Mecanisme Internationale Regionale de Protectie si Promovare a Drepturilor Omului

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I
MECANISME INTERNATIONALE REGIONALE DE PROTECTIE SI PROMOVARE A DREPTURILOR OMULUI
1.1 CONSILIUL EUROPEI 3
1.2. CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI 5
1.3 SISTEMUL EUROPEAN DE PROTECTIE A DREPTURILOR OMULUI 6 
1.3.1 Comisia Europeana a Drepturilor Omului 6
1.3.2 Procedura in fata Comisiei Europene a Drepturilor Omului .6
1.3.3 Curtea Europeana a Drepturilor Omului 7
1.3.4 Carta Sociala Europeana 11
1.4 ORGANIZATIA PENTRU SECURITATEA SI COOPERAREA IN
EUROPA (O.S.C.E.) 13
1.4.1 Procesul O.S.C.E 15
1.4.2 Actul final de la Helsinki nu este un tratat 15
1.4.3 Catalogul Organizatiei pentru Securitatea si Cooperarea in Europa al drepturilor 16
1.4.4 Mecanismul Dimensiunii Umane al O.S.C.E 17
1.5 INALTUL COMISAR PENTRU MINORITATI NATIONALE 17
CAPITOLUL 2
CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE
2.1 STRUCTURA SI STATUTUL MEMBRILOR 19
2.2. ORGANIZARE SI FUNCTIONARE 20
2.3 ROLUL CURTII DE JUSTITIE 21
2.4 TRIBUNALUL DE PRIMA INSTANTA 22
2.4.1 Componenta, organizare si functionare 22
2.4.2. Competenta Tribunalului de prima instanta -TPI 22
2.5 TRIBUNALUL FUNCTIEI PUBLICE A UNIUNII EUROPENE 23
2.6 CURTEA DE CONTURI 24
2.6.1. Componenta si functionarea Curtii de Conturi 24
2.6.2 Atributiile Curtii de Conturi 26
2.7 BANCA CENTRALA EUROPEANA (BCE) 25
2.8 ORGANE COMUNITARE 25
2.8.1 Comitetul economic si social (CES) 25
2.8.2 Comitetul regiunilor 26
2.8.3 Banca Europeana de Investitii (BEI) 26
2.9 ACTIVITATEA CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI IN SOLUTIONAREA CAZURILOR-CAZUL GOLDER 26 
CAPITOLUL 3
ASPECTE JURIDICE A COMISIEI SI CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
3.1 REGIMUL INSTITUTIONAL EUROPEAN AL PROTECTIEI DREPTURILOR OMULUI 36
3.2 UNELE SPECIFICITATII ALE COMISIEI EU!ROPENE A DREPTURILOR OMULUI SI A CURTII 41
3.3 PROCEDURA IN FATA CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI 42
3.4 ASPECTE RELEVANTE DIN PRACTICA JURIDICA A COMISIEI SI CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI 43 
CONCLUZII 65
BIBLIOGRAFIE 67


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Curtea Europeana a Drepturilor Omului, organ jurisdictional care, dupa stabilirea competentei in cauza respectiva, decide in legatura cu incalcarile despre care a fost sesizata. Ea va putea, in mod suveran, pe baza probelor care se administreaza, sa stabileasca daca a existat sau nu o incalcare a drepturilor omului si va acorda celui prejudiciat o satisfactie echitabila. Hotararea Cutii este definitiva, nerecurabila si obligatorie pentru parti. Hotararea va fi transmisa Comitetului de Ministri care va urmari executarea ei.
Instrument juridic de larga rezonanta, Conventia Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un instrument fundamental pe linia protectiei si garantarii drepturilor omului, atat prin procedura instituita, cat si prin larga arie de drepturi si libertati carora li se consacra recunoasterea si garantarea. 
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg. El este compus dintr-un numar de judecatori egal cu cel al statelor membre ale Consiliului Europei care au ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Acestea sunt astazi in numar de 46. Judecatorii actioneaza la Curte cu titlu individual si nu reprezinta nici un stat. Pentru tratarea plangerilor, Curtea este asistata de o grefa compusa in special din juristi care provin din toate statele membre (numiti si "referenti"). Acestia, complet independenti de tara lor de origine, nu reprezinta nici reclamantii nici statele.
