Mecanizare. Automatizare. Robotizare

Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul 1
Mecanizare, automatizare, robotizare
Concepte generale
O societate industrializata avansata presupune o automatizare flexibila si robotizarea proceselor tehnologice, in care manipulatoarele si robotii au un rol determinat. Avand in vedere faptul ca robotii sunt flexibili si versatili, avand libertati de miscare asemanatoare membrelor superioare ale fiintelor umane, utilizarea lor aduce numeroase avantaje economice si sociale, precum: cresterea productivitatii, umanizarea vietii muncitorilor, prevenirea accidentelor de munca, realizarea unor lucrari de calitate superioara si recuperarea mai rapida a investitiilor.
La mijlocul anilor 60, robotii puteau utiliza cateva programe inregistrate, controlul fiind asigurat in mod continuu pe intreaga durata a operatiilor executate. Tot in aceasta perioada s-au dezvoltat laboratoarele de cercetari in domeniul roboticii. In anul 1968 specialistii au facut legatura intre un robot si un calculator PDP-6 de uz general, realizandu-se primul robot flexibil.
In anii 70, odata cu dezvoltarea puternica a informaticii s-au pus la punct roboti programabili, iar in cursul anilor 80 si-au facut aparitia roboti dotati cu perceptii senzoriale, dandu-se un impuls important roboticii pe plan mondial, in general, si roboticii industriale in special. In aceasta perioada au inceput lucrarile pentru obtinerea robotilor care sa detina putere de calcul suficienta pentru a face posibila modificarea comportarii lor ca raspuns la stimulii din mediul inconjurator.
Trecand ina eforturile omului pentru obtinerea bunurilor materiale necesare, se poate spune ca activitatea umana a parcurs trei etape:
Etapa mecanizarii, in care omul este preocupat de a reduce la minim efortul sau fizic. Aceasta a inceput cu crearea primelor unelte si continua si in prezent, cand omul a realizat mijloace care sa-i permita atat reducerea efortului fizic, cat si a celui intelectual. In acesta etapa, realizarea oricarui proces de productie este conditionata de activitatea umana.
Etapa automatizarii, in care omul s-a preocupat sa gaseasca solutii care sa reduca sau sa elimine complet interventia sa directa. Astfel, prin automatizare, omului ii ramane doar rolul de
Universitatea ,,TRANSILVANIA" din
Brasov
Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor
Program de studiu IMMA
PROIECT de DISERTATIE
Pagina 2
conducere si supraveghere, deci o activitate de ordin intelectual. Automatizarea s-a impus in conducerea proceselor continue, a liniilor de asamblare complexe, in pilotarea vehiculelor moderne (avioane, vapoare, nave spatiale), conducerea centralelor electrice (in special cele nuclearo-electrice), in medicina etc. extinzandu-se astazi in toate domeniile (transporturi, servicii, agricultura, casnic, agrement s. a.)
Etapa robotizarii si cibernetizarii, in care omul este preocupat de a reduce sau a elimina chiar si activitatea de conducere a proceselor automatizate. Aceasta a fost posibila prin realizarea unor echipamente capabile sa efectuze operatii de gandire logica, caracteristica activitatii industriale.
Aceste etape au aparut succesiv, pe masura cunoasterii mai profunde a realitatii obiective, dar ele nu se elimina, in prezent desfasurandu-se in paralel.
Efectele tehnico-economice obtinute prin automatizarea proceselor tehnologice sunt urmatoarele:
- cresterea randamentului utilajelor, a instalatiilor, datorita reducerii timpului de pornire si atingere a regimului optim de functionare, precum si a respectarii acestui regim, a reducerii timpului de stationare datorita opririi accidentale;
- scoaterea omului din medii agresive chimic, radioactiv, termic, fonic, de la inaltimi si adancimi mari etc.;
- reducerea consumurilor specifice de materiale si de energie datorita respectarii riguroase a parametrilor de lucru si exploatarii instalatiei in regim optim;
- imbunatatirea calitatii produselor, reducerea numarului de rebuturi;
- cresterea duratei de functionare a utilajelor prin indepartarea suprasolicitarilor, a socurilor de exploatare, eliminand uzura prematura;
- reducerea efectelor poluante asupra mediului ambiant datorita incadrarii in limitele prescrise de functionare, controlul asupra substantelor eliminate din sistem, blocarea automata a instalatiei in caz de eliminare a unor noxe, avertizarea in caz de avarie etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanizare. Automatizare. Robotizare.pdf

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!