Metode si Tehnici de Evaluare

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I: DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND ACTIVITATEA 
DE EVALUARE 4
1.1 Concepte si fundamente metodologice 4
1.1.1 Standarde profesionale si etice 6
1.1.2 Definitia evaluatorului. Competenta si calificare 7
1.1.3 Tipuri de valoare 8
1.2 Procesul de evaluare 10
1.2.1 Ofertarea serviciului de evaluare 10
1.2.2 Contractarea evaluarii 11
1.2.3 Evaluarea propriu - zisa 12
1.3 Raportul de evaluare 13 
1.3.1 Forma raportului de evaluare 13
1.3.2 Continutul raportului de evaluare 14
CAPITOLUL II : STUDIU PRACTIC PRIVIND EVALUAREA S.C. SFERA 
EXPERT S.R.L. 16
2.1 Obiectul, scopul si beneficiarul evaluarii 16
2.2 Prezentarea societatii evaluate 18
2.3 Analiza diagnostic 20
2.3.1 Diagnosticul juridic 20
2.3.2 Diagnosticul tehnic 24
2.3.3 Diagnosticul resurselor umane 25
2.3.4 Diagnosticul managementului 30
2.3.5 Diagnosticul comercial 31
2.3.6 Diagnosticul financiar-patrimonial 38
2.4 Metode de evaluare 43
2.4.1 Metoda bazata pe active (patrimoniala) 43
2.4.2 Metoda bazata pe venituri (prin randament) 45
2.5 Reconcilirea rezultatelor. Opinia evaluatorului 49 
BIBLIOGRAFIE 50


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata, intitulata ,,Metode si tehnici de evaluare" cauta sa-l faca pe cititor sa inteleaga problematica evaluarii de intreprindere recurgand la rationament profesional, economic si favorizeaza intelegerea necesitatii si mecanismul metodologic de abordare al evaluarii la nivelul firmei.
Evaluarea constituie un instrument de gestiune pentru orice conducator de intreprindere, deoarece acesta trebuie sa descopere in intreprindere surse potentiale de valoare si sa le exploateze in scopul cresterii valorii intreprinderii.
Evaluarea prezinta un mare interes pentru activitatea economica si functionarea pietelor financiare; in definitiv, numeroase operatiuni au la origine evaluarea si chiar este de neconceput sa poata fi realizate fara evaluare: transmiterea sub orice forma a societatilor, oferta publica de cumparare, de vanzare si de schimb, privatizarea, plasarea titlurilor pe piata financiara, estimarea patrimoniului in vederea determinarii anumitor tipuri de impozite etc.
Evaluarea, in general, are semnificatia de stabilire sau estimare a unei valori la un moment dat. Activitatea de evaluare se finalizeaza printr-un raport de evaluare, elaborat in urma unui proces complex, prin care se atribuie un tip de valoare unor drepturi de proprietate, asupra unor entitati (intreprinderi), proprietati imobiliare, bunuri mobile, active financiare. 
Acest proces, realizat de experti evaluatori profesionisti, are la baza informatiile relevante de pe piata in care se face transferul acestor drepturi de proprietate, prin respectarea unor metode si standarde profesionale si etice specifice.
Valoarea estimata la un moment dat este valabila numai in momentul respectiv si nu mai devreme sau mai tarziu. De aceea in raportul de evaluare este obligatoriu sa existe o parte intitulata reconcilierea rezultatelor care sa aiba mentionata data si chiar ora la care s-a facut judecata de valoare.
Profesia de evaluator este recunoscuta in Romania, prin Ordinul nr.86/2000 al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale privind completarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania, avand un caracter multidisciplinar si solicitand cunostinte solide din domenii diferite: economie, inginerie, statistica, juridic.
CAPITOLUL I
DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND ACTIVITATEA
DE EVALUARE
1.1 Concepte si fundamente metodologice
Evaluarea, in general, are semnificatia de stabilire sau estimare a unei valori, este un ansamblu de tehnici, procedee si metode prin care se stabileste valoarea unui bun, grupa de bunuri, activ sau intreprindere. Cu alte cuvinte, evaluarea reprezinta o apreciere finalizata prin stabilirea unei valori pentru proprietatea respectiva.
,,Intreprinderea, ca obiect al evaluarii, poate fi privita din doua puncte de vedere diferite: ca o suma de active, deci ca o suma de valori patrimoniale, pe de o parte, si din punct de vedere al capacitatii de a genera profit, pe de alta parte. Un aspect foarte important pentru evaluarea intreprinderii este capacitatea acesteia de a genera profit, acesta fiind aspectul cel mai important pe care il urmareste un potential investitor." 1
Activitatea de evaluare este o profesiune specifica economiei de piata, a carei utilitate publica este impusa de interesele investitorilor (banci, fonduri de investitii, persoane) de a face tranzactii cu diferite tipuri de proprietati.
In activitatea de evaluare trebuie facuta o dinstinctie importanta intre valoare si pret. In urma acestei activitati, intreprinderii i se atribuie o valoare, care este o opinie, stabilita in urma unui rationament, unor calcule, unei expertize si care ste valabila numai in momentul respectiv.
"Pretul este o suma de bani concreta, rezultata in urma unei tranzactii, aparuta intre vanzator si cumparator (pretul este solicitat de vanzator si acceptat de cumparator) si este diferit de valoare, care este o suma de bani estimata cu subiectivism." 2
Pretul se formeaza pe piata iar valoarea este rezultatul activitatii de evaluare si poate fi preluata in tranzactie sa devina pret sau nu. Pretul este unic in orice tranzactie pe cand valorile sunt multiple.
Alt aspect important este distinctia ce trebuie facuta intre activitatea de reevaluare contabila si activitatea de evaluare. Reevaluarea inseamna a evalua din nou iar in mod obisnuit aceasta consta in aducerea valorii la << pretul zilei >>.
"Reevaluarea contabila este o activitate administrativa, prin care se urmareste reactualizarea valorilor contabile ale imobilizarilor corporale (terenuri si mijloace fixe), inregistrate la costuri istorice, cu cele actuale, influentate de procesul inflationist.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnici de Evaluare.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!