Curtea aplica prevederile Conventiei europene a drepturilor omului. Verificarea respectarii de catre state a drepturilor si garantiilor prevazute de Conventie, reprezinta misiunea Curtii. In acest sens, aceasta trebuie sesizata printr-o plangere (denumita "cerere") depusa de persoane sau, uneori, de state. In cazul in care Curtea constata o incalcare a unuia sau a mai multor drepturi de catre un stat membru, aceasta emite o hotarare. Hotararea este obligatorie, ttara in cauza fiind obligata sa o execute.
Conventia este un tratat international prin care numeroase state europene (47 in prezent) au cazut de acord sa protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetatenilor. Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia insasi, precum si in protocoalele nr. 1, 4, 6, 7 si 13, la care o parte dintre state au subscris.
CAPITOLUL I
MECANISME INTERNATIONALE REGIONALE DE PROTECTIE SI PROMOVARE A DREPTURILOR OMULUI.
1.2 CONSILIUL EUROPEI 
Consiliul Europei, creat la 5 mai 1949, la Londra este organizatia interguvernamentala regionala al carei scop este sa realizeze o uniune mai stransa intre membrii sai, in vederea "promovarii si protejarii idealurilor si principiilor care constituie patrimoniul lor comun si favorizarii progresului lor economic si social, cu deosebite prin apararea si dezvoltarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale" Statele fondatoare ale acestei organizatii au fost: Marea Britanie, Franta, Belgia, Danemarca, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda si Suedia la care s-au adaugat Grecia, Turcia, Islanda, R.F. Germania, Austria, Cipru, Elvetia, Malta, Portugalia, Spania si alte state, iar in ultima perioada Ungaria, Polonia, Letonia, Estonia, Slovenia, Cehia, Bulgaria si Romania. Ca urmare a primirii succesive de noi state, in decursul anilor, Consiliul Europei a ajuns, in prezent, la 32 de state membre a acestui mecanism international de protectie a drepturilor omului.
Statutul Consiliului Europei prevede o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca statele care doresc sa devina membre ale acestei organizatii. Potrivit art.3 alin.1,"Fiecare membru al Consiliului Europei trebuie sa accepte principiile statului de drept si principiul in virtutea caruia fiecare persoana aflata sub jurisdictia sa trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile fundamentale ale omului".In alineatul 2 al aceluiasi articol se precizeaza ca"Fiecare membru se angajeaza sa colaboreze in mod sincer si efectiv in realizarea scopului Consiliului".
Calitatea de membru al Consiliului Europei o poate dobandi orice stat, care este considerat ca este in masura sa se conformeze prevederilor statutului si care are vointa de a le realiza in practica 
Dupa prabusirea regimurilor comuniste din centrul si estul Europei, Consiliul Europei a hotarat crearea statutului de invitat special pentru tarile din Europa centrala si de est. Romania a beneficiat de statutul de invitat special la 1 februarie 1991, iar la 28 septembrie 1993 a dobandit calitatea de membru cu drepturi depline al Consiliului Europei. In prezent, statutul de invitat special il au urmatoarele tari: Albania, Belarus, Croatia, Letonia, Macedonia, Republica Moldova, Rusia si Ucraina.
Sistemul drepturilor omului al Consiliului Europei isi are izvorul juridic in doua tratate: Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta Sociala Europeana. Conventia garanteaza drepturi civile si politice de baza, iar Carta statueaza un catalog de drepturi economice si sociale. Ambele tratate stabilesc cadrul institutional pentru supravegherea respectarii obligatiilor asumate.
Pentru indeplinirea menirii sale, Consiliul are doua organe principale si anume; Comitetul de Ministri si Adunarea Parlamentara, asistata de Secretariatul consiliului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanisme Internationale Regionale de Protectie si Promovare a Drepturilor Omului.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!