Masurile Educative si Evolutia lor in Dreptul Penal Romanesc

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul I: Consideratii introductive privind reflectarea starii de minoritate pe planul legislatiei penale. pag. 1
Capitolul II: Evolutia sanctionarii minorilor pana in prezent. pag. 14
Sectiunea I : Reglementari anterioare anului 1936. pag. 15
Sectiunea a II-a : Codul penal de la 1936. pag. 17
Sectiunea a III-a : Reglementarea Codului penal din 1968. pag. 19
Sectiunea a IV-a : Decretul nr. 218/1977. pag. 22
Sectiunea a V-a : Legea nr. 104/1992 si Legea 140/1996. pag. 26
Capitolul III :Cadrul legal al sanctionarii minorului prin masuri educative in legislatia in vigoare . pag. 30 
Sectiunea I : Masurile educative neprivative de libertate. pag. 32
Subsectiunea I.1 : Mustrarea . pag. 32
Subsectiunea I.2 : Libertatea supravegheata. pag. 35
Sectiunea II : Masurile educative privative de libertate. pag. 43
Subsectiunea II.1 : Internarea intr-un centru de reeducare. pag. 43
Subsectiunea II.2 : Internarea intr-un institut medical-educativ. pag. 47
Capitolul IV : Probleme speciale
Sectiunea I. Perspective legislative. Conceptia Noului Cod Penal(Legea nr. 286/2009). pag. 50
1. Masurile educative neprivative de libertate . pag. 51
A. Stagiul de formare civica . pag. 53
B. Supravegherea . pag. 54
C. Consemnarea la sfarsit de saptamana . pag. 54
D. Asistarea zilnica . pag. 55
2.Masurile educative privative de libertate . pag. 56
A. Internarea intr-un centru educativ . pag. 56
B. Internarea intr-un centru de detentie . pag. 57
Sectiunea II. Elemente de drept comparat. Sanctionarea infractorilor minori in alte sisteme de drept . pag. 60
Concluzii . pag. 71
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul I 
Consideratii introductive privind reflectarea starii de minoritate pe planul legislatiei penale
Problema raspunderii penale a minorilor si problema prevenirii si combaterii delincventei juvenile a constituit si inca constituie un capitol controversat si dificil din materia dreptului penal si a procedurii penale. Discutiile sunt intretinute de realitatea infractionala din randul tineretului, datorata lipsei capacitatii depline de intelegere a faptelor lor antisociale si lipsei de experienta de viata. Societatea se vede in situatia de a se apara in fata unor tineri care nu inteleg semnificatia faptelor pe care le savarsesc, iar tinerii nu inteleg necesitatea societatii de a se apara. 
Dificultatea in acest domeniu o reprezinta stabilirea exacta a varstei de la care minorii ar trebui sa raspunda penal. Ideea generala este de a ridica aceasta limita de varsta, cu scopul de a scoate de sub protectia legii un numar de tineri, carora nu li se va aplica legea penala, oferindu-li-se astfel o mai buna metoda de reeducare si prevenire in privinta savarsirii de noi infractiuni. Altfel spus, se incearca indreptarea lor prin alte mijloace decat aplicarea unei pedepse.
In legislatia penala romana, problema minoritatii in materie penala este tratata de Codul Penal, in "Partea generala", "Titlul V ", in capitolul numit "Minoritatea". Astfel, legiuitorul roman a consacrat, in art. 99, limitele raspunderii penale a minorului : 
o alin.1 : Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal.
o alin.2 : Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal, daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant.
o alin.3 : Minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal.
Astfel, constatam ca legiuitorul roman consacra raspunderea penala a minorilor, conditionata insa de constatarea, pentru cei care aveau 14 ani, dar nu implinisera inca 16 ani, a existentei discernamantului in momentul savarsirii faptei, adica a aptitudinii minorului de a intelege si voi producerea rezultatului, raportata la fapta concret savarsita. Prezumtia de incapacitate care opereaza in acest caz este una relativa, putand fi inlaturata prin dovada existentei discernamantului la data comiterii faptei. 
Aceasta este asadar o fapta prevazuta de legea penala si nu o infractiune, neconstituind temei legal pentru angajarea raspunderii penale. Pentru minorii care implinisera 16 ani la data producerii faptei nu se cere indeplinirea niciunei alte conditii suplimentare, in materie operand o prezumtie legala absoluta de capacitate. 
Pentru aplicarea legii penale, in materia care ne intereseaza, limita de varsta trebuie indeplinita la data savarsirii faptei si nu la data descoperirii faptei sau in timpul judecatii. De asemenea, in cazul infractiunilor continue, continuate si de obicei, intereseaza momentul epuizarii, pentru ca in raport de aceasta data se verifica starea de minoritate a faptuitorului.
Minoritatea - cauza care inlatura 
caracterul penal al faptei
In articolul 50 Cod penal este prezentata cauza care exclude infractiunea ce ne intereseaza in aceasta lucrare, si anume, minoritatea faptuitorului : nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal. 
Aceasta stare a faptuitorului il impiedica sa devina subiect activ al infractiunii, intrucat una dintre conditiile cerute este aceea a capacitatii, adica aptitudinea persoanei de a-si da seama de caracterul si semnificatia sociala a actelor sale de conduita si de a-si dirija in mod liber vointa in raport cu aceste acte. Este normal sa se intample asa, din moment ce dezvoltarea psiho-fizica a persoanei se dobandeste in mod treptat, existand astfel o perioada in viata persoanei care nu este caracteristica responsabilitatii. 
Potrivit celor doua articole care opereaza in aceasta materie, pe de o parte art. 99 Cod penal, alin. 1 si 2, in care se prevede ca minorul care nu a implinit varsta de 14 ani, sau cel care are intre 14 si 16 ani, dar actioneaza fara discernamant, nu raspunde penal si pe de alta parte art. 50 Cod penal, in care se prevede ca nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal, rezulta clar ca starea minorului care actioneaza in aceste conditii se incadreaza in una din cauzele care exclud caracterul penal al faptei. 
Spre deosebire de iresponsabilitate, unde incapacitatea psiho-fizica este datorata alienatiei mintale ori altor cauze care determina aceasta stare anormala, in cazul minoritatii starea de insuficienta psiho-fizica este una normala si se datoreaza varstei fragede.


