
CAPITOLUL 4:Tehnologii folositela realizarea aplicatiei Web
4.1 HTML
4.2 JavaScript
4.3 Java Servlets si Java Server Pages
4.4 JDBC - Java Database Connectivity
4.5 Securitatea in Java SDK 1.4
4.6 Apache Tomcat web server
4.7 My Sql database server
CAPITOLUL 5:Aplicatia Web
5.1 Descrierea aplicatiei
5.2 Proiectarea aplicatiei
CAPITOLUL 6:Concluzii
Bibliografie
Glosar de termeni


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Societatea umana cunoaste in momentul de fata una din cele mai profunde transformari din intreaga ei existenta, in care informatica joaca un rol determinant. Daca deceniul trecut a fost marcat de aparitia si perfectionarea calculatoarelor personale, usor accesibile si la preturi din ce in ce mai scazute, deceniul anilor '90 este caracterizat de conectivitatea tot mai pronuntata, adica fuziunea dintre calculatoare si comunicatii: cele mai multe calculatoare sunt folosite azi in interconectare, in retele locale - LAN si in retele de arie larga - WAN, ceea ce confera informaticii un rol determinant in asigurarea legaturilor stiintifice, de afaceri, bancare sau de natura umana intre persoane si institutii. 
Traim astazi intr-o lume in care sute de milioane de calculatoare, deservind utilizatori foarte diversi, sunt interconectate intr-o infrastructura informatica globala, numita de ziaristi si Cyberspace ("Spatiul Cibernetic"). Specialistii cauta si gasesc, cu o viteza de-a dreptul incredibila, solutii tehnice pentru dezvoltarea capacitatii de comunicatie a calculatoarelor si pentru sporirea calitatii serviciilor de retea oferite. In acelasi timp societatea se adapteaza din mers noilor tehnologii informatice, invatand sa traiasca in aceasta lume noua, dominata de calculatoare si comunicatii intre acestea. Internet-ul, cea mai ampla retea de retele de calculatoare din lume, care se apreciaza ca are cateva zeci de milioane de utilizatori zilnic, interconectand peste 30 de mii de retele de pe tot globul si peste 2.5 milioane de computere, reprezinta embrionul a ceea ce se cheama information superhighway ("autostrada informatica"). 
Dezvoltarea comertului electronic tinde sa formeze o noua economie mondiala, electronica, in care sansele producatorilor din tarile cu o infrastructura mai slab dezvoltata sunt mult mai mari decat in economia clasica, mijloacele electronice de promovare a produselor avand costuri similare, indiferent de granitele geografice. Inteligenta, creativitatea, calitatea interfetelor soft si seriozitatea firmelor care adera la comertul electronic vor fi probabil atuurile principale ale afirmarii in noua retea economica. In acest context, economia electronica va fi, probabil, una din sansele tarilor in curs de dezvoltare.
Trebuie remarcat insa ca, odata cu integrarea in cotidian a tehnologiilor electronice de informare si comunicare, au aparut si probleme legate de lipsa de responsabilitate in utilizarea libera si perfect echitabila a facilitatilor din Internet. Cu cat se vor dezvolta mai mult tehnologiile de comunicatie, aspectele si problemele generale ale societatii - etice, sociale, economice, religioase sau chiar politice, inclusiv problemele infractionale, se vor deplasa si in aceasta sfera, primind noi forme de exprimare. 
Retelele de calculatoare sunt structuri deschise, la care se pot conecta un numar mare si uneori necontrolat de calculatoare. Complexitatea arhitecturala si distributia topologica a retelelor conduc la o marire necontrolata a multimii utilizatorilor cu acces nemijlocit la resursele retelei - fisiere, baze de date, routere etc. - de aceea putem vorbi de o vulnerabilitate a retelelor ce se manifesta pe variate planuri. Din aceasta cauza, un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor pe Internet, il constituie securitatea informatiilor. 
Nevoia de securitate si de autenticitate, apare la toate nivelele arhitecturale ale retelelor. In contextul afacerilor, informatia si procesele pe care se sprijina sistemele si retelele informatice sunt subiecte deosebit de importante. Cele trei caracteristici de baza ale informatiei, anume confidentialitatea, integritatea si disponibilitatea, sunt esentiale pentru mentinerea competitivitatii, profitabilitatii, legalitatii si imaginii comerciale ale unei organizatii. 
Utilizatorii situati la mari distante trebuiesc bine identificati - in mod tipic prin parole. Din nefericire, sistemele de parole au devenit vulnerabile, atat datorita hacker-ilor care si-au perfectionat metodele cat si datorita alegerii necorespunzatoare a parolelor de catre utilizatori. 
De asemenea, utilizatorii vor sa se asigure ca posta electronica, de exemplu, soseste chiar de la persoana care pretinde a fi expeditorul. Uneori utilizatorii, mai ales cand actioneaza in numele unor firme, doresc asigurarea caracterului confidential al mesajelor transmise. In tranzactiile financiare, alaturi de autenticitate si confidentialitate, un loc de mare importanta il are si integritatea mesajelor, ceea ce inseamna ca mesajul receptionat nu a fost alterat in timpul tranzitiei prin retea. In tranzactiile de afaceri este foarte important ca odata receptionata o comanda, aceasta sa fie nu numai autentica, cu continut nemodificat, dar sa nu existe posibilitatea ca expeditorul sa nu o mai recunoasca, adica sa se respecte proprietatea de nerepudiere. 
In aceste circumstante, securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale ceea ce numim Cyberspace. Analistii acestui concept au sesizat o contradictie aparenta (antinomia) intre nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte, si necesitatea asigurarii confidentialitatii si autentificarii datelor la calculatoare si retele, pe de alta parte. 
Domeniul relativ nou al securitatii informatice cauta o serie de solutii tehnice pentru rezolvarea acestei contradictii. Viteza si eficienta pe care o aduc comunicatiile instantanee de documente si mesaje (posta electronica, mesagerie electronica, transfer electronic de fonduri, etc.) actului decizional al managerilor care actioneaza intr-o economie puternic concurentiala, conduc la un fel de euforie a utilizarii retelelor, bazata pe un sentiment fals de securitate a comunicatiilor, care poate transforma potentialele castiguri generate de accesul la informatii, in pierderi majore cauzate de furtul de date sau de inserarea de date false sau denaturate.
In momentul de fata, impotriva incercarilor de utilizare frauduloasa a facilitatilor din Internet sunt implementate mecanisme hard si soft care au ca obiectiv securitatea retelei; acestea previn accesul neautorizat si furturile de informatii, precum si tentativele de frauda in procesele de informare / comunicare si mai ales in tranzactiile financiare si comerciale desfasurate pe cale electronica.
Impactul pozitiv al mijloacelor electronice de informare si comunicare este esential, are un rol masiv in crearea noii societati informationale si prevaleaza asupra unor neajunsuri care, in ultima instanta, nu sunt deloc noi pe plan social ci doar au dobandit forme electronice.
CAPITOLUL 1:
INTERNETUL - PLATFORMA DE COMUNICATIE PENTRU SISTEMELE BANCARE
1.1 Internetul - canal de acces la servicii on-line
Pana de curand, sucursala bancara era considerata principalul canal de livrare pentru serviciile bancare. In ultimii ani insa canalele neconventionale au castigat teren in preferintele clientilor, datorita in special: 
-Costurilor crescute pentru construirea sucursalelor bancare. 
-Costurilor de livrare mari prin canale conventionale. 
-Scaderii costurilor comunicatiilor si echipamentelor. 
-Cererii crescute pentru servicii mai bune si mai facile. 
Astfel clientul are libertatea de a alege dintr-o gama larga de canale ca: ATM, telefon, terminal la distanta, terminal POS, Video Kiosk, telefon mobil, Internet.
Datorita extinderii sale rapide, Internetul aduce noi oportunitati pentru industria bancara. Posibilitatile de dezvoltare sunt uriase. 
Astfel canalele neconventionale au dus la aparitia conceptului de BANCA VIRTUALA, definita de revista Banking Technology ca ,,banca in care contactul poate fi facut printr-o varietate de canale, dar mentinand aceeasi interfata si accesand aceleasi servicii".


