Metode si Tehnici Utilizate in Auditul Financiar-Contabil

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Timpul pe care il traim este caracterizat de ample procese de reforma economica si financiara, ale caror obiective le reprezinta promovarea si implementarea unor metodologii armonizate cu buna practica pe plan european si mondial.
Din acest punct de vedere, auditul este un domeniu de varf al teoriei si practicii economico-financiare, care se interpune intre producatorii si utilizatorii informatiilor, ambele grupari avand nevoie de opinia exprimata de auditor in legatura cu atestarea sinceritatii situatiilor financiare, cu confirmarea respectarii prevederilor legale in vigoare, precum si cu respectarea principiilor de performanta manageriala, respectiv economicitatea, eficienta si eficacitatea.
Auditul reprezinta examinarea de catre o persoana independenta si competenta a fidelitatii reprezentarilor contabile si financiare, fiind cheia de baza pentru probitatea si credibilitatea tranzactiilor economice. De aceea, amploarea si complexitatea operatiunilor si tranzactiilor, efectuate de entitatile economice ca si dezvoltarea continua a mediului economic, in care acestea isi desfasoara activitatile, au determinat in mod hotarator si evolutia auditului.
La inceput, auditul a pornit de la o corectare specifica a fraudelor in documentele financiar-contabile si a continuat cu aprecierea globala de fidelitate a situatiilor (rapoartelor) emise de entitatile economice si cu analiza critica a structurilor acestora si evaluarea procedurilor utilizate la intocmirea situatiilor, iar in prezent este orientat in mare masura spre evaluarea modului de respectare, de catre managementul entitatilor, a principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii in utilizarea resurselor financiare.
In literatura de specialitate, evolutia auditului este sintetizata prin prezentarea etapelor semnificative pe care le-a parcurs, astfel:
Prima etapa cuprinde perioada de pana la 1940 si se caracterizeaza prin aceea ca obiectivul principal al auditului l-a constituit protejarea patrimoniului impotriva hotilor, reprimarea fraudelor, eliminarea erorilor. Auditul era realizat de profesionisti specializati in audit alaturi de contabili. Lucrarile erau comandate de stat si de actionari.
A doua etapa cuprinde perioada de la 1940 la 1970 si este reprezentata de un audit care a avut ca obiectiv si atestarea fiabilitatii, sinceritatii si regularitatii situatiilor financiare. Aceasta fiind o perioada de dezvoltare fara precedent a profesiei contabile si a cadrului contabil conceptual, precum si de executare a auditului de catre profesionistii in audit si contabilitate. Consecintele economice si sociale ale marii crize din 1929 - 1933 au avut o influenta deosebita asupra dezvoltarii auditului in sensul ca lucrarile de audit erau comandate de state, actionari, banci care solicitau examinarea riguroasa a situatiilor si rapoartelor emise de diverse entitati economice. In aceasta perioada, datorita dezvoltarii profesiei contabile si a influentelor asupra cadrului contabil conceptual, anglo-saxonii dezvolta activitatea de audit pe continentul european.
A treia etapa cuprinde perioada de la 1970 si pana in prezent, si se caracterizeaza printr-o extindere a obiectivelor si tipurilor de audit. Astfel, apar obiective noi, cum ar fi: atestarea controlului intern; respectarea cadrului conceptual contabil (postulate, principii si reguli de evaluare); conformitatea cu reglementarile legale in vigoare. Cei care ordonau auditul erau statele, tertii, actionarii, bancile, intreprinderile s.a., iar auditorii sunt tot profesionisti de contabilitate si consiliere, organizate ca profesii liberale, independente, societati de expertiza si audit.
Scopul tezei consta in examinarea metodelor si tehnicilor de audit statutar si a obiectivelor organizarii activitatii de audit intern.
Scopul si sarcinile cercetarii au determinat urmatoarea structura a tezei: introducere, trei capitole, concluzii si bibliografie.
In lucrarea de fata voi analiza metodele si tehnicile de audit statutar astfel: in capitolul 1 intitulat ,,Metode si tehnici utilizate in auditul financiar-contabil" sunt prezentate principalele metode si tehnici de audit, precum si rolul acestora, in capitolul 2 ,,Audit financiar la SC CRIS SERV S.R.L Sibiu" este prezentata auditarea situatiilor financiare ale societatii respective si in capitolul 3 ,,Organizarea activitatii de audit intern" este prezentata si detaliata structura activitatii de audit intern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnici Utilizate in Auditul Financiar-Contabil.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!