Fisiere in arhiva (3):

  • 1.prima pagina si plan.doc
  • 2.masurile educative si evolutia lor in sistemul dr.pen. rom..doc
  • 3.bibliografie.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

I. Cursuri, manuale, tratate
1. BASARAB Matei, Viorel PASCA, Gheorghita MATEUT, Constantin BUTIUC, Codul penal comentat, Vol. I. Partea generala, Editura Hamangiu, 2007 ;
2. BICA Gheorghe, GRIGA Ioan, GAVRIL Paraschiv, GHEORGHE Alecu Drept penal. Partea Generala, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2008 ;
3. BULAI Constantin, Drept penal, Partea generala, vol III, Bucuresti, 1982;
4. BULAI Constantin, Drept penal roman, vol. II, Casa de Editura si Presa "Sansa", Bucuresti, 1992 ;
5. BULAI Costica, BULAI Bogdan N., Manual de drept penal. Partea generala, Editura Universul Juridic, 2007 ;
6. BULAI Costica, Avram FILIPAS, Constantin MITRACHE, Institutii de drept penal. Curs selectiv pentru licenta 2001-2002, Editura Trei, Bucuresti, 2001 ;
7. DONGOROZ Vintila, Drept penal, Bucuresti, 1939, Editura Tiraju-Institut de arte grafice, 1939 ;
8. DONGOROZ Vintila, Siegfried KAHANE, Ion OANCEA, Iosif FODOR, Nicoleta Iliescu, Cconstantin BULAI, Rodica STANOIU, Victor ROSCA, Explicatii II, Explicatii teoretice ale codului penal al RSR, vol. III, Ed. Academiei, Bucuresti, 1970 ;
9. GIURGIU Narcis, Drept penal general; doctrina, legislatie,jurisprudenta, Editura Sunset, Iasi, 1997 ;
10. OANCEA I., Drept executional penal, Editura All, Bucuresti, 1996 ;
11. RAMUREANU Virgil, Codul Penal al Romaniei comentat. Parte speciala, volumul II, Editura Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1975 ;
12. STANOIU Rodica-Mihaela, GRIGA Ioan , DIANU Tiberiu, Drept penal.Parte generala, Editura Hyperyon XXI, Bucuresti, 1992 ;
13. STRETEANU Florin, Tratat de drept penal, parte generala, vol. I, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2008 ;
14. TANOVICEANU I., Curs de drept penal, Bucuresti, 1912 ;
15. TEODORESCU Iulian, Curs de drept penal, Bucuresti, 1926 ;
16. VASILIU Theodor (colectiv), Codul penal al Romaniei comentat si adnotat, partea generala, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1972 ;
17. Volonciu N., Tratat de drept procesual penal, vol II, Editura Paideia, Bucuresti, 1994 ;
18. ZOLYNEAK Maria, Drept Penal, Editura Fundatiei "Cheamarea", Iasi, 1993 ;
19. ZOLYNEAK Maria, Maria MICHINICI, Drept penal, partea generala, Editura Fundatiei "Chemarea", Iasi, 1999 ;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!