Mobbing-ul sau Teroarea Psihologica la Locul de Munca

Extras din disertatie Cum descarc?

,,Organizatiile, in functionarea lor concreta, se confrunta si cu fenomene destabilizatoare. Unul din acestea este mobbingul, cunoscut si sub denumirea de ,,psihoteroare la locul de munca". Fenomenul consta in acele acte negative - in special agresivitate verbala - ale unui coleg sau grup de colegi, indreptate in mod intentionat si repetat asupra unei alte persoane, la locul de munca. Mobbingul are, uneori, efecte devastatoare nu numai asupra persoanei vizate, ci si a functionarii organizatiei.
Mobbing-ul sau teroarea psihologica la locul de munca implica o comunicare ostila si neetica, indreptata sistematic in general asupra unui singur individ, care, in consecinta, este impins intr-o situatie de neajutorare si in care nu se poate apara; victima este tinuta in aceasta situatie luni (poate si ani) de zile, timp in care atacatorii continua mobbing-ul (cel putin o data pe saptamana si cel putin 6 luni consecutive).
Lucrarea de fata prezinta fenomenul de mobbing si implicatiile sale organizationale. Acest fenomen exista in Romania de mult timp, dar pana acum nu s-a discutat despre el, sau cel putin nu sub acest nume. Urmeaza ca in lucrarea de fata sa facem o cercetare aplicand chestionarul pentru 30 de persoane. Deocamdata nu avem nici cifre oficiale si nici o lege speciala privind acest fenomen, insa poate intra sub incidenta normelor legale privind discriminarea.
In primul capitol sunt prezentate notiuni de baza despre mobbing, factorii care declanseza fenomenul de mobbing, evolutia fenomenului de mobbing si cauzele acestuia, efectele si carateristicile fenomenului de mobbing, comportamente specifice cat si o cercetare europeana privind mobbing-ul organizational spre a face mai bine inteles acest termen inca nou aparaut. 
In cadrul capitolului doi este prezentata evolutia fenomenului de mobbing. Pentru inceput se declanseaza sub forma de divergente, opinii contradictorii. Urmatoarea faza este cea de instalare treptata a mobbingului, prin repetate actiuni agresive. Faza a treia este caracterizata de permanentizarea mobbingului, favorizata de atitudinea conducerii, urmata de faza a patra, care consta in stigmatizarea sociala a victimei, afectarea grava a personalitatii acesteia si indepartarea ei de la locul de munca. 
In capitolul trei sunt prezentate consecintele fenomenului de mobbing. Acestea au repercursiuni pe plan individual, la nivelul grupului de munca, cat si la nivel social. In acest capitol am vorbit si despre o cercetare europeana privind mobbingul organizational.
Capitolul trei reprezinta deasemenea o parte importanta din aceasta lucrare, deoarece aici este prezentat si analizat fenomenul de mobbing in cardul Oficiului Postal Nr 1 din Dr. Tr. Severin a judetului Mehedinti. Chestionarul pe care l-am aplicat vizeaza riscurile care pot aparea intr-o organizatie, sunt factori ce dauneaza, si determina sau pot determina stres. Este foarte importanta prevenirea si interventia, cat si elaborarea unui program de masuri ce garanteaza imbunatatirea in timp a nivelelor de sanatate si siguranta la locul de munca a angajatilor, cat si pastrarea angajatilor. 
Pe langa aplicarea chestionarului in interiorul organizatiei am evaluat rezultatele obtinute. 
Capitolul patru este ultimul capitol din aceasta lucrare si include propunerile de prevenire si reducere a fenomenului de mobbing cat si impactul sau in mediul organizational.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mobbing-ul sau Teroarea Psihologica la Locul de Munca.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!