Migratia Inteligentei Economice. Impact asupra Cresterii

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 1
Capitolul I 3
Conceptualizarea migratiei inteligentei 3
1.1 Migratia inteligentei. Fenomenul de brain drain 3
1.1.1 Definitie 3
1.1.2 Caracteristici 4
1.1.3 Clasificare 5
1.1.4 Cauze 8
1.2 Manifestarea fenomenului de brain drain 12
1.2.1 Cum se manifesta ? 12
1.2.2 Dimensiune 14
1.2.3 Directii 15
1.3 Consecintele fenomenului de brain drain 17
1.3.1 Consecinte asupra tarii de origine 17
1.3.2 Conecinte asupra tarii gazda 19
1.4 Impactul asupra cresterii economice 20
Capitolul II 23
Gestionare fenomenului brain drain 23
2.1 Este necesar un control al brain drain-ului ? 23
2.2 Exemple de buna practica la nivelul Uniunii Europene 23
Capitolul III 30
Brain drain-ul romanesc 30
3.1 O imagine a migratiei inteligentei romanesti 30
3.2 Cine alege sa plece? 32
3.3 Specificitatea fenomenului 35
3.4 Studiu de caz: migratia romanilor inalt calificati in Franta 37
3.4.1 Comunitatea romanilor din Franta 37
3.4.2 Migratia specialistilor romani in Franta in ultimii zece ani 38
3.5 Tendinte actuale 47
Concluzii 49
Bibliografie 51
Anexe 55


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Migratia este unul dintre procesele sociale care au influentat si influenteaza profund societatea romaneasca actuala, milioane de cetateni romani avand rude ce au avut proiecte mai lungi sau mai scurte de migratie. Migratia romaneasca este una dintre principalele migratii dinspre estul spre vestul continentului, o migratie foarte dinamica, a carei abordare necesita o viziune diferentiata si complexa. Aceasta ofera un prilej de intelegere a schimbarilor din Europa si este un excelent laborator de analiza a migratiilor contemporane. Interesul pentru studierea migratiei romanilor a sporit de-alungul anilor, astfel incat in ultima perioada s-au inmultit studiile pe aceasta tema, realizate de catre cercetatori din Romania si din alte tari europene.
Dezvoltarea unica a unei economii globalizate bazate pe cunoastere ca factor principal de productie a dus la o crestere continua a competitiei intre tari in ceea ce priveste atragerea fortei de munca inalt calificate. Ca o consecinta a acestui fapt forta de munca calificata a devenit una dintre cele mai valoroase resurse de pe piata mondiala.
Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care am ales ,,migratia inteligentei" ca tema pentru lucrarea mea de dizertatie. Pe parcursul celor trei capitole am incercat sa ofer o viziune cat mai completa asupra acestui fenomen care capata amploare, atat la nivel mondial, cat si in Romania, in particular. Primul capitol ofera o privire de ansamblu asupra fenomenului si identifica fluxurile migratorii existente intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare cu privire la nivelul de pregatire al emigrantilor. Astfel, se poate constata ca ponderea emigrantilor cu inalta calificare din tarile in curs de dezvoltare este cu mult mai ridicata decat cea a imigrantilor acest fapt nefacand decat sa adanceasca decalajele existente intre tari. In capitolul doi am identificat cele mai relevante exemple de buna practica in domeniul politicilor de gestionare a brain drain-ului la nivel european si am incercat sa ofer un raspuns uneia dintre cele mai controversate intrebari cu privire la acest subiect: ,,este necesar un control al brain drain-ului ?". Exemplele oferite arata ca brain drain-ul nu este neaparat un fenomen negativ, si ca, gestionat intr-un mod corect, prin politici economice coerente si adaptate tendintelor actuale, el poate oferi beneficii evidente atat tarilor de origine , cat si tarilor de destinatie ale emigrantilor. Capitolul al treilea abordeaza problema brain drain-ului romanesc. Provocarile cu care se confrunta Romania in acest sector au radacini in timpul comunismului si inca nu si-au gasit solutionare. Acest capitol evidentiaza influentele particulare ale tarii noastre in decizia de a emigra a cetatenilor romani instruiti. Studiul de caz se refera la migratia romanilor inalt calificati in Franta, una dintre principalele tari de destinatie pentru specialistii nostri. Aici am facut referire la profilul general al emigrantilor, la barierele de care acestia se lovesc odata ajunsi in Franta, precum si la disponibilitatea acestora de a se reintoarce in tara. Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana se poate constata o usoara tendinta de crestere a migratiei temporare a specialistilor romani, ceea ce duce la o scadere a brain drain-ului. Acest fapt se datoreaza potentialului de dezvoltare pe care cei plecati incep sa il vada in tara, care, imbinat de cele mai multe ori cu dorul de casa, face ca migratia specialistilor sa se transforme intr-o migratie temporara, situatie foarte favorabila Romaniei. Insa situatia poate deveni forte usor reversibila in contextul in care decidentii de politici economice nu reactioneaza prompt pentru a oferi specialistilor motivatii suficient de puternice pentru a se intoarce si a ramane in tara.
Capitolul I
Conceptualizarea migratiei inteligentei
1.5 Migratia inteligentei. Fenomenul de brain drain
1.5.1 Definitie
Literatura de specialitate din tarile UE trateaza cu foarte multa responsabilitate procesul de migratie a specialistilor, numeroase studii fiind dedicate acestui fenomen.
Migratia inteligentei sau brain drain-ul este fenomenul de emigrare a persoanelor educate sau talentate din cauze diverse: conflicte, lipsa de oportunitati etc. Investitia in educatie este pierduta odata cu plecarea persoanei care, de obicei, nu se mai intoarce in tara de origine. In cadrul Royal Society of London s-a folosit prima data termenul de brain drain pentru a descrie plecarea oamenilor de stiinta si tehnicienilor spre SUA si Canada la inceputul anilor '50.
Fenomenul este prezent si astazi si mai este definit ca un transfer constant de personal cu inalta calificare din anumite tari, in general mai putin dezvoltate, catre altele, mai puternice economic, daca se considera ca principala cauza a fenomenului este economica.
Brain drain-ul, asadar, este partea emigrarii care cuprinde persoanele cu inalta calificare, care au terminate cel putin studiile universitare. De aici rezulta dificultatea cuantificarii fenomenului, intrucat majoritatea statelor dispun de date statistice generale referitoare la emigrare, dar nu dispun de statistici defalcate care sa cuantifice gradul de educatie a emigrantilor. Fenomenul este asociat cu termenul de miscare de capital, "capital flight", care se refera la miscarea capitalului care nu mai este investit in tara in care locuieste posesorul lui si unde a fost creat. Totodata, exodul este benevol, franat de tarile de origine si incurajat de tarile primitoare.
1.5.2 Caracteristici
Exodul creierelor (brain drain) se refera la deplasarea emigrantilor ,,specialisti in diferite domenii", deci persoane cu un nivel ridicat de educatie si calificare si care profeseaza in zone inalt specializate. Nu toti emigrantii specialisti trebuie inclusi in categoria exodului creierelor, ci doar cei care in tara de destinatie continua sa profeseze aceeasi meserie/profesie in aceleasi arii inalt specializate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia Inteligentei Economice. Impact asupra Cresterii.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!