Misiunea de Audit Intern

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I - Aspecte teoretice privind auditul intern 4
I.1 Repere istorice ale auditului 4
I.2 Cadrul teoretic al auditului intern 6
I.3 Normele profesionale ale auditului intern 11
I.4 Analiza comparativa intre audit intern si audit extern 18
CAPITOLUL II - Sudiu de caz: Misiunea de audit intern privind managementul resurselor umane la Primaria Municipiului Bacau 21
II.1. Informare-cadru 21
II.2.Pregatirea misiunii de audit intern 24
II.3.Interventia la fata locului 49
II.4.Raportul misiunii de audit intern 66
II.5.Evaluarea misiunii de audit intern 75
CONCLUZII SI RECOMANDARI 77
BIBLIOGRAFIE: 78


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Auditul intern - un element esential pentru succesul unei companii
Timpul pe care il traim este caracterizat de ample procese de reforma economica si financiara, ale caror obiective le reprezinta promovarea si implementarea unor metodologii armonizate cu buna practica pe plan european si mondial Preocuparile de perfectionare ale auditul sunt astfel utile, mai ales in Romania, unde aceste activitati s-au consolidat, abia o data cu inaintarea procesului de reforma si integrarea economiei romanesti in structurile Uniunii Europene.
Astfel, prezenta lucrare, structurata pe doua capitole, doreste a aborda atat aspecte de natura teoretica in privinta auditului intern cat si aspecte practice in privinta metodologiei unei misiuni de audit public intern. 
Primul capitol, intitulat ,,Aspecte teoretice privind auditul intern", reliefeaza in mare principalele trasaturi teoretice ale auditului intern. Structurat la randul sau pe patru subcapitole, are menirea de a ne introduce in aria auditului inca de la inceputurile sale si de a prezenta principalele granite intre care se poate defini auditul intern. Pe langa acestea, pentru a putea intelege mai in detaliu cum functioneaza auditul in Romania, am prezentat Organizatia Nationala si internationala a functiei, cadrul normativ al acesteia precum si principalele reguli aferente. La finalalul primul capitol am facut o scurta paralela intre auditul intern si auditul extern in care am analizat principalele deosebiri si asemanari intre cele doua tipuri de audit. 
Capitolul doi reprezinta un studiu practic efectuat la Primaria Municipiul Bacau care simuleaza procesul de derulare a unei misiuni de audit intern pivind managementul resurselor umane. Este structurat la randul sau pe cinci subcapitole prin care se explica in detaliu cele patru misiuni ale unei misiuni de audit public intern. Mentionez ca datele din studiul practic nu sunt realiste ci sunt luate doar ca exemplu.
CAPITOLUL I - Aspecte teoretice privind auditul intern
I.1 Repere istorice ale auditului
Etimologic, termenul audit isi are izvorul in limba latina, provenind de la verbul ,,audire", care inseamna ,,a asculta", mai tarziu isi gaseste originea in limba engleza in verbul to audit, cu sensul de ,,a examina, a verifica".Practic, auditul reprezinta un rationament profesional, ce se poate aplica in orice domeniu de activitate. 
Desi nu a fost precizata data sau localizarea geografica intr-un anumit loc, auditul se presupune a fi cunoscut la inceputurile secolului al XVIII-lea. Istoria economica delimiteaza mai multe etape ale auditul, diferentiate in functie de categoria sociala care ordona auditul, numiti ordonatori de audit, in fuctie de auditori si obiectivele auditului.
Pana la inceputul secolului al XVIII-lea, auditul era ordonat de regi, imparati, biserica si stat cu un singur obiectiv :cel de pedepsire a hotilor pentru frauda si prevenirea unor unor astfel de fate cu scopul de a proteja patrimoniul propiu al acelei entitati. Auditorii erau numiti din randul preotilor si primau calitatile morale ale acestora.
Pana la jumatatea secolului al XIX-lea s-au produs schimbari si in randul ordonatorilor de audit. Statele, tribunalele jurisdictionale si actionarii au luat locul vechilor clase sociale, iar auditorii erau preferati din categoria celor mai buni contabili. Auditul isi extinde obiectivele asupra reprimarii fraudelor, a pedepsirii celor care le produceau si a cautarii solutiilor, pentru pastrarea integritatii patrimoniului.
Sfarsitul secolului al XIX-lea contureaza relatia intre auditati si auditorii alesi din randul profesionistilor contabili sau juristi. Obiectivul era era atestarea realitatii situatiilor financiare, cu scopul de a evita erorile si frauda.
Primele patru decenii ale secolului XX, auditul este realizat de profesionisti specializati in audit alaturi de contabili. Lucrarile erau comandate de stat si actionari. 
Perioada anilor 1940-1970, cand comertul international se dezvolta, este dominata de schimburi intre state cu bunuri si servicii, ordonatorii de audit isi largesc sfera in randul bancilor, patronatului si al institutiilor financiare datorita pietelor de capital. Activitatile de audit erau realizate de profesionisti audit si contabilitate, iar obiectivele cunosc o forma elevata de atestarea a sinceritatii si reularitatii situatiilor financiare. In aceasta perioada, datorita dezvoltarii profesiei contabile si a influentelor asupra cadrului contabil conceptual, anglo-saxonii dezvolta activitatea de audit pe continentul european.
Doua decenii mai tarziu (1970-1990), obiectivele auditului sunt orientate spre atestarea controlului intern, respectarea cadrului conceptual contabil si a normelor de audit. Cei care ordonau auditul sunt statele, tertii, actionarii, bancile, intreprinderile iar auditorii sunt tot profesionisti de contabilitate si consiliere, organizate ca profesii liberale, independente, societati de expertiza si audit. Astazi fenomeele social economice sunt complexe si nu pot fi analizate multilateral pentru a clarifica anumite aspecte decat cu concursul specialistilor de inalta probitate morala si profesionala. Fapte analizate, operatiunile si documentele aveau ca scop formularea unor opinii care atestau imaginea fidela a conturilor, calitatea controlului intern, respectarea normelor si protectia contra fraudelor nationale si internationale.
Auditorii ca specialisti cu o pregatire teoretica superioara, cu autoritate si competenta sunt denumiti experti. Isi face aparitia activitatea de expertiza, care reuneste profesionisti cu cunostinte teoretice si practica care, in urma contractelor primite de la terti, cerceteaza situatiile financiare.
In Romania, odata cu trecerea la aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate si auditarea situatiilor financiare, prin aplicarea directivelor europene, abia in anul 2000, printr-un ordin al ministrului finantelor, s-au introdus reglementari minimale referitoare la auditul intern, foarte teoretice, cu stangacii de traducere si interpretare, dar a constituit o deschidere necesara invatarii si acomodarii cu cerintele unei noi profesii, dar si mai complexe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea de Audit Intern.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!