Miscarea Naturala a Populatiei Romaniei dupa Anul 1990

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 2
I. Consideratii generale privind miscarea naturala a populatiei 3
1.1. Conceptul de miscare naturala si componentele acesteia 3
1.2. Surse de informatii privind miscarea naturala 7
1.3. Sistemul de indicatori ai miscarii naturale 9
II. Evolutii nefavorabile ale miscarii naturale a populatiei Romaniei dupa anul 1990 13
2.1. Evolutia natalitatii populatiei 13
2.2. Evolutia mortalitatii populatiei 19
2.3. Sporul natural al populatiei Romaniei in perioada 1990 - 2008 28
III. Consecinte ale evolutiei nefavorabile a miscarii naturale a populatiei 30
3.1. Scaderea numarului populatiei Romaniei dupa anul 1990 30
3.2. Imbatranirea demografica 34
3.3. Implicatii economice si sociale 37
3.4.Necesitatea implicarii administratiei publice in influentarea fenomenelor demografice 38
Concluzii 41


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Prezenta lucrare isi propune sa analizeze evolutia fenomenelor demografice ce definesc miscarea naturala si implicatii acestora asupra evolutiei populatiei, atat sub aspect teoretic dar si practic, prin intermediul unei analize a acestuia la nivel national incercand sa prezinte efectele asupra societatii, implicatiile scaderii acesteia.
Am ales aceasta tema deoarece, evolutia acestor fenomene demografice este diferita la nivel mondial, inregistrand paradoxal, cresteri in tarile sarace si descresteri in cele dezvoltate. De ce asistam la o scadere continua a natalitatii in tarile dezvoltate, intre care se inscrie si Romania, in ultima perioada, care sunt cauzele care genereaza acest proces, care sunt efectele fenomen care starneste tot mai multa preocupare? Iata o intrebare la care este foarte dificil de dat un raspuns iar raspunsurile sunt uneori diferite si de cele mai multe ori nesatisfacatoare.
O prima explicatie ar putea fi data de cei care sustin ca situatia materiala deloc satisfacatoare, lipsa unei locuinte etc., ii impiedica de a avea copii. La prima vedere explicatia pare corecta. Dar privita problema din acest punct de vedere, nu putem explica faptul ca familii cu o situatie materiala foarte buna, au un copil, maximum doi, sau nici unul? Cum sa interpretam faptul ca tari cu un nivel de trai foarte ridicat (nord-vestul Europei) unde nu este pusa problema bazei materiale, natalitatea scade ingrijorator. Sau cum poate fi explicat faptul ca tari cu un nivel de trai foarte scazut, iar la noi tocmai in familii sarace, si nu ma refer numai la o anumita etnie, natalitatea este mare?
Dupa unii specialisti, evolutiile recente ale natalitatii nu sunt straine de o percepere diferita a existentei care ajunge sa fie caracterizata de individualism si de societatea de consum, reprezentand, in acelasi timp, o componenta a unui proces mai larg de schimbare demografica si psiho-sociala care este cunoscut sub denumirea ,,de a doua tranzitie demografica".
Noile realitati economice si sociale si-au adus si ele contributia asupra evolutiei descendente si apoi mentinerii la un nivel scazut a natalitatii iar pe de alta parte progresele in domeniul medicinei au condus la o scadere a mortalitatii. 
Evolutia acestor doua componente, natalitate si mortalitate au condus al accentuarea fenomenului de imbatranire demografica, femnomen cu multiple implicatii negative in plan economic si social. 
Capitolul I
Consideratii generale privind miscarea naturala a populatiei.
1.1. Conceptul de miscare naturala si componentele acesteia
Populatia este un sistem specific, caracterizat prin modificari cantitativ/structurale continue, datorate miscarii naturale si miscarii migratorii. Intrarile in sistemul populatiei se datoreaza atit nasterilor, care au ca rezultat ,,nascutii vii", cit si imigrarii unor persoane din colectivitati exterioare celei studiate. Iesirile din sistem se fac prin decesul unor persoane apartinind colectivitatii studiate si prin emigrarea unor persoane catre alte colectivitati. Privite din alt punct de vedere, nasterile si decesele formeaza ,,miscarea naturala" a populatiei, in timp ce imigrarile alcatuiesc ,,miscarea migratorie". In cazul in care modificarile inregistrate in efectivul populatiei, intr-o perioada de timp determinata, sunt datorate numai miscarii naturale, se vorbeste de asa-numita ,,populatie de tip inchis". Corespunzator, putem defini ,,populatia de tip deschis" ca fiind acea populatie ale carei intrari sunt date de nasteri si imigrari, iar iesirile de decese si emigrari. Datorita influentei pe care o exercita, prin intermediul fertilitatii conjugale, asupra masei nascutilor vii, ,,nuptialitatea" si ,,divortialitatea" populatiei sunt considerate fenomene ale miscarii naturale. Faptul este justificat in mare masura prin aceea ca natalitatea are drept cadru de evolutie casatoriile. Marea majoritate a nasterilor au avut loc si au loc in familii. 
Natalitatea si fertilitatea
Natalitatea populatiei desemneaza multimea (masa) nascutilor vii in cadrul unei colectivitati umane, delimitata in timp si spatiu.
Fertilitatea populatiei este o notiune mai cuprinzatoare decat notiunea de natalitate, care se refera la ansamblul de probleme si metode legate de aspectele cantitative ale reproducerii populatiei. Altfel spus, fertilitatea populatiei este fenomenul demografic care descrie capacitatea de procreare sau de reproducere ce se manifesta in cadrul unei anumite populatii.
Fenomen biologic si social, fertilitatea populatiei umane, ca fenomen de masa, se afla sub incidenta unui numar mare de factori economici, sociali, culturali, sanitari, psihoiogici.
Atat conditionarea fenomenului de fertilitate in randul fiecarei populatii si subpopulatii, incepand cu factori de comportament, motivationali, psihologici, traditii si terminand cu cei economici, cat si consecintele si implicatiile unui anumit nivel al fertilitatii in cele mai variate planuri, constituie obiectul unor studii si cercetari de mare amploare si profunzime.
Studiul fertilitatii populatiei face apel la o serie de notiuni, concepte si indicatori cu ajutorul carora se masoara aspectele cantitative si calitative ale procesului reproducerii umane.
Natalitatea reprezinta o relatie de proportionalitate intre numarul nascutilor vii si totalul populatiei unui teritoriu pe un interval, in mod obisnuit, de un an. Natalitatea este fenomenul de baza al cresterii populatiei, sporul populatiei fiind rezultatul excedentului numeric de nou-nascuti asupra deceselor. Populatia dintr-o regiune considerata poate creste si pe seama imigratiei, dar modalitatea fundamentala a sporirii ei este miscarea naturala. Spre deosebire de mortalitate, unde avem de-a face cu o singura unitate, decesul, la natalitate ne putem referi atit la nou-nascuti cit si la nasteri.
Referitor la analiza fenomenului de natalitate sunt cateva aspecte care trebuiesc avute neaparat in vedere:
o caracterizarea intensitatii natalitatii pe medii (urban-rural) si in profil territorial;
o analiza diferentiata a natalitatii in cadrul unor subcolectivitati de populatie, grupate dupa diverse caracteristici social-economice si cultural-educationale;
o studierea structurii nascutilor vii dupa rang;
o studiul fertilitatii populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miscarea Naturala a Populatiei Romaniei dupa Anul 1990.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!