Metalurgia Cuprului in Cultura Gumelnita - Contexte Arheologice si Date Statistice

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere.p.4
Cap. I. Informatizarea arheologiei.p.5
Cap. II. Cultura Gumelnita. Generalitati.p.8
Cap. III. Arama.p.10
Cap. IV. Analiza statistica a pieselor gumelnitene.p.16
Concluzii.p.33
Piese cupru.p.36
Bibliografie.p.38


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE:
,,Metalurgia cuprului in cultura Gumelnita" reprezinta o tema pe cat de complexa, pe atat de interesanta, trezind atentia specialistilor, care si - au adus contributia la aducerea la lumina a vestigiilor oamenilor neolitici.
Abordarea acestei teme a fost de la inceput conditionata de dificultatea rezolvarii mai multor probleme la care, mai mult sau mai putin, am incercat sa raspund.
Baza documentara pentru realizarea acestor statistici si analize a reprezentat - o baza de date Acces, care la randul ei a fost realizata cu ajutorul literaturii arheologice de specialitate. 
Prin intermediul mai multor diagrame am analizat piesele din cupru descoperite in neo - eneoliticul gumelnitean de pe teritoriul tarii noastre. Intr - un prim grafic am incercat sa evidentiez masura in care asezarile inregistrate in baza de date, (27 de asezari), au relevat material arheologic, si evolutia lor in functie de etapele culturii. Alte criterii in functie de care am analizat piesele sunt: contextul descoperirii, (locuinta, depozit, necropola, mormant izolat), conditii de descoperire, (sapatura sistematica, sapatura de salvare, sondaj, descoperire intamplatoare), tipul pieselor, ( in functie de utilitatea lor), toate acestea in functie de etapa din care provin.
As vrea sa adresez intreaga mea recunostinta domnului profesor Dragomir Popovici pentru ajutorul acordat in realizarea acestei lucrari, atat prin sfaturile si indrumarile dansului, dar si pentru materialul pe care mi l - a pus la dispozitie.
CAPITOLUL I:
INFORMATIZAREA ARHEOLOGIEI
Pentru a realiza aceasta statistica a pieselor din cupru am apelat la o baza de date, realizata in programul Acces, program care a corespuns obiectivelor pe care mi le - am propus sa le ating in aceasta lucrare.
Am urmarit prin aceasta baza de date sa usurez munca de cautare si clasificare a obiectelor din arama/cupru descoperite pe teritoriul nostru in perioada culturii Gumelnita, in functie de criteriile esentiale care le definesc. 
Lucrul cu bazele de date Acces faciliteaza stocarea informatiilor, indiferent de cantitatea acestora, dand in acelasi timp si posibilitatea de a fi modificate oricand. Ideal ar fi ca toate informatiile de acest gen sa fie stocate pe santierele arheologice in format digital, prin intermediul acestor baze de date, astfel nemaiexistand posibilitatea scurgerii de informatii si cum mentionam mai sus; s-ar renunta la cantitati imense si in acelasi timp inutile, de materiale, in care s-au inregistrat de-a lungul anilor informatiile rezultate in urma campaniilor arheologice.
Aceasta baza de date mi - a permis crearea unei fise tip la care am apelat ulterior pentru a inregistra piesele care ma interesau, in functie de principalele caracteristici care le definesc: provenienta, anul descoperirii, tipul sitului, categoria, cultura, faza, etapa, contextul descoperirii, varianta, tipul piesei. Pe baza acesteia am putut apoi clasifica piesele de cupru descoperite in cultura Gumelnita, le - am putut sorta in functie de criteriile inregistrate in baza de date. Programul este astfel creat incat sa usureze munca de cautare, indiferent de nivelul la care se realizeaza acesta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metalurgia Cuprului in Cultura Gumelnita - Contexte Arheologice si Date Statistice.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!