Mesianismul

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Ideea mesianica ia nastere odata cu inceputul neamului omenesc. Ceea ce a provocat doctrina despre reformatorul sufletului omenesc a fost necesitatea unei reactii radicale impotriva factorilor ce au produs o atat de accentuata suferinta sociala.
"Autorii cartilor Vechiului Testament se fac ecoul vointei divine si vestesc treptat ca omul va iesi din acea stare de barbarie. Astfel, de la intaia carte a Vechiului Testament, persoana Mantuitorului promis se vede anuntata ca un fir rosu de-a lungul istoriei pana ce se arata lumii ca Fiu al lui Dumnezeu. Insa mesianismul nu este un apanaj propriu numai Vechiului Testament, caci idei mesianice gasim si in literaturile religioase sau profane ale multor popoare." 
Profetiile mesianice desemneaza raspunsul omului la insuccesele si imperfectiunile sale, impreuna cu dorinta si preocuparile sale de a se uni cat mai mult cu divinitatea. Ele constituie acel izvor viu si nesecat din care poporul evreu isi adapa intr-una sperantele si asteptarile sale intr-un viitor mai bun si binecuvantat de Iahve. 
Profetiile mesianice au avut ca scop anuntarea venirii lui Mesia, cel care va fi reprezentantul lui Iahve si prin care se va realiza mantuirea oamenilor. Ele apare odata cu inceputul neamului omenesc. De la intaia carte a Vechiului Testament, persoana Mantuitorului promis se vede anuntata ca un fir rosu de-a lungul istoriei pana ce se arata lumii ca Fiu al lui Dumnezeu. 
Dupa Isaia Ebed-Iahve este Fiul lui Dumnezeu care se supune vointei Tatalui si primeste sa se jertfeasca pentru mantuirea neamului omenesc, iar ,,Duhul Meu" pe care Dumnezeu Tatal il va pune peste ,,Alesul" Sau este Duhul Sfant. El Il va lumina pe Dumnezeu Cuvantul pentru a raspandi popoarelor legea care le va asigura mantuirea.
Mesianismul (conceptul mesianic) poate fi definit ca speranta sau asteptarea cu privire la venirea unui Mantuitor sau Salvator personal, cunoscut sub numele de Mesia (Mesiah) si a unei ere mesianice care va fi instaurata de catre Salvatorul Mesianic. Era mesianica, instituita de Mesia, va fi caracterizata prin domnia lui Dumnezeu asupra intregului univers terestru si prin pace, prosperitate si bunastare pentru Israel. De remarcat este faptul ca o data cu dezvoltarea gandirii mesianice, proces desfasurat in cadrul mai multor etape, s-a ajuns la atribuirea unui character universal mesianismului. Astfel se considera ca efectele acestei epoci vor fi resimtite intr-un mod pozitiv de catre celelalte natiuni. 
In gandirea iudaica prin termenul Masiah - "Unsul" (ebr. ???? ) este denumit Salvatorul si Mantuitorul de la sfarsitul zilelor. Intalnit in Levitic 4, 3-5 in expresia ,,preotul uns" ,,preotul care si-a primit ungerea", termenul a fost folosit la inceput pentru a descrie pe orice persoana care ar fi avut de indeplinit o misiune divina - de la preoti, profeti si pana la regi. Prima data cand cuvantul acesta primeste conotatii mesianice, este in 1Regi 2, 10, cand se foloseste sintagma ''Unsul Domnului''. De asemenea se poate observa ca in cartea profetului Isaia, imparatului neevreu Cirus ii este atribuit numele de Unsul, Masiah (Is. 45, 1), deoarece el era un executant al vointei divine. De cele mai multe ori acest termen are rezonante eshatologic- mesianice.
In conformitate cu promisiunea facuta lui David (2Reg. 7, 12-13), dinastia davidica a fost privita ca fiind in mod specisal aleasa (2Reg. 22, 51; Ps.72; Ps. 110, 1-4; Is. 11, 1-2; etc.), iar mai tarziu profeti ca Isaia si Ieremia au profetit despre aparitia unui rege din casa lui David, a carui domnie va fi glorioasa si care va fi desemnat de catre Dumnezeu si va domni in numele Sau. 
CAPITOLUL I
MESIANISMUL IUDAIC
I.1. Scurt istoric al statului evreu
Statul unitar Evreu creat de regele David (1010-970 i.Hr), s-a destramat dupa moartea fiului sau, regele Solomon (970-931 i.Hr.) , in doua regate mici: Iudeea la Sud si Israel la Nord.
Semnele crizei s-au simtit inca in ultimii ani de conducere ai lui Solomon, din cauza politicii sale discriminatoare fata de nordul Israelit. S-a introdus sistemul clacii care era foarte urat de populatie, israelitii trebuiau sa participe in fiecare an la constructiile efectuate de Solomon, tot lor le revenea taierea lemnului pentru corabii - Cedri de Liban. S-a minimalizat si rolul locurilor sfinte din nord, locuri ce aveau legatura directa cu numele lui Avraam, Iacob s.a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mesianismul.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!