Fisiere in arhiva (2):

  • Manipularea Cecurilor Electronice in Sistemele de Internet Banking
    • Manipularea Cecurilor Electronice in Sistemele de Internet Banking.doc
    • Manipularea Cecurilor Electronice in Sistemele de Internet Banking.ppt

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Anderson K., Criminal Threats to Business on the Internet, A White Paper, 1999
B. Forta E., Smith S., Stirling L., Kim R., Kerr D., Aden A. Lei, Dezvoltarea aplicatiilor JavaServer Pages, Editura Teora, Bucuresti, 2002
Dollinger Robert, Utilizarea sistemului Sql Server, Editura Albastra, Cluj-Napoca, 2001 
IT Governance Institute, Information Security Governance: Guidance for Boards of Directors and Executive Management, 2001.
Power R., Current and Future Danger, Computer Security Institute, San Francisco, California, 1995
Richard Wagner, R. Allen Wyre, JavaScript, Editura Teora, Bucuresti 2001
Simson Garfinkel, Gene Spafford, Practical Unix and Internet Security, Second Edition, Published by O'Reilly&Associates, Inc., 1997
Teodoru Gugoiu, HTML prin exemple, Bucuresti, 2001
Victor-Valeriu Patriciu, Securitatea informatica in Unix si Internet, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998
Victor-Valeriu Patriciu, Criptografia si securitatea retelelor de calculatoare cu aplicatii in C si Pascal, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998.
Milton m. Andreson, The Electronic Check Arhitecture, Version 1.0.2. September 1998, Financial Services Technology Consortium,
Victor-Valeriu Patriciu, Sisteme Electronice de Plati, PC Report 83, august 1999
Sheweta Shasin , Web securitz Basics, Premier Press, 2003


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!